Svenska Basketbollförbundet

Damlandslagets trupp till sista EM-kvalmatchen uttagen

Dela

Förbundskapten Marco Crespi har tagit ut truppen till den sista EM-kvalmatchen mot Montenegro 4 februari. Damlandslaget, som redan är kvalificerade för Basket-EM i sommar, åker till kvalbubblan för att avsluta EM-kvalet på bästa sätt - samtidigt som landslagsledningen även blickar mot framtiden.

Efter storsegern mot Israel 14 november på Kreta och resultat i övriga grupper som gick Sveriges väg var damlandslaget klara för EM i teorin, och i mitten av december blev Sveriges mästerskapsplats officiell, efter Internationella Basketbollförbundet (FIBA) beslutade att diskvalificera Albanien från EM-kvalet.

Den uttagna truppen består av den starka stomme med spelare som fört Sverige till EM-framgångar och OS-kval senaste åren. Men precis som under senaste kvalperioden finns flera framtidsnamn med, en medveten satsning från ledarstaben och landslagsverksamheten.

Dessutom är sex reserver kallade och redo att ta en plats, efter lärdomarna från kvalbubblan i november, när damlandslagets drabbades av flera återbud och fick kalla in nya reserver.

- I november fick vi ett antal corona-relaterade återbud, men de som spelade matchen mot Israel visade vilken bredd vi har i svensk dambasket just nu. Denna gång ska ytterligare ett par debutanter in i mixen. Det arbete vi lägger nu på att investera i erfarenhet för unga spelare kommer betala sig på sikt, säger landslagsansvarige Fredrik Joulamo.

Luleå Baskets duo Matilda Ekh och Freja Werth, som gjorde seniorlandslagsdebut mot Israel, är kallade även det här fönstret. Och de får sällskap av sin lagkamrat från ungdomslandslagen, EOS Lunds Julia Nyström, som för första gången kallas till en damlandslagssamling.

Även bland reserverna finns flera nya namn med, som alla imponerat i sina klubbar i Sverige eller utomlands.
- Emma Johansson och Lovisa Hjern är två spelare som nu fått chansen på ett par läger, och visat att de i högsta grad är aktuella för EM 2021, och är denna gång reserver, säger Joulamo.

- Julia Nyström, Ida Fredrikson och Evelyn Ovner har alla övertygat i sina SBL-klubbar, och har centrala roller i sina lag. I Nyströms fall såpass övertygande att staben vill se henne i ordinarie trupp. Raushan Gültekin har utvecklat sitt spel stort, och gör nu rejäla minuter i en av Europas bästa ligor, den turkiska ligan.

Med ett spännande Basket-EM som väntar i sommar och flera unga spelare som knackar på dörren till damlandslaget, är konkurrensen om platserna hård.

- Det är en positiv konkurrenssituation på de flesta positioner, och detta ska vi se som en stor styrka. Man måste prestera på topp för att vara aktuell, och gamla meriter betyder ingenting, kommenterar Joulamo.

Precis som i november kommer EM-kvalfönstret att genomföras i coronasäkra "bubblor", där FIBA tagit fram protokoll för vad som gäller inför och under kvalfönstret.

Av de 14 spelare på plats är det tolv som kommer att spela mot Montenegro den 4 februari.

Följande spelare är kallade till EM-kvalfönstret 31 januari-5 februari 2021

Namn Född Längd Pos. A-landskamper Moderklubb Klubb 2020-2021
Binta Drammeh 1992 180 Forward 51 BK Järva TTT Riga (LET)
Elin Eldebrink 1988 174 Guard 124 Södertälje BBK Bourges (FRA)
Frida Eldebrink 1988 174 Guard 132 Södertälje BBK Girona (SPA)
Matilda Ekh 2002 182 Forward 1 Västerås Basket Luleå Basket
Nathalie Fontaine 1993 183 Forward 10 Fryshuset Adana (TUR)
Elin Gustavsson 1993 187 Forward 1 Äli Basket -
Louice Halvarsson 1989 192 Center 131 Södertälje BBK Tarbes (FRA)
Paulina Hersler 1994 190 Forward 10 Malbas Battipaglia (ITA)
Klara Lundquist 1999 173 Guard 25 Alvik Basket Alvik Basket
Kalis Loyd 1989 188 Forward 33 Malbas -
Regan Magarity 1996 191 Forward 15 Norrköping UBF Tarbes (FRA)
Julia Nyström 2002 171 Guard - EOS Lund EOS Lund
Freja Werth 2002 184 Forward 1 Höganäs Basket RIG Luleå
Amanda Zahui 1993 196 Center 32 Polisen Basket Dynamo Kursk (RYS)

Reserver (i bokstavsordning): Ida Fredrikson (Högsbo Basket), Raushan Gültekin (Adana Basket), Lovisa Hjern (Norrköping Dolphins), Emma Johansson (Wetterbygden Sparks), Evelyn Ovner (Wetterbygden Sparks), Josefin Vesterberg (Luleå Basket).

Kommande schema
31 januari-1 februari: Resdagar till Podgorica, Montenegro
1 februari-3 februari: Träningsläger Podgorica
4 februari: EM-kvalmatch Montenegro-Sverige (matchtid meddelas senare)
5 februari: Resdag tillbaka till respektive ort.

Information om möjlighet till presskonferenser, intervjuer och bilder från EM-kvalbubblan i Montenegro kommer att meddelas vid senare tillfälle.

Förutsättningar EM-kval

Sverige spelar kval till EM 2021 i Frankrike/Spanien. Sverige kvalar i Grupp B tillsammans med tvåorna (av nio grupper). EM-kvalet spelas under tre fönster; november 2019, november 2020 och februari 2021.
Sverige är etta i gruppen med tre vinster och noll förluster, och är redan klara för EM-slutspelet.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Svenska Basketbollförbundet
Svenska Basketbollförbundet
Besöksadress Skansbrogatan 7
Stockholm

http://www.basket.se

Svenska Basketbollförbundet, som bildades 1952, har i uppgift att leda utvecklingen av basket i Sverige. Prioriterade områden är tävling, utveckling/utbildning och landslagsverksamheten. Vi vill vara Sveriges mest tillgängliga nationalsport.

Följ Svenska Basketbollförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Basketbollförbundet

Öppet brev till regering och kommuner: Nu skriker vi!16.3.2021 08:58:00 CET | Pressmeddelande

Idag publicerar Riksidrottsförbundet en rapport som visar en alarmerande minskning av idrottsaktiviteter för helåret 2020. Siffrorna bekräftar det ledare, spelare, gymnaster, aktiva och föräldrar har vittnat om under denna period. Verksamheten inom idrottsförbunden (Basketboll-, Gymnastik-, Handboll-, Innebandy- och Volleybollförbundet) står för hela 53% av de minskade aktiviteterna och vi varnar nu för svåra och långsiktiga konsekvenser för det svenska samhället om inte kraftig handling vidtas.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum