Svenska Bowlingförbundet

Dags för SM-slutspel i bowling – “stämningen är oslagbar”

Dela

Till helgen är det dags för SM-slutspel i bowling för 8-manna. Det blir det första slutspelet som genomförs sedan 2019 på grund av pandemin. Fyra damlag respektive herrlag gör upp om SM-medaljerna i Nyköping. – Det var längesedan jag såg fram emot en bowlinghelg så mycket som denna, säger James Blomgren i Team Alingsås BC.

James Blomgren, Team Alingsås BC
James Blomgren, Team Alingsås BC

På damsidan vann Spader Dam grundserien på samma poäng som Team X-Calibur BK men med bättre differens. De mesta mästarinnorna från Helsingborg med totalt 15-SM-guld valde att möta B-K Eva från Stockholm i semifinalen. Bäst av tre matcher gäller både i semifinal och final.

Lagen möttes i final senast det begav sig 2019 och då vann Spader Dam i två raka matcher.
– Det kändes rätt givet att välja B-K Eva när de blev fyra i serien. Vårt mål är att vinna guld och det gäller att vi presterar bra som lag. Vi har god erfarenhet med flera landslagsspelare och några hungriga tjejer som har framtiden för sig, säger Sandra Andersson i Spader Dam som ser fram emot att spela ett slutpel igen.
– Det har varit en väldig längtan efter ett så långt uppehåll. I mina ögon är det den bästa bowlinghelgen på hela året. Stämningen är oslagbar.

I den andra semifinalen möts Team X-Calibur och BK Högland. X-Calibur från Partille har vunnit fyra SM-guld, senast var 2018 när de besegrade Spader Dam i finalen. De två lagen har varit de stora giganterna under många år med flera landslagsspelare. Joline Persson Planefors i Team X-Calibur lägger favoritskapet på Spader Dam.
– Spader Dam är favoriter. Det var skönt att få avsluta med en seger mot dem i serien. Det stärkte oss för vi blev rätt golvade av dem i säsongens andra match. Men det är långt till en final, allt vårt fokus är på semifinalen mot Högland som vi har stor respekt för.

Högland från Nässjö har inte vunnit något SM-guld men de har varit i flera slutspel tidigare.

På herrsidan vann Team Alingsås grundserien och de valde att möta BK Kaskad från Norrköping i semifinal.
– Pergamon och Clan har mängder med slutspelsrutin så Kaskad är på pappret det bästa motståndet för oss. Vi har slagit dem både hemma och borta under säsongen och de har nästan ingen slutspelsrutin. Men helgen får utvisa om det var rätt beslut. Vi vet vilken kvalité vi har i laget och tar med oss en god känsla från grundserien där vi har haft ett härligt självförtroende i de sista rutorna och en stark vilja att vinna, säger James Blomgren.

I andra semifinalen blir det ett hett rivalmöte mellan Team Pergamon och Team Clan. Lagen har mötts i sex raka finaler. Team Pergamon från Partille har vunnit alla förutom en av dem. 2016 lyckades Nässjölaget Team Clan ta klubbens enda SM-guld hittills. Team Pergamon har dominerat under lång tid och har totalt 13 SM-guld. Det första tog de 2003. Landslagsprofilen Martin Larsen har varit med hela vägen.
– Vi ser väldigt mycket fram emot ett slutspel igen och är taggade. Vi är laget alla vill slå. Det är en extra rivalitet mot Team Clan. De är ett av de bästa lagen och har många unga hungriga killar. Men vi har mycket erfarenhet och vet att vi är starka. Det är guldet som gäller, säger Martin Larsen.

Spelet inleds på fredag kl 17.00. Semifinalerna spelas fredag och lördag. Finalerna avgörs på söndag.

Tidsprogram och mer info

Livestream

Livescore

Damlagen i slutspelet:
Spader Dam, Helsingborg - bildades 1971
Team X-Calibur, Partille - bildades 2005
BK Högland, Nässjö - bildades 1965
B-K Eva, Stockholm - bildades 1960

Herrlagen i slutspelet:
Team Alingsås BC - bildades 2007
Team Pergamon, Partille - bildades 1997
Team Clan BK, Nässjö - bildades 2002 (sammanslagning mellan Nässjö KK och Clan)
BK Kaskad, Norrköping - bildades 1962

Nyckelord

Kontakter

Bilder

James Blomgren, Team Alingsås BC
James Blomgren, Team Alingsås BC
Ladda ned bild
Jesper Svensson, Team Pergamon BC.
Jesper Svensson, Team Pergamon BC.
Ladda ned bild
Sandra Andersson, Spader Dam
Sandra Andersson, Spader Dam
Ladda ned bild
Joline Persson Planefors, Team X-Calibur BK.
Joline Persson Planefors, Team X-Calibur BK.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Svenska Bowlingförbundet
Svenska Bowlingförbundet
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

08-699 60 00https://www.swebowl.se/

Svenska Bowlingförbundet är centralorganisation för svensk bowling. Vi organiserar 17 000 bowlare i det unika svenska ligaspelet, tävlingar, svenska mästerskap, parabowling, utbildningar, världens näst bästa landslag och en bredd i världsklass. Bowling – en sport för alla – hela livet.

Följ Svenska Bowlingförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Bowlingförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum