De är nominerade till utmärkelsen Årets AI svensk 2022

Dela
Nu är det klart vilka personer som juryn för Årets AI svensk tycker har bidragit mest till synliggörandet och utvecklingen av svensk AI. Finalisterna är Joakim Flink, Emil Hjalmarsson, Daniel Langkilde, Jeanette Nilsson, Josefin Rosén och Jonas Tannerstad.

– Vi har många goda krafter i vårt land som bidrar till utvecklingen och användningen av artificiell intelligens. Det ska vi i Sverige vara väldigt glada över. Genom utmärkelsen Årets AI svensk vill vi lyfta fram några av alla dem som spelar en central och viktig roll, säger Åsa Zetterberg förbundsdirektör för TechSverige och ordförande i juryn. 

Juryns motivering

Joakim Flink, lärare ABB-gymnasiet
Joakim Flink är en unik pedagogisk resurs som med stort engagemang ansvarar för en för Sverige värdefull spetsutbildning kring smarta system, produkter, programmering och AI på ABB-gymnasiet i Västerås. Han gör ett oerhört värdefullt arbete med att fostra nästa generation till att kunna driva på utvecklingen inom AI.  

Emil Hjalmarsson, it- forensiker och FoU-ansvarig vid nationellt forensiskt centrum (NFC), Polismyndigheten
Emil Hjalmarsson är en ledande kraft inom forensiken i Sverige där han oförtrutet jobbar för att öka polisens förmåga att klara upp brott genom att använda moderna tekniker som AI. Förutom att leda det tekniska arbetet inom Polisens nationellt forensiskt centrum (NFC) engagerar han sig även i att öka förståelsen och kunskapen om AI inom forensiken både inom och utom rättsväsendet.

Daniel Langkilde, ingenjör, forskare och entreprenör
Daniel Langkilde har med stort kunnande, nyfikenhet och entusiasm byggt framgångsrika AI-lösningar och företag som hjälper till att sätta Sverige på kartan internationellt. Han är ett exempel på den typ av kunniga och generösa entreprenör som Sverige behöver så många fler av för att vi ska kunna bli ett AI-utvecklarland i topp, och en fantastisk förebild för de som är intresserade av att göra samma resa.

Jeanette Nilsson, projektledare, RISE
Jeanette Nilsson har under många år varit en central nod i Sveriges ekosystem kring AI. Hon är drivande i att stimulera samverkan och tillämpningen av svensk AI genom sitt oförtröttliga engagemang i initiativ som AI-agenda för Sverige och för förståelsen av nytta med data för exekutiva ledare i alla sektorer. Som teknolog har hon gått från engagemang för teknikförståelsen till engagemang för samhällets nytta med AI.

Josefin Rosén, AI & Analytics leader, SAS Institute
Josefine Rosén är en ledare och inspiratör som genom sitt gedigna arbete har blivit synonym med ansvarsfull AI. Genom sin personlighet och ett otroligt engagemang har hon lyckats nå både djup och bredd inom ansvarsfull AI. Med sin branschöverskridande professionalitet har hon lyckats driva fram och belysa vikten av ansvarsfull AI för en bred publik.

Jonas Tannerstad, chef el och automation, Örebrobostäder AB
Med ett starkt driv har Jonas Tannerstad framgångsrikt lett ett brett energieffektiviseringsarbete som har resulterat i en halvering av elförbrukningen. Visionen är dock större än så. Med sitt stora engagemang och sin kunskap banar Jonas Tannerstad väg för en konkret användning av AI inom energi- och klimatsmart stadsutveckling och minskad klimatpåverkan. Hans arbete har fått betydelselångt utanför det egna bolagets och den egna kommunens gränser.

Juryn för Årets AI svensk

Daniel Akenine, nationell teknikchef, Microsoft
Louise Callenberg, teolog och entreprenör, vd Singula
Elena Fersman, VP, Head of Global AI Accelerator, Ericsson
Daniel Gillblad, Co-Director for AI Sweden & Director of Chalmers AI Research Center
Christian Guttmann, Executive Director, Nordic Artificial Intelligence Institute
Fredrik Heintz, professor, datavetenskap, Linköpings universitet
Halil Radogoshi, senior rådgivare, Skogsstyrelsen
Robin Teigland, professor, teknikens ekonomi och organisation, Chalmers tekniska högskola
Sarah Wamala Andersson, professor, hälso- och välfärdsteknik, Mälardalens högskola
Åsa Zetterberg, förbundsdirektör, TechSverige

Offentliggörande av vinnare

Vem som blir Årets AI-svensk offentliggörs under en webbsändning onsdag den 23 november kl. 10–11. Klicka på denna länk för att komma till sändningen.

Om Årets AI svensk

Årets AI-svensk är ett pris som delas ut av TechSverige. Utmärkelsen går till en person som bidragit till utvecklingen och synliggörandet av artificiell intelligens (AI) i Sverige. Det är tredje gången som priset delas ut och fjolårets vinnare var Danica Kragic Jensfelt, professor vid KTH. Läs mer om priset på aretsaisvensk.se

Nyckelord

Bilder

Om

TechSverige
TechSverige
Sturegatan 11
102 04 Stockholm

08-7626900https://www.techsverige.se/

TechSverige är en medlemsorganisation för alla företag inom techsektorn. Tillsammans med våra medlemmar driver och utvecklar vi marknaden för tech.

Vi är idag cirka 1 400 medlemsföretag som tillsammans har närmare 100 000 medarbetare och är ett av nio samverkande förbund inom Almega.

Följ TechSverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från TechSverige

Sverige släcker 2G och 3G – Byt nät nu30.1.2024 07:30:00 CET | Pressmeddelande

Fram till slutet av 2025 kommer 2G- och 3G-näten att fasas ut i Sverige och ersättas med 4G och 5G. Det innebär att allt som är beroende av uppkoppling till dessa gamla nät slutar fungera. Det handlar om allt från äldre mobiltelefoner till larm, kortterminaler och nödtelefoner i hissar. Det påverkar både företag och privatpersoner, men i dagsläget är det många som berörs som inte vet om detta. I den nya informationskampanjen Byt Nät Nu uppmanar bransch- och arbetsgivarorganisationen TechSverige tillsammans med mobiloperatörerna Tele2, Telenor, Telia och Tre alla att se över och byta ut gamla lösningar till modern teknik – innan näten stängs.

Techbranschens bidrag till svensk ekonomi når nya toppnivåer22.11.2023 07:30:00 CET | Pressmeddelande

En rapport från bransch- och arbetsgivarorganisationen TechSverige visar att techbranschens bidrag till svensk ekonomi når nya rekordnivåer. Techbranschens omsättning 2022 landade på över 1000 miljarder kronor och bidraget till BNP uppgick till 350 miljarder kronor – vilket överstiger det samlade BNP-bidraget från den traditionella basindustrin. Det innebär skatteintäkter på över 150 miljarder kronor – mer än statens utgifter för försvar och rättsväsende tillsammans.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye