Svenska BasketbollförbundetSvenska Basketbollförbundet

Dags för kvartsfinal! Inför Serbien-Sverige

Dela

Kvartsfinal i ett europamästerskap mot värdnationen. En chans att ta medalj och en kvalplats till OS 2020 står på spel. Det är här legender födds och historieböcker skrivs.

Foto: Johanna Lundberg, Bildbyrån
Foto: Johanna Lundberg, Bildbyrån

Efter ett utmattande gruppspel, med fyra matcher på fem dagar, har assisterande coach Francisco Pinto äntligen fått sova ut. Inte för att mästerskapet är över ännu. Redan ikväll väntar nästa utmaning för Sverige: Kvartsfinal mot Serbien, i Belgrad. En vinst i kvällens match skulle representera en av de största framgångarna för ett svenskt landslag genom tiderna. Men coach Pinto hävdar att landslaget inte låter sig distraheras från uppgiften som står närmast:

– I slutändan handlar det om att fokusera på den här matchen, så vi ger oss själva en rättvis chans och inte tänka för långt.

Sverige blev aldrig riktigt utmanade i åttondelsfinalen, där blågult ledde från start till mål och hade kontroll på matchen hela vägen. Men där Lettland bara hade ett fåtal offensiva hot, så presenterar Serbien en helt annan utmaning.

–  Serbien är ett jätteskickligt lag, säger coach Pinto, men de drivs framförallt av tre spelare som är väldigt tongivande, men det finns andra som bidrar med lika mycket. Mycket boll går genom de tre spelarna och vi vill försöka minska ytorna för dem och minska bollkontakt per innehav.

”Kontroll” är ett annat ord som coach Pinto återkommer till flera gånger. Kontrollera bollen, kontrollera bollinehav, spela kontrollerat. Fyra matcher in i turneringen snittar Sverige nästan 20 turnovers per match – näst flest bland alla 16 lag. Serberna är fantastiskt skickliga på att läsa spelet i försvaret och frodas i situationerna när det är lite oorganiserat på plan. Men om Sverige behåller lugnet – kontrollen – då kommer Serbien få kämpa hårt för att skapa de situationer de vill komma till.

Ikväll kan bli en sådan match det pratas om i decennier; Den största matchen sedan kvartsfinalen i EuroBasket 2013. Fast om Sverige vinner, då väntar en ännu större match på lördag.

Uppkast kl 20.30 ikväll. Matchen ser du på SVT24 / SVT Play med start 20.15, och på TV3 Sport / Viaplay. 

EuroBasket 2019, Kvartsfinal
Serbien-Sverige, kl. 20.30
Stark Arena, Belgrand 
Statistik: >>>

Scoutingrapport: Serbien >>>

Text: Johannes Grufstedt

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Johanna Lundberg, Bildbyrån
Foto: Johanna Lundberg, Bildbyrån
Ladda ned bild

Länkar

Om

Svenska Basketbollförbundet
Svenska Basketbollförbundet
Besöksadress Skansbrogatan 7
Stockholm

http://www.basket.se

Svenska Basketbollförbundet, som bildades 1952, har i uppgift att leda utvecklingen av basket i Sverige. Prioriterade områden är tävling, utveckling/utbildning och landslagsverksamheten. Vi vill vara Sveriges mest tillgängliga nationalsport.

Följ Svenska Basketbollförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Basketbollförbundet

Ingen fortsättning för Francois Gomez30.7.2019 10:15:10 CESTPressmeddelande

Förbundskaptenen för svenska damlandslaget Francois Gomez kontrakt kommer inte att förlängas efter sommarens EM. – Francois ska ha ett stort tack för att ha lett oss till den bästa placeringen någonsin i ett mästerskap och nått de resultatmål vi hade satt upp. Vi bedömer dock att för att klara de stora utmaningarna framför oss och ta nästa steg med detta härliga lag behöver vi göra förändringar, säger ordförande Mats Carlson. Damlandslaget spelar både EM-kval och OS-kval kommande säsong.

Herrlandslaget matchar mot Tyskland23.7.2019 12:40:23 CESTPressmeddelande

Den 11 augusti bjuder vi på en riktig smällkaramell. Då åker nämligen det svenska herrlandslaget ner till Tyskland för att spela mot Tysklands VM-lag. Bland stjärnorna i Tyskland finns bland andra NBA-stjärnorna Dennis Schröder, Paul Zipser och Daniel Theis. – Härligt att samla gruppen och få lite mer tid att lära känna varandra och bygga laget inför EM-kvalet, säger förbundskapten Hugo Lopez. Matchen kommer att sändas på SolidSport.

Prins Daniel beskyddare av Svenska Basketbollförbundet12.7.2019 11:55:20 CESTPressmeddelande

Hans Kunglig Höghet Prins Daniel är numera beskyddare för Svenska Basketbollförbundet. – Det är en ära och vi är självklart mycket glada över att Prins Daniel vill engagera sig för basketen i Sverige, säger Mats Carlson, ordförande Svenska Basketbollförbundet. Beskyddarskapet löper över tre år och innebär att Prins Daniel på olika sätt främjar Svenska Basketbollförbundets verksamhet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum