Umeå kommun

De blev fritidsnämndens stipendiater 2022

Dela
Med de årligt återkommande stipendierna vill fritidsnämnden uttrycka sin uppskattning över ett värdefullt ideellt ledarskap, föreningsengagemang samt idrottsliga prestationer som utförts under det senaste året. Årets stipendiater blev: Emelie Wibron, Charlotte Andersson, Petter Johannesson, Henrik Enberg, Tjelvar Otterbjörk och Sofi Lindberg.

Stipendiaterna är ungdomsledare, eldsjälar eller idrottsutövare i någon av Umeås föreningar som utmärkt sig speciellt under året eller de som arbetat i det tysta i många år.

Vanligtvis presenteras stipendiaterna under Umeå idrottsgala. På grund av pandemin är den i år inställd, vinnarna presenterades därför på Umeå energi arena Sol i pausen under matchen Umeå IK FF mot FC Rosengård. Förutom äran får stipendiaterna även 10 000 kr.

Vinnarna av fritidsnämndens stipendier 2022 är:

Årets idrottsutövare: Emelie Wibron, Team Thorengruppen SK

Emelie är en av Umeås största innebandystjärnor och poängplockare under det senaste decenniet. Med sina sex VM-guld är hon den som har spelat flest landskamper för Sverige och med över hundra landslagsmål är hon historisk. Hon har nyligen avslutat säsongen i Svenska superligan med sitt sjätte SM-guld, vunnit poängligan och avgjort VM-finalen. Emelie är på många sätt en stor förebild inom idrottsvärlden.

Årets idrottsutövare: Charlotte Andersson, IFK Umeå

Charlotte började sin löparkarriär i 30-årsåldern och 36 år gammal vann hon silver och brons i terräng-SM 2021 vilket gav henne en plats i landslaget. Som debutant överraskade hon med att ta både ett individuellt silver och ett lagguld under Nordiska Mästerskapen. Charlotte har de senaste åren haft en fantastisk utveckling och är en sann inspirationskälla som visar att det aldrig är för sent att utveckla sin talang.

Idrotts- och eller ungdomsledare: Petter Johannesson, KFUM Umeå klättring

Petter både leder och utvecklar KFUM Umeås klättringsverksamhet för ungdomar och varje vecka bygger han nya problem i klätterhallen. Tack vare Petter finns nu en ungdomsstyrelse vilket innebär att ungdomarna får extra stora möjligheter till inflytande över sektionens verksamhet. Petter har under lång tid lagt både själ och hjärta i verksamheten för att barn och ungdomar hela tiden ska kunna fortsätta utvecklas.

Idrotts- och eller ungdomsledare: Henrik Enberg, Obbola IK/Gimonäs CK

Henrik är ett nav i Umeås växande mountainbike-community där han har ett brinnande engagemang. Han är en populär ledare för barngrupperna som växer sig större hela tiden. Som tävlingsarrangör knyter han samman människor med intresse för cykling. Genom att ständigt välkomna, dela med sig av energi och omtanke är han en ledstjärna på många sätt.

Årets eldsjäl: Tjelvar Otterbjörk, Umeå Orienteringsklubb

Som ordförande och huvudansvarig tränare är Tjelvar navet i Umeå orienteringsklubb. Han har vänt en negativ trend när det gäller både rekrytering och att behålla nya orienterare.

Under pandemiåren har klubben, med Tjelvar i ledningen, arbetat enligt mottot Ställ inte in – ställ om vilket inneburit en ökning i både aktiviteter och deltagartillfällen. Med sina cirka 400 medlemmar är föreningen i dag Västerbottens största orienteringsklubb.

Lång och trogen tjänst: Sofi Lindberg, Holmsundsgymnasterna

Sofi har varit en del av Holmsundsgymnasterna i 35 år. Hon började som gymnast för att sedan gå vidare till att bli hjälpledare, tävlingsledare och därefter domare. Redan som 16-åring klev hon in i styrelsen som ledamot och därefter ledarrepresentant. Sedan 20 år tillbaka är hon föreningens kassör och sedan några år är hon även anställd som administratör. Med sitt engagemang i föreningen är hon en stor källa till inspiration.

Mer information: 

Ari Leinonen (S)
ordförande
fritidsnämnden 
070-567 92 14
ari.leinonen@umea.se

Roger Persson (M)
ledamot
fritidsnämnden
070-325 63 07
roger.persson@umea.se

Ida Odeblom
fritidskonsulent
Fritidsförvaltningen
072-222 26 24
ida.odeblom@umea.se

Nyckelord

Kontakter

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum