Svenskt Trä

”Dags att se möjligheterna med trä”

Dela

Just nu skapas spännande och vackra träbyggnader runt om i världen. Hur står sig Sverige i den internationella konkurrensen?
– Min känsla är att vi bygger tryggt och traditionellt, men att vi kunde våga vara ännu mer nyskapande, säger Roberto Crocetti, professor vid Lunds Tekniska Högskola och en av föreläsarna på Svenskt Träs seminarium Ingenjörsmässigt byggande i trä i Göteborg 18 oktober.

Trä ger fantastiska estetiska och gestaltningsmässiga möjligheter för arkitekter och konstruktörer. I land efter land förflyttas nu träbyggandets gränser med nya spektakulära projekt. Det är inte bara nya höjdrekord som slås, vi ser också helt nya sätt att använda trä arkitektoniskt. 
– De stora fördelarna med trä som konstruktionsmaterial är att det är förnybart, vackert, lätt att forma och dessutom ett av de starkaste konstruktionsmaterialen i förhållande till sin vikt. Trots detta finns det i byggbranschen fortfarande en viss skepticism mot att använda materialet i stora konstruktioner. Inte minst i Sverige är vi tyvärr fortfarande lite försiktiga och traditionella när det gäller att utnyttja träets mekaniska egenskaper och arkitektoniska möjligheter, säger Roberto Crocetti.

Trä bäst för gestaltning
Visst finns det inspirerande exempel på spännande träkonstruktioner även i Sverige. Ett sätt att uppmärksamma dem är Träpriset som delas ut av Svenskt Trä och är ett av Sveriges största och viktigaste arkitektpris. Roberto Crocetti önskar ändå att branschen skulle lägga ännu mer vikt vid estetik och vackra detaljer och våga utmana rutiner och traditioner i byggandet.
– I Sverige finns en föreställning om att trä är ett material som ska användas i estetiskt och konstruktionstekniskt enkla byggnader. I själva verket är det ofta tvärtom, att trä är det bättre materialet när kraven på gestaltningen är högre, säger Roberto Crocetti.
Varför har det då blivit så här?
– En orsak är att det saknas kunskap kring projektering av träkonstruktioner i konsultbranschen. Det beror bland annat på att svenska utbildningar ofta fokuserar mest på andra konstruktionsmaterial än trä. När människor kommer ut i arbetslivet känner de sig inte bekväma med att rita och räkna på mer okonventionella träbyggnader, säger han.

Utmana gamla föreställningar
Roberto Crocetti tycker visserligen att det är spännande att det byggs riktigt höga hus i trä, men tycker inte att höjden har ett värde i sig.
– Jag skulle hellre se ett ökat fokus på gestaltningsfrågor och att fler aktörer utnyttjar träets estetiska möjligheter fullt ut, för det gör vi inte i Sverige i dag. Min önskan är att branschen ska våga utmana gamla föreställningar om vad en träbyggnad kan vara och hur den kan se ut, säger han.
Ett tips för den som vill lära mer om möjligheterna med trä är att läsa nya Limträhandbok Del 1-3 som Svenskt Trä gett ut. Ett annat är att hålla utkik efter de kunskapsdagar och föreläsningar som Svenskt Trä arrangerar. Nästa kunskapsdag kommer att äga rum på Svenska Mässan i Göteborg den 18 oktober. Temat är Ingenjörsmässigt byggande i trä och en av föreläsarna är Roberto Crocetti.

För mer information:
Johan Fröbel, chef teknik och distribution, Svenskt Trä
Tel 0702-89 79 68
johan.frobel@svenskttra.se

Presskontakt:
Camilla Carlsson, kommunikationsansvarig, Svenskt Trä
Tel 072-702 79 65
camilla.carlsson@svenskttra.se

Nyckelord

Kontakter

Om

Svenskt Trä
Svenskt Trä
Storgatan 19
Stockholm

08-762 72 60https://www.svenskttra.se

Svenskt Träs huvuduppdrag är att bredda marknaden för, och öka värdet på, svenskt trä och träprodukter inom byggande, inredning och emballage. Genom att inspirera, informera och sprida kunskap lyfter vi fram trä som ett konkurrenskraftigt, förnybart, mångsidigt och naturligt material. Svenskt Trä driver också viktiga bransch- och handelsfrågor för sina medlemmar.

Svenskt Trä representerar svensk sågverksnäring och är en del av branschorganisationen Skogsindustrierna. Svenskt Trä företräder också svensk limträ- och förpackningsindustri samt har ett nära samarbete med svensk bygghandel och trävarugrossisterna.

Svenskt Trä värnar om personlig integritet vilket innebär att dina personuppgifter alltid hanteras på ett ansvarsfullt sätt. Läs integritetspolicyn här.

Följ Svenskt Trä

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenskt Trä

Bygga med trä, både för klimat och affärsnytta – vem tar stafettpinnen?14.5.2019 13:55:57 CESTPressmeddelande

Klimatpolitiska rådet har precis kommit med en nedslående rapport och vi vet också att byggsektorn står för över 20 procent av Sveriges klimatutsläpp. Men det finns byggaktörer som går mot strömmen och tar hänsyn till klimatet i sin affär. Först ut av de stora byggentreprenörerna är Veidekke som genom sin satsning ”Region trä” leder förändringen i branschen mot mindre klimatavtryck.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum