EFN Ekonomikanalen

Dags för en social bostadssektor

Dela

En social bostadssektor finns redan i många länder som Finland och Österrike. Det är en bostadsform som kan erbjuda socialt och strukturellt hemlösa personer att få en bostad. Nu är frågan om det kan vara lösningen för Sveriges bostadsproblem.

Lägenhetshus. Foto: Filipe Lourenço Marques, Unsplash, CC-licens.
Lägenhetshus. Foto: Filipe Lourenço Marques, Unsplash, CC-licens.

”Det är ett verktyg som behövs för att komplettera dagens bostadspolitik”, säger Martin Lindvall, samhällspolitisk chef för Fastighetsägarna.

”Det löser inte bara ett bostadskostnadsproblem men också ett tillgänglighetsproblem”, säger Anna Granath Hansson, doktor i fastighetsvetenskap KTH.

Men att införa en social bostadssektor i Sverige är något inte alla håller med om ger den lösning på problemet som behövs. Jörgen Mark-Nielsen, samhällspolitisk chef på Sveriges Allmännytta, uppger att det inte finns ett politiskt stöd för bostadsformen i Sverige.

”Det har så många nackdelar att jag inte tror det kommer att införas.”

Fler vågar emellertid diskutera frågan enligt Lindvall. Han menar att fler är nyfikna på bostadsformen och att tabut börjar luckras upp. De som är minst intresserade av att diskutera en social bostadssektor är politikerna eftersom de upplever det som ett känsligt ämne, fortsätter han. 

Se hela inslaget här (5:04 min, nytt fönster) 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Lägenhetshus. Foto: Filipe Lourenço Marques, Unsplash, CC-licens.
Lägenhetshus. Foto: Filipe Lourenço Marques, Unsplash, CC-licens.
Ladda ned bild

Länkar

Om

EFN Ekonomikanalen
EFN Ekonomikanalen
Blasieholmstorg 12
106 70 Stockholm

EFN ​Ekonomikanalen sprider kunskap om ekonomi. Vi vänder oss till den ekonomiintresserade allmänheten. Kanalen är rikstäckande, våra inslag och program är reklamfria och det kostar ingenting att ta del av våra program, reportage och intervjuer. Kanalen har utsetts till Sveriges bästa ekonomikanal tre år i rad. EFN drivs av en oberoende redaktion och ägs av Handelsbanken. 

Med våra fem lokalredaktioner är vi Sveriges enda rikstäckande ekonomikanal. Vi är stationerade i Umeå, Gävle, Stockholm, Göteborg och Malmö. 

Se oss på EFN.se och i sociala medier.

Länka gärna till vårt material. 

Följ EFN Ekonomikanalen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från EFN Ekonomikanalen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum