Håll Sverige Rent

De kan bli Årets Håll Sverige Rent-kommun

Dela
Nu har de fem finalisterna till Årets Håll Sverige Rent-kommun utsetts. I år har Botkyrka, Gävle, Kalmar, Kävlinge och Stockholm chans att vinna pris för sitt arbete med att minska nedskräpning. Priset delas ut onsdag den 30 november under Håll Sverige Rents digitala nedskräpningskonferens ”Skräpet i fokus”.
Skräpplockare på Håll Sverige Rent-dagen 2022. Foto: Jesper Berg/Håll Sverige Rent
Skräpplockare på Håll Sverige Rent-dagen 2022. Foto: Jesper Berg/Håll Sverige Rent

Varje år rankar Håll Sverige Rent landets kommuner utifrån deras arbete mot nedskräpning. Förra året vann Gävle och de är nominerade i år igen.

”De kommuner som toppar Håll Sverige Rents kommunindex arbetar strategiskt och förebyggande mot nedskräpning. Många av invånarna i toppkommunerna är också engagerade och deltar i skräpplockningar”, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

Rankingen baseras bland annat på andelen barn som deltagit i Håll Sverige Rents årliga skräpplockningskampanj Skräpplockardagarna, samt på enkätfrågor om kommunernas förebyggande arbete mot nedskräpning. Sedan 2018 läggs också vikt vid hur kommunerna utformat sitt förebyggande arbete, något som bedöms av en jury.

De kommuner som kan vinna är:

Botkyrka – För sitt arbete med återvinningsfestivaler där föreningar, företag och kommunen samarbetat för att sprida information om nedskräpning och återvinning.

Gävle – För sitt stora engagemang i skräpplockardagar, där alla skolor och förskolor deltagit, och för samarbetet mellan kommun, företag och organisationer.

Kalmar – För sitt arbete med fimpzoner och fimpomater på platser som varit särskilt hårt drabbade av nedskräpning av fimpar.

Kävlinge – För sitt arbete med utställningen ”Det påverkar väl inte dig” på Barsebäcksstrand, där man visade nedskräpningens effekter på djur, natur och barn.

Stockholm – För sitt fokus på att engagera barn och unga i framför allt Järvaområdet. Barn och familjer har deltagit i skräpplockningar och fått ta del av en bok om renhållning.

Fakta om Årets Håll Sverige Rent-kommun 2022

2022 års vinnare presenteras onsdag 30 november under Håll Sverige Rents digitala konferens som pågår 29-30 november, 9:15 - 11:30. Vill du delta i den digitala konferensen kan du anmäla dig här: https://hsr.se/konferens

Utmärkelsen går till den kommun som toppar Håll Sverige Rents kommunindex, som utgörs av flera olika faktorer som rör engagemang för och insatser mot nedskräpning. Dessa är:

andel skräpplockare bland barn och unga

andel skräpplockare i Kusträddarna och Hela Sverige Plockar Skräp

ansluten till Håll Sverige Rents Skräpplockardagar (om kommunen hjälper till med exempelvis inbjudan till skolor och förskolor och hämtning av skräp)

medlemskommun i Håll Sverige Rent

strategiskt arbete mot nedskräpning och koll på kostnaden (poäng utifrån enkätundersökning)

andel skolor och förskolor i Grön Flagg

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Skräpplockare på Håll Sverige Rent-dagen 2022. Foto: Jesper Berg/Håll Sverige Rent
Skräpplockare på Håll Sverige Rent-dagen 2022. Foto: Jesper Berg/Håll Sverige Rent
Ladda ned bild

Om

Håll Sverige Rent
Håll Sverige Rent
Rosterigränd 4
117 61 Stockholm

08-505 263 00http://www.hållsverigerent.se

Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.

Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.

Facebook

Instagram

Följ Håll Sverige Rent

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent

Nu har vi resultat från Sveriges största plastexperiment9.4.2024 08:45:00 CEST | Pressmeddelande

Plastexperimentet är ett rikstäckande forskningsprojekt där Håll Sverige Rent, Vetenskap & Allmänhet och Göteborgs universitet samarbetar för att kartlägga hur mycket plastskräp det finns i olika miljötyper. Med hjälp av privatpersoner, föreningar och skolelever har vi under två år undersökt en area på nästan 830 000 kvadratmeter och samlat in 60 000 plastobjekt. Resultatet från medborgarforskningen visar att fimpar, förpackningar och plastpåsar är de identifierade plastskräp som är vanligast.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye