Svenska Basketbollförbundet

Damlandslagets trupp som åker till EM-kvalbubblan uttagen

Dela

Förbundskapten Marco Crespi har tagit ut den trupp som ska in i EM-kvalbubblan på Kreta. 14 spelare ur den ursprungliga bruttotruppen samlas 8 november på den grekiska ön för att ta ytterligare ett kliv mot Basket-EM 2021.

När det blev klart att EM-kvalbubblan skulle skapas på Kreta meddelades vilka som ingick i Sveriges bruttotrupp. Nu har förbundskapten Marco Crespi och hans stab bestämt sig för vilka 14 spelare som åker till Kreta för EM-kvalmatchen mot Israel. Och målet med veckan är fastställt.

- Vi åker till Kreta med en solklar målsättning, vi ska ta ett stort kliv i riktning EM 2021. Det kommer bli en annorlunda upplevelse med spel i en ”bubbla”, men det här är en grupp som kommer klara av det, säger landslagsansvarige Fredrik Joulamo.

Truppens består av den starka stomme med spelare som fört Sverige till EM-framgångar och OS-kvalet senast i februari. Men även ett par nya framtidsnamn finns med.
Matilda Ekh, Freja Werth och Lovisa Hjern tar plats bland de 14 spelare som åker till Kreta. Tidigare har de deltagit på förberedelseläger och sommarläger med damlandslaget, men nu får de chansen att vara med i skarpt läge.

- Speciellt roligt att denna gång kunna skicka in tre relativa debutanter i hetluften. Ekh, Werth och Hjern tar plats bredvid sina mer erfarna lagkompisar, kommenterar Joulamo.

- Alla tre har i inledningen av SBL Dam visat att man verkligen tänker konkurrera om speltid, och imponerade stort under det kombinerade seniorlandslags-/framtidslandslagslägret i augusti. Den erfarenhet de nu kommer att samla på sig blir ovärderlig för dem och för damlandslagets framtid.

EM-kvalbubblan
För att kunna skapa och genomföra coronsäkra bubblor runtom i Europa har Internationella Basketbollförbundet, FIBA, tagit fram ett protokoll. Här är några av punkterna som damlandslaget måste följa:

- Varje land får resa med max 25 personer (spelare och ledare) till arrangörsorten.
- Varje landslag ska ha med sig en utsedd "Biosecurity Compliance Officer", som ser till att FIBA:s smittskyddsprotokoll följs.
- De sista 10 dagarna innan avresa ska alla hålla sig i "relativ isolering" i hemmet. Spelare får dock åka till träningar och matcher i sina klubblag, men undvika kontakt med personer utanför laget.
- Innan avresa ska alla ta minst två PCR-test med negativa provsvar för att få åka till bubblan.
- På plats spenderas all tid på hotellet, förutom träningar och match då truppen och ledarstaben slussas med buss till arenan.

Det blir alltså inget inledande träningsläger i Sverige, utan alla spelare åker från sina respektive klubblagsorter runtom i Europa och Sverige direkt till Kreta.

Av de 14 spelare på plats är det tolv som kommer att spela mot Israel den 14 november.

Följande spelare är kallade till EM-kvalfönstret 8-15 november 2020

Namn Född Längd Pos. A-landskamper Moderklubb Klubb 2020-2021
Binta Drammeh 1992 180 Forward 50 BK Järva TTT Riga (LET)
Elin Eldebrink 1988 174 Guard 123 Södertälje BBK Bourges (FRA)
Frida Eldebrink 1988 174 Guard 131 Södertälje BBK Girona (SPA)
Matilda Ekh 2002 182 Forward - Västerås Basket Luleå Basket
Nathalie Fontaine 1993 183 Forward 9 Fryshuset Adana (TUR)
Elin Gustavsson 1993 187 Forward - Äli Basket Spirou (BEL)
Louice Halvarsson 1989 192 Center 131 Södertälje BBK Tarbes (FRA)
Paulina Hersler 1994 190 Forward 9 Malbas Battipaglia (ITA)
Lovisa Hjern 1999 175 Guard - Norrköping UBF Norrköping Dolphins
Klara Lundquist 1999 173 Guard 24 Alvik Basket Alvik Basket
Kalis Loyd 1989 188 Forward 33 Malbas Clarinos (SPA)
Regan Magarity 1996 191 Forward 15 Norrköping UBF Tarbes (FRA)
Freja Werth 2002 184 Forward - Höganäs Basket RIG Luleå
Amanda Zahui 1993 196 Center 32 Polisen Basket Dynamo Kursk (RYS)

Reserver (i bokstavsordning): Sofia Hägg, Södertälje BBK, Emma Johansson, Wetterbygden Sparks, Josefine Vesterberg, Luleå Basket.

Kommande schema
8 november: Resdag till Kreta, Grekland
9-13 november: Träningsläger Kreta, Grekland
14 november: EM-kvalmatch Sverige-Israel
15 november: Resdag tillbaka till respektive ort.

Information om möjlighet till presskonferenser, intervjuer och bilder från bubblan på Kreta kommer att meddelas vid senare tillfälle.

Förutsättningar EM-kval
Sverige spelar kval till EM 2021 i Frankrike/Spanien. Sverige kvalar i Grupp B tillsammans med Israel och Montenegro. För att kvalificera sig till EM behöver Sverige vinna gruppen eller vara en av fem bästa grupptvåorna (av nio grupper).
EM-kvalet spelas under tre fönster; november 2019, november 2020 och februari 2021.

Sverige är etta i gruppen med två vinster och noll förluster. Två matcher återstår, 14 november mot Israel och 4 februari 2021 mot Montenegro.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Svenska Basketbollförbundet
Svenska Basketbollförbundet
Besöksadress Skansbrogatan 7
Stockholm

http://www.basket.se

Svenska Basketbollförbundet, som bildades 1952, har i uppgift att leda utvecklingen av basket i Sverige. Prioriterade områden är tävling, utveckling/utbildning och landslagsverksamheten. Vi vill vara Sveriges mest tillgängliga nationalsport.

Följ Svenska Basketbollförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Basketbollförbundet

Sverige vill avsluta EM-kvalet obesegrade3.2.2021 11:11:26 CETPressmeddelande

På torsdag kväll spelar Sverige den avslutande EM-kvalmatchen mot ett Montenegro som har kniven mot strupen. För motståndarna står en plats i EM på spel, för Sverige handlar det om att gå obesegrat och försöka knipa en toppseed i sommarens EM. - Jag får känslan av att folk tror att vi kan springa hem denna match enbart på talang och klass. Inget kunde vara mer fel, det vore att gravt underskatta konkurrensen på europeisk toppnivå, säger landslagsansvarig Fredrik Joulamo.

Södertäljes Nina Baresso utses till Loka Hero28.1.2021 10:46:18 CETPressmeddelande

Stadsdelen Geneta är ett särskilt idrottssvagt område i Södertälje och det har varit särskilt svårt att engagera tjejer. Det ville Nina Baresso och Södertälje Basketbollklubb ändra på och startade därför basketträningar för tjejer. Satsningen kommer framöver att stöttas av Loka Heroes, och blir en del av Basket Gäris som startades av svenska basketstjärnan och WNBA-meriterade centern Amanda Zahui i Vårby.

Amanda Zahui söker baskethjältar i pandemin!20.1.2021 17:06:04 CETPressmeddelande

Initiativet Loka Heroes har alltid stöttat människor som gör skillnad i samhället med basket som verktyg. Just nu står sporten inför stora utmaningar. Därför söker nu Amanda Zahui tillsammans med Loka Heroes och Svensk Basket personer som gjort något extra inom basketen trots det svåra läget. Med initiativet LOKA Lockdown Heroes vill man sätta ljuset på dessa hjältar och lyfta deras engagemang för barn och ungdomar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum