Enköpings kommun

De flesta fick önskad skola i skolvalet inför hösten

Dela

Skolvalet till hösten är avslutat. För första gången har ett formellt skolval till årskurs 7 hållits i Enköping, utöver det vanliga skolvalet till förskoleklass. Brev med placeringsbeslut har skickats ut med post under vecka 7.

Skolvalet till förskoleklass hösten 2021 var öppet i november-december förra året. Av de 518 barn i Enköpings kommun som ska placeras i förskoleklass inför hösten var det 349 vars familjer hade gjort ett aktivt val av skola. Av dessa fick 318 något av sina angivna val.

Alla familjer som inte gjort ett aktivt skolval har fått placering i skolan som ligger i det placeringsområde där de bor, eftersom alla elever har rätt till en skolplats nära hemmet.

Årskurs 7

För första gången har det också genomförts ett skolval inför årskurs 7 i Enköping, under samma tidsperiod som valet till förskoleklass. Val till årskurs 7 behövde endast göras av de familjer som önskar en annan skola i högstadiet än den skola deras barn har plats på. Därför blev det inte så många som gjorde ett skolval. Av 428 elever var det 50 som gjorde ett skolval inför årskurs 7, och 31 av dem fick den önskade skolplaceringen.

Skolplacering enligt riktlinjer

Hösten 2018 antog dåvarande skolnämnden riktlinjer för hur elever ska placeras vid val av skola. En växande befolkning i Enköping har gjort att det numera kan finnas fler barn som söker till en skola än vad skolan har plats för. I första hand ska eleverna som bor inom ett placeringsområde få plats på skolan. I andra hand erbjuds platser till andra sökande. Dessa platser fördelas enligt principen om relativ närhet, där den elev som bor relativt sett närmast en önskad skola får plats först. Ett IT-system räknar ut vem som har rätt till plats.

Mer information

Alla familjer vars barn ska börja förskoleklass och årskurs 7 får placeringsbeslut som går ut med posten under vecka 7.
Om någon vill ändra sitt val av skola i efterhand, eller om familjen inte blev nöjd med placeringen, går det från 1 mars, bra att logga in i e-tjänsten för skolval på kommunens hemsida och göra en ny ansökan som då behandlas som önskemål om skolbyte. Skulle det uppstå en ledig plats på en skola används placeringsriktlinjerna för att avgöra vilken elev som ska erbjudas platsen.

Friskolorna sköter sina egna skolval och administrerar sina elever.

Nyckelord

Kontakter

Om

Enköpings kommun
Enköpings kommun
Torggatan 21
749 35 Enköping

0171- 62 50 00https://enkoping.se/

Enköping, Sveriges närmaste stad, är en av landets snabbast växande kommuner – mitt i Europas mest expansiva tillväxtområden. Här byggs nya verksamheter, nya stadsdelar växer fram och vi planerar för framtidens Enköping. I kommunen jobbar cirka 3 500 personer för att varje dag erbjuda välfärd och service till invånare, föreningar, företag och besökare.

Följ Enköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Enköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum