Djurens Rätt

De kan vinna historiskt djurrättspris

Dela

I veckan presenterades de nominerade till Djurens Rätts djurrättspris Guldråttan. Ett pris som delats ut sedan 1987 till den eller de som gjort en exceptionell insats för djuren under det gångna året. Årets nominerade är Senzagen, Ultuna Mejeri, Gotlands Djurfristad samt Ola Waagen och Frank Nervik.

Omröstningen genomförs bland Djurens Rätts omkring 40 000 medlemmar och pågår fram till den till 10 april. Vinnaren kommer att presenteras på Djurens Rätts rikskonferens i Stockholm den 14-15 maj. Bland tidigare års vinnare hittar vi bland andra Oatly (2015), Gärdets djurklinik (2014), jordbruksminister Mats Hellström (1990), festivalen Way Out West (2013) samtAstrid Lindgren och Kristina Forslund (1993).

Senzagen

Det lundbaserade bioteknikföretaget SenzaGen har utvecklat en ny metod för att allergitesta kosmetika och andra kemikalier. Metoden använder odlade människoceller som modell för ett immunsystem som testas för reaktioner. Med metoden uppnår SenzaGen sociala och etiska förväntningar, samt krav från myndigheter. SenzaGen visar att framtidens vetenskapliga och medicinska utveckling inte ligger i djurtester.

– Alternativ till dagens djurförsök är framtiden, och kommer i ökande utsträckning behövas för att minska kemikaliebelastningen på vår miljö och våra kroppar, säger Malin Lindstedt på SenzaGen.

Ultuna Mejeri

Ultuna mejeri har sedan starten 2014 gjort ett avtryck på marknaden med sina veganska dessertostar av cashewnötter. Med råvaror från växtriket och gamla hantverksmässiga metoder har Ultuna mejeri visat att varken natur, människor eller djur behöver skadas i produktionen av riktiga delikatesser. Deras dessertostar säljs i flera butiker, bland annat i Uppsala, Stockholm och Göteborg.

– Jag tror att om man kan göra det lättare och bekvämare för folk att bli veganer så blir det lättare att ta till sig av djurrättsfrågor, säger Cecilia Tilli, VD Ultuna mejeri.

Gotlands Djurfristad

Föreningen Gotlands Djurfristad tar emot och omplacerar avlivningshotade, vanvårdade och övergivna sällskaps- och lantbruksdjur. Med ett brinnande engagemang och hårt arbete har djurfristaden och dess medarbetare förmedlat budskapet om djurs rätt till sina egna liv. Gotlands djurfristad bedriver djurrätt i praktiken och gör en stor insats för att lyfta lantbruksdjuren som de individer de är.

– Vårt engagemang grundar sig i en känsla som vi haft sedan vi var barn, om att djur är vänner som ska respekteras och inte några man ska utnyttja, säger Lena Areskog på Gotlands Djurfristad.

Ola Waagen och Frank Nervik

I sin dokumentär Under pälsen visar Ola Waagen och Frank Nervik upp vad som pågår bakom pälsdjursfarmernas stängda dörrar. Trots hårt motstånd har de på filmfestivaler och i nationell tv lyckats nå en bred publik. Med Under pälsen har de gett en röst till miljoner utsatta pälsdjur.

– För att skapa en faktabaserad debatt om de moderna pälsindustrierna räcker det inte alltid med ord, säger Frank Nervik. Ibland måste man även visa verkligheten för folk direkt i deras hem, i HD.

Nyckelord

Bilder

Om

Djurens Rätt
Djurens Rätt
Adress: Hornsgatan 123
117 28 Stockholm

08 - 555 914 00http://www.djurensratt.se

Djurens Rätt är Sveriges största djurrätts- och djurskyddsorganisation med omkring 45 000 medlemmar. Vi är partipolitiskt obundna och arbetar för en värld där djur respekteras som kännande individer med rätt till sina egna liv. Djurens Rätt är beroende av frivilligt stöd för att kunna hjälpa djuren. Det är alla medlemmar och gåvogivare som är Djurens Rätt.

Vi har 90-konto och kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll. Vi är också granskade och godkända av Givarguiden. Djurens Rätt har funnits sedan 1882.

Följ Djurens Rätt

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Djurens Rätt

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum