Örnsköldsviks KommunÖrnsköldsviks Kommun

De första verksamheterna tar plats i Örnsköldsviks nya familjecentral

Dela

De första verksamheterna i Örnsköldsviks nya familjecentral har börjat flytta in och fastigheten på Fröjastigen fylls efterhand med fler delar i kommunens och regionens gemensamma satsning på samlat föräldrastöd.

Invigning Familjecentral. Per Nylén får hjälp av Lo, Majken och Christoffer.
Invigning Familjecentral. Per Nylén får hjälp av Lo, Majken och Christoffer.

Idag, 30 augusti, hölls formell invigning av den nya familjecentralen i Örnsköldsvik. I gemensamma lokaler på Fröjastigen kommer Örnsköldsviks kommun och Region Västernorrland tillsammans att erbjuda en förebyggande och främjande verksamhet riktad till barnfamiljer. Familjecentralen ska fungera som en öppen mötesplats där vårdnadshavare och deras barn samt blivande föräldrar ska kunna få stöd i föräldraskapet, dels av varandra, dels av de olika professioner som arbetar inom familjecentralen

I fastigheten på Fröjastigen1 samsas mödravårdscentral, barnavårdscentral, socialtjänst och öppen förskoleverksamhet på det nedre våningsplanet. Den öppna förskolan är tänkt att fungera som ett nav för hela familjecentralen. Här ska barn och vuxna kunna mötas och ta del av samvaro och pedagogisk verksamhet.

På det övre planet öppnar fyra förskoleavdelningar (Fröja förskola) som ett led i att avveckla paviljonglösningar och att skapa nya platser. Även den barnomsorg på obekväm arbetstid (Solägget 24) som idag är inrymd på Örnsköldskolan kommer att flytta till Fröjastigen. Genom den flytten frigörs mer lokaler för skolans behov.

Mödravårdscentralen och barnavårdscentralen kommer att bedrivas på distans från hälsocentralen Ankaret. På familjecentralen kommer mödravårdscentralen att ha en barnmorska på halvtid och barnavårdscentralen en sjuksköterska på halvtid.

– Det är mycket bra att vi har kunnat hitta denna lösning på Fröjastigen tillsammans med kommunen. Nu testar vi denna pilot under två år, utvecklar vår samverkan och ser lösningar, säger Anna-Lena Lundberg, primärvårdsdirektör Region Västernorrland.

Verksamheterna flyttar in successivt under hösten och till årsskiftet beräknas alla delar finnas på plats.

– Alla inblandade har gjort stora insatser för att förverkliga en gemensam familjecentral. Nu ska vi fylla huset med en välkomnande verksamhet för alla. Särskilt glad är jag för de barn som kommer att få vistas i denna fina miljö, säger Per Nylén, kommunstyrelsens 1.e vice ordförande.

Familjecentralen drivs som en pilotverksamhet under två år. En utvärdering kommer sedan att ligga till grund för beslut om att eventuellt permanenta verksamheten.

Bildtext: Kommunalrådet Per Nylén får hjälp med bandklippning av Lo, Majken och Christoffer från förskolan Solägget 24/Kullerbyttan. ( barnomsorg på obekväm arbetstid)

Nyckelord

Kontakter

Ytterligare information:

Per Nylén, kommunstyrelsens 1e vice ordförande Örnsköldsvik,
070 – 514 22 60.

Anna-Lena Lundberg, primärvårdsdirektör, Region Västernorrland,
070 – 258 82 00.

Bilder

Invigning Familjecentral. Per Nylén får hjälp av Lo, Majken och Christoffer.
Invigning Familjecentral. Per Nylén får hjälp av Lo, Majken och Christoffer.
Ladda ned bild
Familjecentralen är en gemensam satsning på förebyggande och hälsofrämjande föräldrastöd. Verksamheten drivs gemensamt av Örnsköldsviks kommun och Region Västernorrland.
Familjecentralen är en gemensam satsning på förebyggande och hälsofrämjande föräldrastöd. Verksamheten drivs gemensamt av Örnsköldsviks kommun och Region Västernorrland.
Ladda ned bild

Om

Örnsköldsviks Kommun
Örnsköldsviks KommunÖrnsköldsviks kommun är kommunens största arbetsplats. Drygt 5 000 personer i kommunal förvaltning och kommunala bolag ser till att kommunens 56 000 invånare får god samhällsservice.

Kommunen är företagstät med många internationella företag, lång företagande- och industritradition och stort utvecklingsfokus där samverkan är en viktig nyckel. Närheten till Umeå gör att Örnsköldsvik är en del av en större arbetsmarknadsregion med totalt 200 000 invånare och 13 000 företag. Örnsköldsvik är en del av natursköna Höga kusten där skärgård och klippor möter skog och vildmark.

Följ Örnsköldsviks Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Örnsköldsviks Kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum