Umeå kommun

Dags för unga att söka sommarjobb!

Dela

Från och med måndag 15 mars har ungdomar skrivna i Umeå kommun möjligheten att söka kommunens feriearbete. I år är det de som är födda 2004 som kan söka kommunens sommarjobb. Arbetet är inom park, vaktmästeri, ideella föreningar eller något annat.

– Det ger för många en första kontakt med arbetslivet och därför är det en extra viktigt att så många som möjligt får ett feriearbete och att de som är behöriga att söka tar chansen säger Catarina Fahlström, enhetschef. 

Som tidigare år har förhandsintresset varit stort. Ansöka kan ungdomarna göra fram till 1 april. De arbetar sex timmar om dagen under tre veckor. De kan välja mellan tre olika perioder. Andra äldre får dessutom jobb som handledare under sommaren.  

– Förra året deltog cirka 700 ungdomar. På grund av pandemin försvann många platser förra året, men vi lyckades finna andra. Alla som sökte i tid fick plats. Anmälan gör de enkelt via umea.se/ferieprao. Ett smidigt sätt för ungdomarna att skicka in ansökan på. Dessutom blir det administrativa arbetet lättare för oss, berättar Pia Johansson på ferieverksamheten.  

Lönenivån för ferieprao 2021 är 56 kr/tim. inklusive semesterersättning. För de som arbetar inom äldreomsorgen och funktionshinderomsorg (boenden och daglig verksamhet) är den 67 kr/tim. inklusive semesterersättning. 

Givetvis kommer gatumusikanterna tillbaka i sommar och spelar för de äldre på vård och omsorgsboenden. Ett uppskattat inslag i deras vardag som fylls med sång och musik. Musikanterna kommer även att spela på Umeås gator och torg. 

Verksamheter som återkommer är Sävar Camp, Röbäcks Camp och Skärgårdscamp i Holmsund/Obbola. Ungdomarna ges en utbildning i bland annat ledarskap, värderingar, genus och jämställdhet. Efter utbildningen arbetar de med att genomföra ett läger och vara ledare på lägret under två veckor. Lägren är för barn 6–12 år och är en möjlighet att visa på bra saker som barn och ungdomar kan göra tillsammans.   

– En bra chans att komplettera sina betyg är Ferieskolan. En verksamhet som kommer tillbaka även i år. Det är inget ungdomarna kan söka till, men det ger de som behöver det en möjlighet. Ungdomarnas resultat har genom åren, visat att Ferieskolan fungerar bra, avslutar Catarina Fahlström.  

För mer information: 
Pia Johansson 
ferieverksamheten 
090-16 41 29 
pia.johansson@umea.se 

Catarina Fahlström 
enhetschef, Arbetsmarknad och integration 
090-16 49 26 
catharina.fahlstrom@umea.se 

Nyckelord

Länkar

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Rese- och kulturstipendium till Yuliya Antonova, Nathalie Lidqvist, Emelie Boman och Anna Brodin22.4.2021 09:05:08 CEST | Pressmeddelande

Varje år delar kulturnämnden ut rese- och kulturstipendier inom bildkonst, teater, dans, film, foto, musik och litteratur. Vanligtvis delas två stipendier ut, men för 2021 beslutade kulturnämnden att utöka till fyra stipendiater. Enskilda kulturarbetare och utövare har drabbats särskilt hårt av pandemin, då möjligheterna att verka inom deras respektive fält har begränsats och försvårats. Därför omfördelas 30 000 kronor ur budgeten för utvecklingsstöd för kulturverksamhet till ytterligare två rese- och kulturstipendier.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum