Srf konsulterna

De nordiska branschorganisationerna lanserar en gemensam standard för hållbarhetsrapportering anpassad för små och medelstora företag

Dela

Srf konsulterna, branschorganisationen inom redovisning, lön och rådgivning, lanserar tillsammans med systerorganisationerna i Norge och Finland en ny gemensam standard för hållbarhetsrapportering. Standarden, NSRS – Nordic Sustainability Reporting Standard, är den första på marknaden som är anpassad för små och medelstora företag.

NSRS, Nordic Sustainability Reporting Standard, innebär att det för första gången finns ett verktyg för ryggraden i nordiskt näringsliv, de små och medelstora företagen, att på ett kostnadseffektivt sätt kunna redovisa sitt hållbarhetsarbete.

– Med den nya gemensamma standarden för hållbarhetsrapportering, NSRS, ges Nordens alla små- och medelstora företag möjlighet att, på ett kostnadseffektivt sätt, redovisa sitt hållbarhetsarbete. Vilket endast tidigare i praktiken varit anpassat för stora bolag, säger Roland Sigbladh, förbundsdirektör Srf konsulterna.

De största företagen har redan idag långtgående lagkrav att hållbarhetsrapportera och sannolikt kommer många av de större företagen att ställa krav sina underleverantörer. Så småningom kommer bankernas förväntningar och även lagstiftningen avseende hållbarhetsrapportering att omfatta alla företag.

– Det blir en kedjereaktion som kommer att påverka alla företag. Vi ser redan nu att bankerna diskuterar lösningar som bland annat innebär att de kommer att ta hänsyn till taxonomin i sin kreditgivning till företag. Som företagare handlar det på sikt om överlevnad när marknadens krav på hållbara produkter och tjänster ökar, säger Lali Fjellström, branschansvarig redovisning hos Srf konsulterna.

– Företag som på ett tydligt sätt kan redovisa hur de arbetar hållbart med miljö, social och ekonomisk hållbarhet kommer att ha bättre förutsättningar för att driva en långsiktigt hållbar och lönsam verksamhet. Vi i redovisningsbranschen är den naturliga aktören att hjälpa företagen med att upprätta hållbarhetsrapporten då våra medlemmar är de som både känner företagen bäst och är experter på redovisning, avslutar Roland Sigbladh.

Mallen för hållbarhetsrapportering finns tillgänglig redan idag.

Läs mer om NSRS-standarden >>

Nyckelord

Kontakter

Petra Lagnehag ZarsMarknadschef

Vi svarar gärna på frågor från media som rör våra ämnesområden och vår verksamhet. Varmt välkomna att kontakta oss.

press@srfkonsult.se

Bilder

Ladda ned bild
Lali Fjellström, Branschansvarig Redovisning Srf konsulterna Foto: Malin Sydne
Lali Fjellström, Branschansvarig Redovisning Srf konsulterna Foto: Malin Sydne
Ladda ned bild
Roland Sigbladh, Förbundsdirektör Srf konsulterna
Roland Sigbladh, Förbundsdirektör Srf konsulterna
Ladda ned bild

Om

Srf konsulterna
Srf konsulterna
Drottninggatan 89
113 60 Stockholm

010-483 80 00http://www.srfkonsult.se

Srf konsulterna – Sveriges ledande branschorganisation inom redovisning, lön och rådgivning

Srf konsulterna är Sveriges ledande branschorganisation inom redovisning, lön och rådgivning.

Srf konsulterna grundades 1936 och verkar för en sund branschutveckling med fokus på nytta för företag och samhälle.

Srf konsulterna erbjuder professionell utveckling via auktorisation, branschinformation och ett stort utbud kurser med landets bästa lärare.

Srf konsulterna har 6 500 medlemmar, varav 3 500 är Auktoriserade Redovisningskonsulter och Auktoriserade Lönekonsulter, som hjälper 330 000 svenska och utländska företag att utvecklas.

Auktorisationen är en kvalitetsstämpel som står för rätt kompetens, erfarenhet och affärsnytta. Genom auktorisationen tydliggörs kvalitetssäkrade redovisnings- och lönetjänster till nytta för företagen.

Redovisningsbranschen har Sveriges nöjdaste kunder

SKI genomförde 2019, på uppdrag av Srf konsulternas, en branschstudie av redovisningstjänster i Sverige. Resultatet av studien visade att redovisningsbranschen har den högsta kundnöjdheten av samtliga branscher som Svenskt Kvalitetsindex mätt de senaste 30 åren.

”De redovisningsbyråer som uttalat arbetar med kvalitet via auktorisation ligger högst i mätningarna, säger Johan Parmler, Svenskt Kvalitetsindex.

Följ Srf konsulterna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Srf konsulterna

Öppet brev till Sveriges banker genom Svenska Bankföreningen: När standard riskerar att stranda2.6.2021 13:53:13 CEST | Pressmeddelande

Den 25e i månaden förväntar sig Sveriges anställda ha lönen på sitt bankkonto, oavsett vilken banklösning arbetsgivaren har valt. En förutsättning för att detta ska fungera är att uppgifter från arbetsgivarens lönesystem enkelt kan skickas in till den bank som företaget själv väljer. Därför välkomnar Srf Lönsam, Srf konsulternas samverkansgrupp med de svenska lönesystemleverantörerna, det standardiseringsarbete som pågår kring bankfilformat. Förutsättningen att lyckas är dock att standarden blir en gemensam standard.

Öppet brev till YH-myndigheten: Högre krav på lönekompetens24.3.2021 14:01:21 CET | Pressmeddelande

Lönebranschen genomgår en stor förändring, dagens och framtidens efterfrågade kompetenser skiljer sig från de som var aktuella för ett antal år sedan. Industri 4.0 med tillhörande förändringar i struktur, teknik och regelverk påverkar såväl samhället som de som arbetar med löneprocessen. Samtidigt är det tydligt att förståelsen för löneprocessen och den kunskap som det kräver är avgörande i den framtida rekryteringen. Att det finns utbildningar som stärker den teoretiska kompetensen är därför väldigt viktigt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum