Håll Sverige Rent

Dags för skräpdyk i Lysekil

Dela

På lördag är det Skräpdykets dag under Västerhavsveckan i Lysekil. Då samlas dykare i Lysekils hamn för att undersöka vad som göms på botten. Förra året samlade dykarna in 600 kilo skräp på en timme.

– Det finns mängder med skräp i våra hav, tyvärr. Genom att dyka ner och kika under ytan får vi en bättre förståelse för vilket skräp som är mest frekvent. Dessutom blir det lite renare i havet när dykarna plockar upp skräpet, säger Eva Blidberg, marin expert på Håll Sverige Rent.

Under sommaren har flera hundra personer genomfört skräpdyk runt om i landet. På lördag är det final i Lysekil på Skräpdykets dag, då ett antal dykare gemensamt kommer att dyka efter skräp i hamnen.

Det är andra året som Skräpdykets dag genomförs. Förra året var det mest frekventa skräpet dryckesförpackningar av olika slag, men även fiskeutrustning och annat större skräp som cyklar och liknande plockades upp. Många av dyken görs i välbesökta hamnar.

– Det är tydligt att mycket av skräpet på botten kommer från vanliga konsumenter när vi dyker i hamnar och liknande områden. Det är mycket förpackningar av plast och metall som hittas därnere, säger Eva Blidberg från Håll Sverige Rent.

Skräpdyken genomförs på lördag den 11 augusti mellan klockan 13 och 14 på Anderssons Kaj i Lysekil.

Håll Sverige Rent kommer att vara på plats redan från fredagen under parollen ”Havets hjältar” tillsammans med Försvarsmakten, Sjöräddningssällskapet, Sjöfartsverket och Svitzer. Håll Sverige Rent finns även på plats i Lysekil och berättar om projektet Optimist för havet, där plast från havet ska bli till nya, fina jollar.

Här kan du se vilka dykklubbar som är med och skräpdyker.

För mer information:

Eva Blidberg, marin expert på Håll Sverige Rent, telefon 072-5516471, eva.blidberg@hsr.se

Petra Holgersson, pressansvarig på Håll Sverige Rent, telefon 072-5654405 petra.holgersson@hsr.se

Bilder

Om

Håll Sverige Rent
Håll Sverige Rent
Rosterigränd 4
117 61 Stockholm

08-505 263 00http://www.hållsverigerent.se

Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.

Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.

Facebook

Twitter

Instagram

Följ Håll Sverige Rent

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum