Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Daniel Eklund ny domprost

Dela
Daniel Eklund ny kyrkoherde i Västerås pastorat och domprost i Västerås stift.
Daniel Eklund ny kyrkoherde i Västerås pastorat och domprost i Västerås stift.

Tillsättningsnämnden i Västerås stift har beslutat att utse Daniel Eklund till ny kyrkoherde i Västerås pastorat och domprost i Västerås stift.

Daniel Eklund arbetar nu som komminister och chef för det västra området med fyra församlingar i Västerås pastorat. Han är en uppskattad chef i pastoratet.

Daniel Eklund har tidigare varit kyrkoherde i Norrbärke församling, Smedjebackens kommun, och har även arbetat som komminister i Västanfors-Västervåla församling, Fagersta kommun. Daniel är 42 år och bor i Västerås med sin familj.

- Det är med stor stolthet, glädje och förväntan jag går in i uppdraget som domprost. Jag ser fram emot att fortsätta upptäcka och lära känna människor och verksamhet i både pastorat och stift. Det finns så goda möjligheter att tillsammans med anställda, ideella och förtroendevalda tolka och gestalta evangeliet om Jesus Kristus in i vår tid. Vi har en spännande tid framför oss, säger Daniel Eklund.

Domprosten är kyrkoherde för Västerås pastorat, och leder verksamheten i pastoratet som dess högsta beslutande chef. Domprosten är även en del av stiftets samlade ledningsfunktion och bistår biskopen i olika uppdrag.

Tillsättningen har skett enligt kyrkoordningen. Tillsättningsnämnden har bestått av tre representanter från pastoratets kyrkoråd, tre representanter från stiftsstyrelsen samt biskop Mikael Mogren som varit nämndens ordförande. Prövning av kandidaterna har skett genom intervjuer, tester, referenstagande samt inhämtade synpunkter från de fackliga representanterna.

- Tillsättningen har skett i gott samförstånd både inom tillsättningsnämnden och med de fackliga organisationerna, säger Jörgen Eklund, ordförande för kyrkorådet i Västerås pastorat.

I pastoratet blir domprostens roll bland annat att tillsammans med kyrkorådet skapa förutsättningar för att verksamheten kan fortsätta att utvecklas och växa framåt i tiden, samt att verka för ett lärande och innovativt medarbetarskap.

Västerås stift ser Daniel, med sin djupa folkkyrkoförankring, som en god kraft för att bidra till utveckling i stiftets anda.

- Daniel är både ett analytiskt geni och en visionär inför framtiden, en varm och fin människa, säger Mikael Mogren biskop i Västerås stift.

Daniel Eklund tillträder sin nya tjänst omkring det kommande årsskiftet. Han efterträder nuvarande domprost Susann Senter som går i pension under våren 2019.

För mer information: 
Jörgen Eklund, ordförande för kyrkorådet i Västerås pastorat
E-post: Jorgen.e.eklund@svenskakyrkan.se
Tel: 021-10 76 10 / 076-126 31 81

Mikael Mogren, biskop Västerås stift
E-post: mikael.mogren@svenskakyrkan.se
Tel: 021-17 85 43

Faktaruta:
Västerås stift sträcker sig från Mälaren i söder upp mot nordväst till den norska gränsen. Stiftet, som till ytan är det tredje största stiftet i Sverige, omfattar hela Dalarnas län, hela Västmanlands län och norra delen av Örebro län. I Västerås stift finns 74 församlingar.

Västerås pastorat är en resursstark modern organisation. Pastoratet har ungefär 230 tillsvidareanställda. Västerås pastorat har 13 församlingar och är uppdelat i fyra geografiska områden som kallas pastoralområden.

Nyckelord

Bilder

Daniel Eklund ny kyrkoherde i Västerås pastorat och domprost i Västerås stift.
Daniel Eklund ny kyrkoherde i Västerås pastorat och domprost i Västerås stift.
Ladda ned bild

Om

Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat
Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat
Box 5
721 03 Västerås

https://www.svenskakyrkan.se/vasteras

Svenska kyrkan Västerås möter människor i vardag och högtid, i glädje såväl som sorg. Verksamheten är öppen för alla, oavsett tro eller tvivel. 
Det finns mötesplatser för alla åldrar och för många olika intressen, allt från öppen förskola och ungdomsgrupper till samtalsgrupper och körverksamhet. 
Kyrkan är också en naturlig del av vardagen i till exempel skolor och på sjukhuset. Fler än 60 procent, nästan 90 000, av alla västeråsare tillhör Svenska kyrkan, vilket gör kyrkan till den i särklass största folkrörelsen i Västerås. Här finns 29 kyrkor och 23 begravningsplatser.

Följ Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Svenska kyrkan Västerås byter plattform för pressmeddelanden29.11.2018 11:54Pressmeddelande

Nu byter Svenska kyrkan Västerås/Västerås pastorat presstjänst och från Mynewsdesk till TT. Både nya och tidigare pressmeddelanden går från och med nu att hitta hos vår nya leverantör. För att registrera dig som följare i den nya plattformen, se: https://via.tt.se/abonnera Pressmeddelanden från Svenska kyrkan Västerås berör stora som små händelser inom områden som religion, kultur och socialt arbete.

Braskväll - Om psykisk ohälsa hos äldre29.10.2018 08:32Pressmeddelande

Onsdag den 31 oktober kl 18 tänds brasan i Martasalen, Tomasgården. Det blir en samtalskväll om psykisk ohälsa hos seniorer. Fyra gäster från olika föreningar kommer att vara på plats för att prata om psykisk ohälsa och var hjälp finns att få. De representerade föreningar är: ReagerA, (h)järnkoll, NSPH och föreningen Balans. Under kvällen kommer Anders Caringer och Bo Senter att underhålla med tänkvärd musik. Kvällens värd är präst Gunnar Kärrbom. Även diakon Sofie Möllberg kommer att finnas på plats. Fri entré! Martasalen öppnas från kl 17.30 och det finns fika att köpa (30 kr för kaffe och smörgås). För mer information, kontakta: Gunnar Kärrbom, 021-40 41 25, e-post Gunnar.Karrbom@svenskakyrkan.se. Adress: Tomasgården, Cedergatan 1, 723 41 Västerås.

Eric Ericson 100 år22.10.2018 09:17Pressmeddelande

Exakt på 100-årsdagen av Eric Ericsons födelse ger två av hans världsberömda körensembler, Radiokören och Eric Ericsons kammarkör, en hyllningskonsert till körnestorn i Västerås domkyrka. Eric Ericson är en av få svenska musikprofiler som med självklar rätt bar epitetet ”levande legend”. Han var verksam som dirigent i de stora sammanhangen i över 60 år, och kom med sitt konstnärskap att prägla generationer av dirigenter och sångare. 1945 startade han Kammarkören, och som kormästare vid Sveriges Radio i över tre decennier gjorde han Radiokören till en världsledande ensemble. Samma världsrykte nådde han med anrika Orphei Drängar i Uppsala. Sin egen kammarkör vårdade han hela tiden ömt, och efter pensionering 1983 tog kören hans namn - Eric Ericsons Kammarkör. Under sin långa gärning som professor i kördirigering vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm formade han årskull efter årskull av dirigenter som i sin tur startade egna kammarkörer runt om i Sverige och över hela världen. Hans inte

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum