Norrköpings kommun

De första har nu examinerats i den nya utbildningen

Dela

Idag, den 13 juni, får Norrköping 9 nyutexaminerade kockar. De är de första som gått det speciella yrkesprogrammet inom restaurang som är kombinerat med studier i svenska som andraspråk (SVA).

Den gymnasiala yrkesutbildningen inom restaurang och livsmedel kombinerat med studier i svenska som andraspråk (SVA) startade som ett pilotprojekt för två år sedan, men har nu blivit en permanent utbildning. I programmet kan man antingen välja att läsa 3 terminer och blir då köksbiträde, eller så kan man läsa 4 terminer för att bli kock.

– Man brukar säga att det tar cirka 6-7 år från det att man kommer till Sverige till dess att man är integrerad med språk, bostad och arbete etcetera. Men tack vare den här utbildningen och ambitiösa elever har vi lyckas korta ner tiden till 3-4 år, säger Jeanette Badea som är SVA-lärare på Komvux i Norrköping.

I utbildningens första grupp, som bestod av totalt 18 personer, tog nio examen som köksbiträden förra terminen och idag har de resterande nio personerna examinerats som kockar. Alla som påbörjade utbildningen har fullföljt den och nästan alla i klassen har redan fått arbete i olika omfattning, som till exempel vikariat, sommarjobb och extrajobb. Flera av eleverna började arbeta extra vid sidan om studierna och en del vill även vidareutbilda sig efter den här utbildningen.

– Här bygger vi människor. Många har kommit hit och kan inte ens öppna en dator, för att efter två månader lämnar de in uppgifter via internet. Det har varit frustration och tårar emellanåt, men vi tar oss igenom det. De här eleverna är förebilder för de som kommit hit efter dem, säger Nina Rombo, yrkeslärare från Astar.

Ansökan till den gymnasiala yrkesutbildningen inom restaurang och livsmedel görs via Vägledningscentrum. De som söker måste vara behörig till att läsa svenska som andraspråk på grundläggande nivå och enligt individuella bedömningar ha förutsättningar att klara studierna.

Kontaktpersoner: 
Nina Rombo
Titel: utbildare - restaurang
Telefon: 076-495 84 09

Jeanette Badea 
Titel: sva-lärare 
Telefon: 073-906 17 65

Lena Tuffin-Annell
Titel: rektor upphandlade utbildningar
Telefon: 011-15 18 09
___________________________________________________________
Avsändare: Iréne Lidén, presskommunikatör
Telefon: 011-15 11 24

Nyckelord

Bilder

Om

Norrköpings kommun
Norrköpings kommun
Rådhuset
604 81 Norrköping

http://norrkoping.se

Let's create Norrköping! 
Norrköping är en stad i förvandling. En redan stark tillväxt får extra energi av den nya höghastighetsjärnvägen Ostlänken. I november 2017 togs det första spadtaget för Kardonbanan som möjliggör bygget av Ostlänken. Nya stadsdelar som Inre Hamnen skapar tusentals attraktiva bostäder i vattennära läge. Kommunen växer varje vecka med nya invånare och nya företag. 
Med sitt unika läge är Norrköping en av landets viktigaste logistiska platser. Här finns ett starkt kultur- och idrottsliv och en skärgårdsnatur som skapar mervärde för alla. Kolmårdens Djurpark, Norrköpings symfoniorkester, Where´s the Music och Stadium Sports Camp lockar tusentals besökare till staden. Norrköping valdes även till årets studentstad 2013/2014. Som idrottsstad står Norrköping starkt med flera elitlag och det är Norrköping som är huvudort för världens största orienteringstävling sommaren 2019. Att fortsätta utveckla Norrköping är något som alla är en del av och det som kallas Let's create Norrköping!

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum