NOVASOL

De här vanorna skippar svenskarna på semestern

Dela

På semestern släpper gärna svenskarna på sina vanor och regler. Det visar en ny undersökning som Novus genomfört på uppdrag av NOVASOL. Sena kvällar, onyttig mat, slappare klädstil och spendera mer pengar är bara några av de nya vanor som uppstår under semestern.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

På frågan släpper du några regler eller vanor under semestern, i så fall vilka? Svarade fler än hälften att de stannar uppe längre på kvällarna när de har semester. Stort sett lika många sover gärna längre på morgonen under ledigheten. Det visar en ny undersökning gjord av Novus på uppdrag av NOVASOL. 

- Att kunna sitta uppe till sent, speciellt här i Sverige med de ljusa kvällarna, gör gott för själen. Och veta att imorgon kan vi sova ut för vi är lediga. Att få släppa på rutinerna och bara vara kan vara det absolut bästa med att ha semester, säger Torbjörn Fredman, Nordenchef NOVASOL.

Spendera mer pengar, slappare klädstil och onyttig mat

36 procent av svenskarna spenderar mer pengar på semestern. Och 35 procent svarar att de har en slappare och bekvämare klädstil. Dessutom äter 31 procent mer onyttig mat under ledigheten.

- Det här svaret överraskade mig verkligen. Att så många äter mer onyttigt, speciellt när det finns så mycket goda råvaror just under sommaren, säger Torbjörn Fredman

Duschar, städar och tränar mer sällan

Var tionde svensk städar mer sällan på sin semester och 7 procent duschar inte lika ofta som vanligt. Hela 14 procent tränar även mindre än när de inte har semester.

- Det är intressant att var tioende svensk städar mer sällan under semestern, då vi oftast har mer tid över. Men det handlar säkert om att vi sänker kraven på oss själva, vilket vi borde göra även när vi inte har semester, säger Torbjörn Fredman

Däremot svarar 17 procent att de fortsätter med sina vanor och regler även under semestern.

11 i topp – Vilka regler/vanor släpper du under semestern?

 • Stanna uppe längre på kvällarna (54%)
 • Sova längre på morgonen (51%)
 • Spendera mer pengar (36%)
 • Bekvämare och slappare kläder (35%)
 • Äter mer onyttig mat (31%)
 • Mindre tid på skönhet/smink/hår (15%)
 • Tränar mindre (14%)
 • Städar hemmet mer sällan (10%)
 • Duschar inte lika ofta (7%)
 • Tänker mindre på miljön (3%)
 • Äter frukost i sängen (2%)

Om undersökningen
Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av NOVASOL. Målgruppen för undersökningen är den svenska allmänheten. Totalt har 1187 intervjuer genomförts under perioden 30 januari-7 februari 2019. Deltagarfrekvensen är 63%. Undersökningen är genomförd via webbintervjuer i Novus

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ladda ned bild

Länkar

Om

NOVASOL
NOVASOL
Bifrostgatan 38
43144 Mölndal

031-3045570https://www.novasol.se/

NOVASOL, dansommer och Ardennes-Etape utgör NOVASOL-gruppen som har huvudkontor i Virum, Danmark. Det svenska kontoret ligger i Mölndal. NOVASOL-gruppen har dotterbolag i 18 europeiska länder och fler än 50 kontor över hela Europa. NOVASOL-gruppen sysselsätter mer än 2 100 anställda och frilansare. NOVASOL har mer än 50 000 semesterbostäder i 26 länder. NOVASOL är en del av Awaze – Europas ledande organiserade förmedlaren av semesterboenden och semesterbyar. För mer information besök novasol.se

Följ NOVASOL

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från NOVASOL

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum