Dagens Samhälle

De kan bli Årets superkommuner

Dela

För tredje året i rad synar Dagens Samhälle landets kommuner i sömmarna. På Stora Samhällsgalan den 10 maj ska tre superkommuner utses. Här är de nio som kniper en nominering.


Vilka kommuner har haft en utveckling i särklass de senaste åren? Vilka står särskilt väl rustade inför framtiden? Vilka är riktiga superkommuner?

Dagens Samhälle har analyserat mängder med data från vitt skilda kommunala områden för att hitta svaren. I år har tio olika nyckeltas vägts in, och några förändringar har gjorts i modellen sen tidigare.

­– Vi har även lagt till kommunens satsning på kultur. En framgångsrik kommun rymmer trots allt mer än företag, skolor och järnvägsspår, säger Olov Carlsson, chefredaktör på Dagens Samhälle.

Kommunerna är liksom i fjol uppdelade utefter Tillväxtanalys kommunindelning, med avseende på befolkning och andelen i glesbefolkade områden. Tanken är att jämföra kommuner som är något så när lika.

Nominerade i kategorin storstad är: Stockholm, Solna och Sundbyberg.

Nominerade i kategorin täta kommuner är: Luleå, Umeå och Linköping.

Nominerade i kategorin landsbygd är: Båstad, Vara och Åre.

Totalt har tio olika mått vägts samman för att göra bedömningen. De mått som är desamma som förra året är inflyttning från övriga landet, antal bolag per invånare, infrastruktur, utbildningsnivå, skolresultat och demografi.

Förändringar (förutom kultursatsning som nämnts ovan) är att kommunernas ekonomi bedöms efter två mått i stället för ett. Det betyder att den kommunala ekonomin ges något större vikt i sammanvägningen.

Även måttet för företagande har bytts ut. I år tittar vi på kvoten mellan daglönebefolkningen och nattlönebefolkningen. I korthet innebär det att kommuner premieras där människor arbetar och skapar värde, snarare än dit högavlönade flyttar för att sova om nätterna.

 

Nyckelord

Kontakter

Dokument

Länkar

Om

Dagens Samhälle
Dagens Samhälle
Telefonvägen 30
126 26 Hägersten

08-452 73 00http://www.dagenssamhalle.se

Följ Dagens Samhälle

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dagens Samhälle

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum