Europaparlamentet

Daphne Caruana Galizias journalistpris - Inbjudan att skicka in tävlingsbidrag

Dela
Den tredje maj lanserade Europaparlamentet officiellt inbjudan till journalister att skicka in sina reportage för att tävla om Daphne Caruana Galizias journalistpris.
Priset belönar varje år utomordentlig journalistik som främjar eller försvarar EU:s grundläggande värden @AFP/STRINGER
Priset belönar varje år utomordentlig journalistik som främjar eller försvarar EU:s grundläggande värden @AFP/STRINGER
  • Årligt pris till utomordentlig journalistik som främjar eller försvarar EU:s grundläggande värden
  • Vinnaren utses av en oberoende jury som består av företrädare för pressen och civilsamhället
  • Prissumman är 20 000 euro
  • Prisceremonin hålls i mitten av oktober runt årsdagen av mordet på Daphne Caruana Galizia

Priset belönar varje år utomordentlig journalistik som främjar eller försvarar EU:s grundläggande värden och principer, det vill säga mänsklig värdighet, frihet, demokrati, jämlikhet, rättsstaten och de mänskliga rättigheterna.

Parlamentets talman Roberta Metsola sade: ”Europaparlamentets budskap är tydligt: Europa står på samma sida som de som söker sanningen. Daphnes penna tystades för att hon avslöjade sanningen, och vi får aldrig tillåta att journalister blir måltavlor eller offer. Med detta pris kommer Europaparlamentet att fortsätta att försvara yttrandefriheten, mediernas mångfald och kvalitetsjournalistik samt bidra till att överföra dessa värden till kommande generationer.”

Priset är öppet för yrkesverksamma journalister och professionella journalistteam oavsett nationalitet. De kan skicka in grävande journalistiska reportage som har publicerats eller sänts via mediebolag baserade i något av EU:s 27 medlemsländer. Syftet med priset är att stödja och belysa den professionella journalistikens betydelse för att skydda frihet och jämlikhet.

Vinnaren kommer att utses av en oberoende jury med företrädare för press och civilsamhälle från de 27 EU-länderna samt representanter för de stora europeiska journalistförbunden. Prisceremonin hålls varje år i anslutning till den 16 oktober, det datum Daphne Caruana Galizia mördades.

Prissumman på 20 000 euro visar på Europaparlamentets starka stöd för grävande journalistik och betydelsen av fri press. Under de senaste åren har parlamentet varnat för försök både inom och utanför EU att undergräva mediepluralismen. Ledamöterna har fördömt angreppen på journalister, särskilt från politiker, och uppmanat EU-kommissionen att lägga fram lagstiftning för att förhindra missbruk av rättsprocesser. Den 27 april tillkännagavs ett förslag för att ta itu med illvilliga rättsprocesser mot journalister och aktivister.

Journalister kan skicka in sitt/sina reportage via webbplatsen https://daphnejournalismprize.eu/ senast den 31 juli 2022, klockan 12.00.


Vem var Daphne Caruana Galizia?

Daphne Caruana Galizia var förutom en maltesisk journalist även antikorruptionsaktivist och gjorde grävande reportage om korruption, penningtvätt, organiserad brottslighet, försäljning av medborgarskap och den maltesiska regeringens kopplingar till Panamadokumenten. Efter att ha utsatts för trakasserier och hot mördades hon i en bilbombsattack den 16 oktober 2017. Protesterna mot hur myndigheterna hanterade mordutredningen ledde slutligen till att premiärminister Joseph Muscat avgick. Europaparlamentets ledamöter ställde sig också kritiska till brister i utredningen och uppmanade i december 2019 EU-kommissionen att agera.

Kontakter

Bilder

Priset belönar varje år utomordentlig journalistik som främjar eller försvarar EU:s grundläggande värden @AFP/STRINGER
Priset belönar varje år utomordentlig journalistik som främjar eller försvarar EU:s grundläggande värden @AFP/STRINGER
Ladda ned bild

Om

Europaparlamentet
Europaparlamentet
Regeringsgatan 65
111 56 Stockholm

08-562 444 55https://www.europarl.europa.eu/portal/sv

Europaparlamentet är EU:s enda direktvalda institution och stiftar EU-lagar tillsammans med ministerrådet. Europaparlamentets presstjänst levererar fullständig och opartisk information till media och svarar på pressfrågor om Europaparlamentets dagliga verksamhet samt hjälper Europaparlamentariker i deras kommunikationsverksamhet.

Följ Europaparlamentet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Europaparlamentet

Ledamöterna vill att företag ska minska sin negativa påverkan på människor och planeten1.6.2023 15:28:49 CEST | Pressmeddelande

Företag måste integrera tillbörlig aktsamhet i sin styrning Ta itu med barnarbete, slaveri, exploatering av arbetskraft, föroreningar, miljöförstöring och förlust av biologisk mångfald Böter på minst 5 procent av ett företags globala nettoomsättning om de inte följer reglerna Företag måste ta hänsyn till hur deras verksamhet påverkar mänskliga rättigheter och miljön © AdobeStock/Tinnakorn På torsdagen antog parlamentet sin ståndpunkt inför förhandlingarna med EU:s medlemsländer om nya regler för att integrera mänskliga rättigheter och miljöpåverkan i företagens styrning. Enligt de nya reglerna skulle företagen vara skyldiga att identifiera, och om nödvändigt förebygga, mildra eller sätta stopp för den negativa påverkan som deras verksamhet har på mänskliga rättigheter och miljön, till exempel med anledning av barnarbete, slaveri, föroreningar eller förlust av biologisk mångfald. De skulle också behöva utvärdera hur deras partner i värdekedjan, till exempel leverantörer eller aktörer so

Parlamentet stöder plan för att tillhandahålla mer ammunition till Ukraina1.6.2023 12:44:37 CEST | Pressmeddelande

Ökad europeisk produktion av ammunition och missiler Leveranserna till Ukraina ska påskyndas 500 miljoner euro i finansiering Ledamöterna vill se på en snabb överenskommelse med rådet enligt det brådskande förfarandet Den föreslagna lagen syftar också till att öka EU:s produktionskapacitet © Lionel Bonaventure/AFP På torsdagen ställde sig Europaparlamentet bakom ett lagförslag om att öka den europeiska produktionen av ammunition och missiler. Den föreslagna akten till stöd för ammunitionstillverkning (ASAP) syftar till att påskynda leveransen av ammunition och missiler till Ukraina och att hjälpa EU-länderna att fylla på sina arsenaler. Genom att införa riktade åtgärder, inklusive 500 miljoner euro i finansiering, syftar ASAP till att öka EU:s produktionskapacitet för att hantera den nuvarande bristen på försvarsprodukter, särskilt mark/mark- och artilleriammunition, missiler och deras komponenter. EU-kommissionen kommer att identifiera, kartlägga och kontinuerligt övervaka tillgången

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum