Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor

Dags för årets gymnasieintagning – hur ser det ut i er kommun?

Dela

I dagarna får tusentals ungdomar besked om de kommer in på de gymnasieskolor och program som de sökt. Men det finns allt för många som saknar behörighet till gymnasiet.

På webbplatsen ungidag.se kan du se hur stor andel unga som går ut grundskolan med gymnasiebehörighet i just din kommun. Unga utan fullständiga gymnasie-betyg är en grupp som har särskilt svårt att komma in på arbetsmarkanden. Därför är det en viktig förutsättning att alla unga går ut grundskolan med gymnasiebehörighet.

Ung idag är Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågors uppföljningssystem som visar den senaste statistiken över ungas levnadsvillkor i Sverige. Statistiken är inrapporterad av tolv myndigheter och Riksidrottsförbundet och presenteras i drygt 50 indikatorer utifrån områdena:

 • Arbete och boende
 • Ekonomisk och social utsatthet
 • Fysisk och psykisk hälsa
 • Inflytande och representation
 • Kultur och fritid
 • Utbildning

På ungidag.se kan du följa utvecklingen över tid och se hur levnadsvillkoren skiljer sig åt beroende på:

 • Kön
 • Ålder
 • Födelseland
 • Utländsk/svensk bakgrund
 • Boendeort

-Att komma in på gymnasiet och att fullfölja studierna är viktigt för ungas framtida möjligheter till jobb. Slutbetyg från gymnasiet är en av de viktigaste faktorerna för ungas etablering på arbetsmarknaden, säger generaldirektör Lena Nyberg.

På www.mucf.se/ungidagse-statistik-om-unga kan du läsa mer om Ung idag. 

Presskontakt på Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor är Kinna Brundin tf kommunikationschef som nås via e-post:  kinna.brundin@mucf.se eller  mobiltelefon 070-663 39 18. 

Kontakter

Dokument

Om

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor
Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor
Medborgarplatsen 3
118 26 Stockholm

08-56621900https://www.mucf.se/

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor tar fram kunskap om ungas levnadsvillkor och om det civila samhällets förutsättningar. Vi ger stöd till föreningsliv, till kommuner och till internationellt samarbete.

Följ Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor

Skriv in din e-postadress så får du ett mejl när vi har något nytt att berätta.

Senaste pressmeddelandena från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor

Stoppa allt våld mot barn och unga!11.10.2017 08:29Pressmeddelande

Alla barn och unga har rätt till en vardag utan våld. För att stärka den rätten samlas 100 deltagare från kommuner och andra organisationer till en regional konferens i Karlstad den 12 oktober. Arrangörer är Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF), Länsstyrelsen Värmland och Barnombudsmannen. Deltagarna kommer från Arvika, Degerfors, Eda, Filipstad, Forshaga, Grums, Karlstad, Kristinehamn, Sunne och Säffle kommun.

Sveriges största uppföljning av lokal ungdomspolitik startar i veckan2.10.2017 00:01Pressmeddelande

Den här veckan går startskottet för ungdomsenkäten Lupp, lokal uppföljning av ungdomspolitiken som är en av de största ungdomsundersökningarna i Sverige. I år är det 25 kommuner som gör enkäten, totalt är det 177 kommuner som gjort Lupp och cirka 100 som gör den löpande. Nu kommer tusentals unga svara på frågor om situationen i skolan, möjligheter till arbete och inflytande i kommunen. Men även kring sin hälsa, trygghet och fritid samt hur de ser på framtiden.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum