Sigtuna kommun

De prisas för sitt ekologiska utbud

Dela

Hotell Kristina och Stora Coop Märsta är vinnare av Ekoutmaningen 2018 då de har det bästa ekologiska utbudet bland Sigtuna kommuns restauranger respektive livsmedelsbutiker. - Jag är imponerad av den ambition företagen uppvisat och de konkreta förbättringar vi sett de senaste åren, säger Mathias Forsberg, Näringslivschef på Sigtuna kommun.

För femte året i följd prisas deltagare i Ekoutmaningen.
Det är Sigtuna kommun som gett i uppdrag till Ekomatcentrum att kartlägga utbudet av hållbart producerad mat i kommunen. Under hösten har inventering av eko-vänliga varor och intervjuer med personal gjorts på nio livsmedelsbutiker och ett 40-tal restauranger och caféer. 

- Ekoutmaningen är ett bra sätt för kommunen att utmana företagen att stärka sitt arbete med hållbarhet och ekologiskt tänkande, säger Mathias Forsberg.

Och visst är det flera näringsidkare som börjat tänka betydlig mer hållbart. 
Till exempel belönas Matöppet Rosersberg med Årets raket för att ha ökat sitt ekologiska utbud med 63 procent sedan 2017.

Utbudet hos Stora Coop i Märsta var det dock ingen som kunde toppa. 
I butiken finns 386 ekologiska produkter och av de 45 inventerade ekologiska produkter som Ekomatcentrum tittat på hade butiken en hundraprocentig täckning.
Så här lyder motiveringen till vinnaren i Ekoutmaningen 2018, Stora Coop Märsta:

”KRAV-certifierad butik med mycket höga ekologiska ambitioner. Brett och pålitligt utbud av ekologiska livsmedel. Bästa utbudet av kött, chark, ekologiska färdigrätter samt Fairtrade-märkta produkter.”

För att konsumenterna enkelt ska kunna hitta de hållbart producerade varorna och göra miljövänliga val, är det viktigt med tydlig skyltning och hyllmärkning. 
I den kategorin är Willys Märsta, som har 246 ekoprodukter i sin butik och där 96 procent av de 45 inventerade ekoprodukterna finns på hyllorna, bäst i kommunen.

Bland restaurangerna i kommunen har Hotell Kristina det bästa ekologiska utbudet.
Motiveringen lyder:
”För ett positivt och träget arbete med att öka det ekologiska utbudet i sin verksamhet. Hotell Kristina går i bräschen och sätter Sigtuna på kartan som en hållbar destination för besökande och boende i kommunen.”

Pristagarna hyllades idag, torsdag 15 november, under Näringslivslunchen som arrangeras av Sigtuna kommun i Kulturlänken i Märsta.

Presskontakt:
Anna Jernberg Carlson
Pressansvarig Sigtuna kommun
073-666 53 36
anna.jernberg-carlson@sigtuna.se

Om

Sigtuna kommun
Sigtuna kommun
Södergatan 20
195 85 Märsta

08-591 260 00https://www.sigtuna.se

Sigtuna kommun har drygt 47 000 invånare. De bor i någon av tätorterna Märsta, Sigtuna, Rosersberg eller på den levande landsbygden. Sigtuna är Arlandakommunen med Sveriges största flygplats. Nästan 30 000 arbetstillfällen finns i kommunen varav 17 500 på Arlanda.

Följ Sigtuna kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sigtuna kommun

Inför ett modernt krig - så förbereder sig Sigtuna kommun7.8.2019 09:56:01 CESTPressmeddelande

Tänk dig att du plötsligt inte har tillgång till vare sig elektricitet eller vatten. Att du inte har möjlighet att ta dig någonstans på grund av kaos i trafiken. Att du inte kommer åt någon typ av information kring vad som händer. Vad gör du? Tove Lundlycke, säkerhetsstrateg i Sigtuna kommun, har bland annat som fokus att informera och förbereda organisationen och invånarna på olika krisscenarion.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum