Dagens Samhälle

De kan slås ut av industrikris

Dela

Kumla och Borås drabbas hårt av Ericssons sparpaket. Men i var fjärde kommun skulle en kris för den dominerande privata arbetsgivaren bli betydligt svårare, visar Dagens Samhälles granskning.

 
I Sverige finns totalt 71 kommuner som är mer beroende av en enda stor, privat arbetsgivare, än Kumla och Borås. I 49 av dessa står största företaget för 10 procent eller mer av alla jobb i kommunen. Det visar Dagens Samhälles analys av statistik från Statistiska centralbyrån.

– Många orter lever farligt och är extremt sårbara för sparpaket hos företagen. Det finns få likvärdiga jobb i de här kommunerna, säger Lars Magnusson, professor i ekonomisk historia vid Uppsala universitet.

Med få undantag handlar det om mindre orter långt ifrån storstäder och med mångåriga industritraditioner, som Ludvika, Fagersta, Sandviken och Hofors. Flera är redan ekonomiskt pressade.

En kris inom framför allt verkstads- och stålindustrin skulle drabba hårt. 11 av de 20 mest beroende kommunerna har bolag som SSAB, Ovako, ABB och Outokumpu som största arbetsgivare. Papper och fordon är andra viktiga branscher på topplistan.

– Vi vet vad det innebär att vara beroende. Vi lever mitt i bruksbältet och har sett andra orter går under, säger Leif Pettersson (S), kommunstyrelsens ordförande i Ludvika, där ABB är en kraftigt dominerande arbetsgivare.

Överlägset mest beroende av en arbetsgivare är sedan länge Oxelösund. Här jobbar nästan hälften av de sysselsatta på SSAB:s stålverk.

 

Hela artikeln med lista på de 40 mest utsatta kommunerna bifogas.

Nyckelord

Kontakter

Annika Almgren
PR & kundrelationer
Tel 08-452 73 04
Mobil 076-808 73 04
aa@dagenssamhalle.se

Dokument

Länkar

Om

Dagens Samhälle
Dagens Samhälle
Besöksadress: Götgatan 14
118 82 Stockholm

08-452 73 00http://www.dagenssamhalle.se

Följ Dagens Samhälle

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Dagens Samhälle

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum