Svensk Handel

Dämpad framtidstro i handeln – sällanköp går mot strömmen

Dela

Framtidsindikatorn faller för stora delar av handeln. I såväl dagligvaruhandeln, e-handeln som i partihandeln dämpas framtidstron. Ljuspunkten finns i den hårt pressade sällanköpshandeln som återhämtar sig från låga nivåer.

Karin Johansson, vd Svensk Handel.
Karin Johansson, vd Svensk Handel.

Partihandeln, som bland annat levererar varor till detaljhandeln, restauranger, export och offentlig sektor, är en del av handeln som drabbats hårt av coronapandemin och ännu finns inget ljus i sikte. I mars minskar den sammanfattande Framtidsindikatorn för partihandeln med 4,1 enheter till index 91,2.  

– Coronapandemin har slagit hårt mot många av landets partihandlare och framtidstron är fortsatt under vattenytan, säger Karin Johansson, vd på Svensk Handel.

Enligt en beräkning från Svensk Handel som baseras på statistik från SCB tappade parti- och motorhandeln 63 miljarder kronor under 2020.

Sällanköpsvaruhandeln hämtar sig något

I mars månads Handelsbarometer stiger framtidstron i sällanköpsvaruhandeln, som står för all detaljhandel utöver maten. Efter ett mörkt coronaår ökar tron på den framtida försäljningen och Framtidsindikatorn för butikshandeln som helhet stiger med 1,1 enhet till index 86,6, vilket dock fortfarande är långt under den neutrala nivån på 100.

– Coronapandemin och utökade restriktioner har inneburit ett stentufft år för många butikshandlare. Handeln längtar efter att samhället ska öppna upp igen och när vaccineringen startat kan handlarna skymta en ljusare sommarhandel i horisonten. Att vaccinationsprocessen inte stoppas upp ytterligare är avgörande för butikerna, säger Karin Johansson.

Optimismen i e-handeln minskar från höga nivåer

Framtidstron bland landets e-handlare har varit rekordstark den senaste tiden. I mars minskar dock Framtidsindikatorn för e-handeln med 5,6 enheter och landar på index 113,9. Framförallt faller näthandlarnas anställningsvilja.

– Tillväxten inom e-handeln har varit urstark och trots att framtidsutsikterna faller tillbaka är optimismen fortsatt högre än vid samma period förra året. Även om tillväxttalen i e-handeln väntas minska efter corona har vi bara sett början på den digitala omställningen av branschen, säger Karin Johansson.  

Framtidsindikatorn är ett sammanfattande mått på handlarnas förväntningarna på försäljning, anställningsvilja och lönsamhet de kommande tre månaderna. 

Nyckelord

Kontakter

Svensk Handels pressjour, 010-471 86 50

Bilder

Karin Johansson, vd Svensk Handel.
Karin Johansson, vd Svensk Handel.
Ladda ned bild
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om

Svensk Handel
Svensk Handel
Regeringsgatan 60
103 29 Stockholm

010-47 18 500http://www.svenskhandel.se

Svensk Handel är en bransch- och arbetsgivarorganisation för små och stora företag inom parti-, detalj- och e-handeln. Handeln utgör en dryg tiondel av Sveriges BNP och Svensk Handels drygt 9 000 medlemsföretag har sammanlagt 250 000 människor anställda.

Ordförande är Anders Svensson och vd är Karin Johansson. Svensk Handel ingår i Svenskt Näringsliv.

Följ Svensk Handel

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svensk Handel

Pressinbjudan: Ny rapport presenterar norska gränshandelns betydelse – en sektor som går på knäna26.3.2021 10:39:42 CET | Pressinbjudan

Coronapandemi och stängda gränser har hållit gränshandeln i ett järngrepp. För att synliggöra de stora ekonomiska och sociala värden som står på spel släpper Region Värmland, Region Västra Götaland och Svensk Handel rapporten ”Norsk konsumtion i svensk detaljhandel och dess bidrag till svensk ekonomi” vid en digital pressträff onsdag 31 mars, kl 11.15-12:00.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum