Uppsala Konsert & Kongress

De ska stöka till på Konserthuset!

Dela
Uppsala Konsert & Kongress och skivbolaget Supertraditional inleder samarbete med samtida folkmusik i fokus. Deras uppdrag på UKK är att utveckla folkmusikscenen och förgylla programmet med flera spännande konserter. Bakom Supertraditional står musikerna Anna Möller, Samantha Ohlanders, Hampus Norén och Sara Parkman samt formgivarna och konstnärerna Elvira Varghans och Karin Linderoth.

Samtida folkmusik i fokus

Skivbolaget Supertraditional har den samtida folkmusiken som kärna. Bolaget drivs av musikerna Anna Möller, Samantha Ohlanders, Hampus Norén och Sara Parkman samt av formgivarna och konstnärerna Elvira Varghans och Karin Linderoth. Supertraditional jobbar med flera prisade och grammisnominerade akter såsom Sara Parkman, Ebo Krdum & Merit Hemmingson. Deras uppdrag på UKK är att utveckla folkmusikscenen och förgylla programmet under 2022-2023 med flera spännande och annorlunda folkmusikkonserter. 

– Vi vill skapa unika konsertkvällar som känns hela vägen in. Vi bjuder in olika akter med gemensamhet i något ärligt, skört, rått, nyfiket, berättar Supertraditional. Vi är glada att få gästa en så fin institution som UKK, och ser fram emot att leka med det och stöka till lite. Vi kommer nog inte bara stryka medhårs så att säga!

– Det känns fantastiskt och viktigt att utveckla ukk:s utbud inom folkmusiken tillsammans med Supertraditional, säger UKK:s vd och konstnärliga ledare Henrik Lillsjö. De är drivande och starka krafter inom den samtida folkmusiken, vågar utmana och tänka nytt. Med rötter i traditionen utan att bli fångar i den! 

Fredag 28 oktober
UKK x Supertraditional: Sara Parkman & Ævestaden
  

2016 kom Sara Parkmans kritikerrosade debutalbum Sara Parkmans skog där musiken beskrevs som en väv av poesi, grusvägar, 80-talssynthar, skogsdrömmar och flödande fioler. Det hyllade andra soloalbumet titulerat Vesper efter det latinska ordet för aftonbön kom 2019. Det spelades delvis in i ett gammalt kloster i Frankrike och skapades tillsammans med kompanjonen Hampus Noren som också producerade Sara Parkmans Skog. Bland gästerna fanns bland annat Mats Edén, Maija Kauhanen, Selen Özan, Xenia Kriisin och prästen tillika pappan Lasse Parkman. I mars 2020 stod hon på UKK:s scen och i höst är hon äntligen tillbaka! 

Den svensk-norska gruppen Ævestaden består av Levina Storåkern, Eir Vatn Strøm och Kenneth Lien tre multiinstrumentalister med bakgrund från Norges Musikhögskola. Tillsammans framför de både nykomponerad och traditionell musik på allt från gamla instrument som lyra, fiol och mungiga till moderna elektroniska prylar. Mötet mellan det traditionella och det moderna bildar en nyskapande ljudbild. 

Debutalbumet Ingen Mere Gråter släpptes 2021 och fick fina recensioner i bland annat Klassekampen, musikmagasinet Lira och i Folkemusikkbladet. 

Disharmoni.no beskriver albumet som ett "fascinerande stycke musik där gamla psalmer och folklåtar förs samman med modernt elektroniskt sprakande", medan gruppen själva beskriver sina verk som "monumentala, men också ömma och lågmälda". Inspirationskällor inkluderar Sudan Dudan och Valkyrien Allstars. 

Lördag 3 december
UKK x Supertraditional: Ebo 
Krdum & Marin/Egeland  

Kanske en av landets just nu hetaste och mest eftersökta artister står på scenen denna kväll. Ebo Krdum har minst sagt haft ett framgångsrikt år. Han har, med albumet ‘Diversity’ i ryggen, vunnit en Grammis, fått Stims pris ”Årets kompositör”, nominerats till DN:s Kulturpris 2022, prisats på Manifestgalan i kategorin ”Årets Rytm”, nominerats till ”Best Artist” i musiktidningen Songlines Music Awards och hyllats av såväl kritiker och arrangörer som publik, både Sverige och internationellt. 

Ebo Krdum skapar politisk, modern afroblues och afrobeat med rötter söder om Sahara och i möte med den svenska folkmusiktraditionen. När kriget startade i Darfur 2003 blev Ebo en viktig röst för den fredliga revolutionen mot den korrupta och våldsamma regimen. Förutom hans musikaliska engagemang var han aktiv i oppositionen som syftade till att störta diktaturen i Sudan, vilket också blev anledningen till att han tillslut tvingades lämna landet efter att ha utstått tortyr och blivit utslängd från universitetet. 

Ebo är nu bosatt i Stockholm, där han har etablerat sig som en av de mest framträdande rösterna på den globala musikscenen. Flerfaldigt prisadedebutalbumet ”Diversity” (Supertraditional, 2021) är ett samarbete med folkmusikern Anna Möller och är Ebo Krdums första album som soloartist. Musiken skrevs under den sudanesiska fredliga revolutionen som till slut markerade slutet på trettio år av brutal diktatur. 

Den norske folkmusikern Ånon Egeland och svenske kollegan Mikael Marin skalar av och kokar ner folkmusiken till dess minimalistiska beståndsdelar. Denna ornamenterade urform mejslas fram i samspelet mellan hardingfela och viola, som stämts ner en oktav för att klinga i sorgtyngda hjärtans tonart. 

2017 nominerades duon till Spillemannprisen (den norska motsvarigheten till Grammis) och belönades med det prestigefulla Folkelarmpriset för albumet ”Sorpesoll”. 2021 var det dags igen, denna gång en Grammisnominering för skivan "Farvel, Farvel".   

Ånon Egelands personliga spelstil präglas av sydnorska Agders rika spelmanstradition, och en stor repertoar av sällan hörda låtar. Sedan skivdebuten 1977 har han medverkat på dussintalet album tillsammans med Skandinaviens bästa folkmusiker, och arbetar sedan 1999 vid institutionen för folkkultur vid Raulandsakademiet. 

Violasten Mikael Marin är känd för sina insatser i gruppen Väsen, och sedan 1983 kan han titulera sig riksspelman. Med breda influenser som sträcker sig från Schönberg till The Beatles har han komponerat och arrangerat för artister som Mikael Samuelsson, Nordman och Kronos Quartet, och togs 1989 ut som deltagare i en världsorkester under ledning av självaste Leonard Bernstein. Marin är verksam som adjunkt i viola på Institutionen för folkmusik på Kungliga Musikhögskolan.  

Välkomna programinfiltratörer

Uppsala Konsert & Kongress inleder en rad spännande och kreativa samarbeten under 2022. Genom samverkan med aktörer som är specialister inom sina respektive områden stärker och vässar UKK:s sin musikprofil ytterligare. Dessa specialister blir UKK:s förlängda programavdelning och kommer att infiltrera UKK:s programarbete på bästa tänkbara sätt under de kommande åren!

 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ladda ned bild
Anna Möller, Hampus Norén, Sara Parkman, Maja Bäckman (praktikant) 
Ej med på bild: Samantha Ohlanders, Elvira Varghans och Karin Linderoth
Anna Möller, Hampus Norén, Sara Parkman, Maja Bäckman (praktikant) Ej med på bild: Samantha Ohlanders, Elvira Varghans och Karin Linderoth
Ladda ned bild
Anna Möller, Hampus Norén, Sara Parkman, Maja Bäckman (praktikant) 
Ej med på bild: Samantha Ohlanders, Elvira Varghans och Karin Linderoth
Anna Möller, Hampus Norén, Sara Parkman, Maja Bäckman (praktikant) Ej med på bild: Samantha Ohlanders, Elvira Varghans och Karin Linderoth
Ladda ned bild
Ladda ned bild
Ladda ned bild
Ladda ned bild
Ladda ned bild
Ladda ned bild
Ladda ned bild
Ladda ned bild
Ladda ned bild

Länkar

Om

Uppsala Konsert & Kongress
Uppsala Konsert & Kongress
Vaksala torg 1
753 75 Uppsala

018 727 90 00https://www.ukk.se/

Uppsala Konsert & Kongress, UKK, har sedan invigningen 2007 blivit en av nordens mest omtalade, uppskattade och framgångsrika mötesplatser för kultur och näringsliv. Här genomförs årligen hundratals kulturevenemang, 
konferenser, möten, föreläsningar, mässor och utställningar. UKK är ett 14 000 kvadratmeter stort allkonsthus, beläget mitt i en snabbt växande storstad. Husets ledstjärna är att, med ett utbud som präglas av mångfald och hög kvalitet, välkomna alla.

Följ Uppsala Konsert & Kongress

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala Konsert & Kongress

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye