Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Daniel Eklund ny domprost

Dela
Daniel Eklund ny kyrkoherde i Västerås pastorat och domprost i Västerås stift.
Daniel Eklund ny kyrkoherde i Västerås pastorat och domprost i Västerås stift.

Tillsättningsnämnden i Västerås stift har beslutat att utse Daniel Eklund till ny kyrkoherde i Västerås pastorat och domprost i Västerås stift.

Daniel Eklund arbetar nu som komminister och chef för det västra området med fyra församlingar i Västerås pastorat. Han är en uppskattad chef i pastoratet.

Daniel Eklund har tidigare varit kyrkoherde i Norrbärke församling, Smedjebackens kommun, och har även arbetat som komminister i Västanfors-Västervåla församling, Fagersta kommun. Daniel är 42 år och bor i Västerås med sin familj.

- Det är med stor stolthet, glädje och förväntan jag går in i uppdraget som domprost. Jag ser fram emot att fortsätta upptäcka och lära känna människor och verksamhet i både pastorat och stift. Det finns så goda möjligheter att tillsammans med anställda, ideella och förtroendevalda tolka och gestalta evangeliet om Jesus Kristus in i vår tid. Vi har en spännande tid framför oss, säger Daniel Eklund.

Domprosten är kyrkoherde för Västerås pastorat, och leder verksamheten i pastoratet som dess högsta beslutande chef. Domprosten är även en del av stiftets samlade ledningsfunktion och bistår biskopen i olika uppdrag.

Tillsättningen har skett enligt kyrkoordningen. Tillsättningsnämnden har bestått av tre representanter från pastoratets kyrkoråd, tre representanter från stiftsstyrelsen samt biskop Mikael Mogren som varit nämndens ordförande. Prövning av kandidaterna har skett genom intervjuer, tester, referenstagande samt inhämtade synpunkter från de fackliga representanterna.

- Tillsättningen har skett i gott samförstånd både inom tillsättningsnämnden och med de fackliga organisationerna, säger Jörgen Eklund, ordförande för kyrkorådet i Västerås pastorat.

I pastoratet blir domprostens roll bland annat att tillsammans med kyrkorådet skapa förutsättningar för att verksamheten kan fortsätta att utvecklas och växa framåt i tiden, samt att verka för ett lärande och innovativt medarbetarskap.

Västerås stift ser Daniel, med sin djupa folkkyrkoförankring, som en god kraft för att bidra till utveckling i stiftets anda.

- Daniel är både ett analytiskt geni och en visionär inför framtiden, en varm och fin människa, säger Mikael Mogren biskop i Västerås stift.

Daniel Eklund tillträder sin nya tjänst omkring det kommande årsskiftet. Han efterträder nuvarande domprost Susann Senter som går i pension under våren 2019.

För mer information: 
Jörgen Eklund, ordförande för kyrkorådet i Västerås pastorat
E-post: Jorgen.e.eklund@svenskakyrkan.se
Tel: 021-10 76 10 / 076-126 31 81

Mikael Mogren, biskop Västerås stift
E-post: mikael.mogren@svenskakyrkan.se
Tel: 021-17 85 43

Faktaruta:
Västerås stift sträcker sig från Mälaren i söder upp mot nordväst till den norska gränsen. Stiftet, som till ytan är det tredje största stiftet i Sverige, omfattar hela Dalarnas län, hela Västmanlands län och norra delen av Örebro län. I Västerås stift finns 74 församlingar.

Västerås pastorat är en resursstark modern organisation. Pastoratet har ungefär 230 tillsvidareanställda. Västerås pastorat har 13 församlingar och är uppdelat i fyra geografiska områden som kallas pastoralområden.

Nyckelord

Bilder

Daniel Eklund ny kyrkoherde i Västerås pastorat och domprost i Västerås stift.
Daniel Eklund ny kyrkoherde i Västerås pastorat och domprost i Västerås stift.
Ladda ned bild

Om

Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat
Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat
Box 5
721 03 Västerås

https://www.svenskakyrkan.se/vasteras

Svenska kyrkan Västerås möter människor i vardag och högtid, i glädje såväl som sorg. Verksamheten är öppen för alla, oavsett tro eller tvivel. 
Det finns mötesplatser för alla åldrar och för många olika intressen, allt från öppen förskola och ungdomsgrupper till samtalsgrupper och körverksamhet. 
Kyrkan är också en naturlig del av vardagen i till exempel skolor och på sjukhuset. Fler än 60 procent, nästan 90 000, av alla västeråsare tillhör Svenska kyrkan, vilket gör kyrkan till den i särklass största folkrörelsen i Västerås. Här finns 29 kyrkor och 23 begravningsplatser.

Följ Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum