Handlingar.seHandlingar.se

De öppnar budgetar för allmänheten inför valet 2022

Dela

Ett nytt projekt kommer göra information om planerade utgifter i offentlig sektor tillgängliga för allmänheten inför valet 2022. Syftet är att väljarna ska få ökad insyn i hur skattemedel används och bakom projektet står techföretaget PublicInsight, kunskapsföretaget bakom Handlingar.se och programvaruföretaget MetaSolutions.

– Efter valet 2018 har marknaden för offentlig sektor fortsatt växa. I samband med att demokratin fyllde 100 år och årets politiska val vill vi därför tillgängliggöra budgetar från offentlig sektor, säger Fredrik Tamm, VD på PublicInsight. 

Enligt de årliga underlagen som PublicInsight (tidigare DoubleCheck), tillsammans med bolaget DS Insikt, tillställt Upphandlingsmyndigheten under flera år är marknaden för offentliga upphandlingar värd minst 950 miljarder kronor. Handlingar.se, PublicInsight och MetaSolutions vill öka insynen i hur stor del av våra skattemedel som inte används på bästa sätt för att skapa en fungerande och modern välfärd.

– Offentliggörandet av budgetar gör att fler kan se hur deras skattemedel planeras att användas. Det ökar också möjligheterna till en rättvis konkurrens i upphandlingar när fler företagare kan delta och få information, säger Mattias Axell på Handlingar.se.

Ekonomistyrningsverket publicerar redan statens utfall från budgeten månatligen och årsvis men ingen budget. Endast Lidingö kommun har publicerat sin budget strukturerat som öppna data i Sverige. Därför kommer korrespondens, budgetar och information löpande tillgängliggöras på Handlingar.se. 

– Ett utmärkt sätt som gör att alla och envar kan ta del av planerade utgifter från sin kommun, säger Eric Hjelmestam, vd på MetaSolutions.

En annan idé bakom initiativet är att åskådliggöra för medborgarna hur kommunerna och regionerna använder pengarna från bland annat framgångsrika finansiella placeringar och ökade statliga bidrag. I Italien har myndigheter själva öppnat upp och visualiserat budgetar kopplade till varandra. Detta för att kunna få nya insikter och upptäcka besparingsmöjligheter för myndigheter och allmänhet. 

– Samarbetet kan ligga till grund för att diskutera hur budgetarbetet, Lagen om Offentlig Upphandling och Offentlighets- och Sekretesslagen påverkar konkurrens, demokrati och förtroende till myndigheter, säger Elenor Weijmar, projektledare för Handlingar.se.

För mer information om samarbeten, kontakta:

Elenor Weijmar, projektledare Handlingar.se, telefonnummer: 070-970 31 08, elenor@okfn.se.


FAKTARUTA

Om Handlingar.se:

Handlingar.se är en hemsida som gör det lätt för myndigheter att offentliggöra allmänna handlingar. Handlingar.se utvecklar myndigheters förmåga att hantera offentlighetsprincipen och allmänna handlingar. Genom Handlingar.se får myndigheter gemensamma resurser för utbildning, effektivisering och värdeskapande. Handlingar.se drivs genom den ideella föreningen Open Knowledge Sweden och har kommersiella extratjänster genom det sociala företaget Digital Openers AB.

Om PublicInsight:

PublicInsight hjälper företag som vill öka sin försäljning. Vi gör detta genom att erbjuda digitala verktyg och expertrådgivning för den offentliga affären. Vi är specialiserade på offentlig marknad, den marknad som utgörs av kommuner, regioner, myndigheter och offentligt ägda bolag. Våra verktyg, som vi samlat i PublicInsight-kontot, hjälper dig utvärdera om det är värt din tid och dina resurser för att lämna in anbud. När du bestämt dig för att gå vidare gör verktygen ditt arbete enklare och mer effektivt. Vi har också anbudsproffs som kan stötta dig direkt i anbudsarbetet, säkra anbudet före inlämning eller ta hand om hela anbudsprocessen.

Om MetaSolutions:

MetaSolutions levererar lösningar för hållbar informationshantering. Som ett företag i teknikens framkant är våra produkter och lösningar baserade på webbarkitektur efter internationella standarder. Vi hjälper organisationer i hela Europa att publicera öppna data, skapa dataportaler och bygga skräddarsydda lösningar baserade på länkad data. Med EntryScape erbjuder vi en flexibel och användarvänlig molnplattform. Baserad på öppen källkod och länkad data.

Nyckelord

Kontakter

Elenor WeijmarProjektledareHandlingar.se / Medordförande Open Knowledge Sweden

Jag drivs av att upplysa studenter, företagare och medborgare om offentlighetsprincipen!

Tel:070-970 31 08elenor@okfn.se

Länkar

Om

Handlingar.se
Handlingar.seOm Handlingar.se:

Handlingar.se är en hemsida som gör det lätt för myndigheter att offentliggöra allmänna handlingar. Handlingar.se utvecklar myndigheters förmåga att hantera offentlighetsprincipen och allmänna handlingar. Genom Handlingar.se får myndigheter gemensamma resurser för utbildning, effektivisering och värdeskapande. Handlingar.se drivs genom den ideella föreningen Open Knowledge Sweden och har kommersiella extratjänster genom det sociala företaget Digital Openers AB.

 

Följ Handlingar.se

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Handlingar.se

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum