De är årets mest hållbara skolor

Dela

I en färgsprakande show på Tekniska Museet i Stockholm utsågs i dag landets mest hållbara för-, grund- och gymnasieskolor. Hemliga prisutdelaren Nassim Al Fakir förgyllde tillställningen som följdes digitalt av 13 000 barn runt om i landet. Håll Sverige Rents VD Johanna Ragnartz och UNESCO-prisvinnaren Carl Lindberg höll tal om vikten av lärande för hållbar utveckling. En skolkör från Lemshaga akademi framförde Grön Flagg-sången och Freddy Grip från Tekniska Museet visade hur man kan få plats med 50 uppblåsta ballonger i en liten låda, med hjälp av flytande kväve.

Prisutdelarna Nassim Al Fakir och Håll Sveriges Rents VD Johanna Ragnartz. Foto: Håll Sverige Rent
Prisutdelarna Nassim Al Fakir och Håll Sveriges Rents VD Johanna Ragnartz. Foto: Håll Sverige Rent

Vinnarna:

Förskolan Jordgubben, Laxå

Motivering: För en hållbarhetsresa där barnen har varit delaktiga, haft inflytande och visat stort intresse för att lära sig om djur i sin närmiljö. För förskolans fina spridning av sitt arbete med lärande för hållbar utveckling genom ett forskningsprojekt med Örebro universitet, lokalmedia samt till andra förskolor i kommunen.

Kontaktperson: Helena Karlsson, förskollärare, e-post: helenakatarina.karlsson@edu.laxå.se, tel:  0722-246118 (0761-776440)

Läs mer om Jordgubbens arbete: https://hsr.se/artiklar/forskolan-jordgubben-har-visar-barnen-intresse-djur-i-sin-narmiljo

Apelgårdsskolan, Malmö

Motivering: För ett lokalt arbete med att främja hållbar utveckling, bland annat genom en egen biodling på skolan, och globalt genom samarbete med en skola i Namibia. För ett kontinuerligt arbete med de globala målen som finns med som en ständig påminnelse om varför arbetet med lärande för hållbar utveckling är så viktigt.

Kontaktperson: Katarina Fornell, förstelärare, e-post: katarina.fornell@malmo.se, tel: 070-1410857

Läs mer om Apelgårdsskolans arbete: https://hsr.se/artiklar/apelgardsskolan-i-malmo-har-bade-biodling-och-samarbete-med-skola-i-namibia

Gymnasiesärskolan, Gävle

Motivering: För en första hållbarhetsresa med Grön Flagg som bjöd på såväl inspiration, samarbete och kontakt med närsamhället som handlingskraft hos eleverna. Resan har fina kopplingar till de olika dimensionerna av hållbar utveckling. Eleverna har bland annat arbetat för att minska matsvinnet, skänkt överbliven mat till det lokala initiativet "Matakuten”, kritiskt granskat sopsorteringen på praktikplatser samt sett över skolans egna möjligheter till hållbar källsortering på skolan.

Kontaktperson: Monica Rosén, biträdande rektor, e-post: monica.rosen@gavle.se, tel: 026-17 92 54

Läs mer om Gymnasiesärskolans arbete: https://hsr.se/artiklar/gymnasiesarskolan-gavle-en-inspirerande-forsta-hallbarhetsresa-med-gron-flagg

FAKTA om Hållbarhetsdagen och Årets hållbara för-, grund- och gymnasieskola

Hållbarhetsdagen den 11 november är till för skolor i hela Sverige. Under en hel dag firar vi skolornas insatser inom hållbar utveckling. Förutom att alla som jobbar med Grön Flagg får hissa den fina flaggan, delar vi ut priser till Årets Hållbara Förskola, Grundskola och Gymnasieskola.

Vinnarna presenteras på Hållbarhetsdagen den 11 november 2021. Hållbarhetsdagen direktsänds från Tekniska museet i Stockholm klockan 9:30-10:30 och alla som jobbar i skola eller förskola är välkomna att delta med sina klasser/barngrupper. Det är gratis och man kan delta via länk i klassrummet. Anmälan sker på: https://hsr.se/hallbarhetsdagen.

FAKTA om Grön Flagg

Med Grön Flagg vill Håll Sverige Rent sätta hållbar utveckling högt på agendan och därmed skapa livsviktig förändring.

Grön Flagg drivs av Håll Sverige Rent och ingår i det internationella nätverket Eco-Schools, ett världsomspännande lärandeprogram inom hållbar utveckling. Som medlem får du ett dagligt stöd i form av vägledning, inspiration och expertis. Medlemsskolorna granskas och certifieras efter Grön Flaggs riktlinjer.

Läs mer om Grön Flagg på https://hsr.se/gronflagg.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Prisutdelarna Nassim Al Fakir och Håll Sveriges Rents VD Johanna Ragnartz. Foto: Håll Sverige Rent
Prisutdelarna Nassim Al Fakir och Håll Sveriges Rents VD Johanna Ragnartz. Foto: Håll Sverige Rent
Ladda ned bild
Kören från Lemshaga Akademi premiärsjöng den nya Grön Flagg-sången. Foto: Håll Sverige Rent
Kören från Lemshaga Akademi premiärsjöng den nya Grön Flagg-sången. Foto: Håll Sverige Rent
Ladda ned bild
Freddy Grip från Tekniska Museet visade hur man kan få plats med 50 uppblåsta ballonger i en liten låda, med hjälp av flytande kväve. Foto: Håll Sverige Rent
Freddy Grip från Tekniska Museet visade hur man kan få plats med 50 uppblåsta ballonger i en liten låda, med hjälp av flytande kväve. Foto: Håll Sverige Rent
Ladda ned bild

Om

Håll Sverige Rent
Håll Sverige Rent
Rosterigränd 4
117 61 Stockholm

08-505 263 00http://www.hållsverigerent.se

Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.

Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.

Facebook

Twitter

Instagram

Följ Håll Sverige Rent

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent

Håll Bohuslän Rent - kraftsamling för ett renare Bohuslän28.6.2022 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

Håll Bohuslän Rent – så lyder uppmaningen när Västkuststiftelsen kraftsamlar tillsammans med Bohusläns kommuner, Turistrådet Västsverige och Håll Sverige Rent för att underlätta för strandstädning och sophantering i den bohuslänska skärgården. Syftet är att minska nedskräpningen i hela Bohuslän och att motivera människor till att ta hand om sitt eget skräp genom att lyfta befintliga initiativ och utveckla nya där det behövs.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum