Svenska Ishockeyförbundet

Damkronorna blir historiska

Dela

Inför ishockey-VM som går av stapeln i Danmark mellan 25 augusti och 4 september har Svenska Spel tillsammans med Svenska Ishockeyförbundet skapat en 3D-printad damhockeyfemma från Damkronorna. En symbol för samarbetet med att främja tillväxten av damhockey och bygga förebilder. Figurerna blir de första damspelarna sedan det populära bordshockeyspelat skapades i Kanada för 80 år sedan.

80 år senare tar damerna äntligen plats på bordshockeyplanen

– Jag är såklart otroligt stolt och glad att få vara med i det här projektet. Jag spelade bordshockey när jag var liten och älskade ishockey. Men det fanns liksom ingen tanke på att de här figurerna kunde vara tjejer. Det är helt otroligt kul att se mig själv som bordshockeyfigur nu, säger Lina Ljungblom, som spelade OS och är uttagen i VM-truppen.

Fokus på en mer jämställd ishockey
Svenska Spel är Sveriges största idrottssponsor och fördelar sina sponsringsmedel 50/50 mellan herr- och damidrotten. Utöver att Svenska Spel är huvudsponsor till Svenska Ishockeyförbundet är de även huvudsponsor till SHL, Hockeyallsvenskan och Svenska Spel Damhockeyligan (SDHL) och har ett särskilt fokus på en mer jämställd ishockey i Sverige.

– Trots att det skett en tillväxt av tjejer inom hockeyn är nio av tio föreningsaktiva hockeyspelare killar. Snedfördelningen mellan killar och tjejer speglar även av sig i vilka idoler unga hockeytjejer möter. Här har vi som Sveriges största idrottssponsor ett ansvar. Vi behöver således bygga idoler inom svensk damhockey. Att det tagit hela 80 år innan vi fått möjlighet att spela med damspelare visar på att det finns ett arbete att göra i hela idrottsvärlden, säger Patrik Hofbauer, vd på Svenska Spel.

Två SDHL-lag får sina damlag avbildade
Även Brynäs IF och Djurgårdens IF blir historiska då båda klubbarna fått två femmor avbildade. Ett tydliggörande att Svenska Spel satsar på hela damhockeyn där SDHL, som är rankad som världens bästa damhockeyliga, utgör en viktig del för att få fram fler förebilder över hela Sverige. Så varje tjej ska veta att en karriär inom ishockey är möjlig.

– Vi har inlett en historisk satsning som handlar om att ta svensk damhockey till toppen. Att vi och Svenska Ishockeyförbundet tar fram hockeygummor bestående av Damkronorna och SDHL-lag kan verka trivialt, men det är ett steg i rätt riktning och figurerna kommer med ett viktigt symbolvärde som är ovärderligt för tjejer som drömmer om en karriär inom hockeyn, säger Patrik Hofbauer.

– Det här är ett roligt och välkommet initiativ som vi tycker passar in i helheten kring vår satsning på dam- och flickishockey. Syftet med satsningen med sikte på 2030 är att få antalet damspelare att öka, och då behövs många olika förebilder för unga tjejer, även på bordshockeyplanen, säger Johan Stark, generalsekreterare på Svenska Ishockeyförbundet.

Om hockeygummorna

  • Utöver Damkronorna har även Brynäs IF och Djurgårdens IF fått sina damlag avbildade
  • Totalt har 18 spelare avbildats
  • Figurerna är 3D-printade

För ytterligare information, vänligen kontakta
Johan Stark, generalsekreterare Svenska Ishockeyförbundet: 08-449 04 49
Kajsa Nylander, hållbarhetschef på Svenska Spel: 010 120 33 33

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Svenska Ishockeyförbundet
Svenska Ishockeyförbundet
Tjurhornsgränd 6, 3 tr, Box 5204
121 16 Johanneshov

08-449 04 00http://www.swehockey.se

Svensk Ishockey – tillsammans tar vi ansvar och skapar passion, framgång och glädje i vardagen. Svenska Ishockeyförbundet bildades den 17 november 1922. Medlem i Sveriges Riksidrottsförbund sedan starten och i Internationella Ishockeyförbundet (IIHF) sedan 1920. Vi är en av de mest framgångsrika idrotterna i Sverige och en av de mest framgångsrika inom vår idrott i världen. Det ska vi fortsätta att vara. Svensk Ishockey ska också vara en samlande kraft och bidra till att bygga vårt framtida samhälle.

Svenska Ishockeyförbundet är ett av Sveriges största idrottsförbund med 392 föreningar i 22 distrikt och drygt 68 000 spelare och domare. 2 301 ishockeylag samsas i 363 ishallar runt om i landet.

Om Svenska Ishockeyförbundets pressmeddelanden 
Den som vill ändra, lägga till eller ta bort E-postmottagare meddelar detta till info@swehockey.se

Följ Svenska Ishockeyförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Ishockeyförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum