Umeå kommun

De synliggör problemen med skräp på Umeås stränder

Dela

Om du ska bada i havet i år är chansen stor att du möter ett team från kommunen som plockar skräp längs kustremsan i sommar. På bara fyra veckor har de hittat mer än två ton skräp och bråte som inte hör hemma i naturen.

Foto: Fredrik Larsson
Foto: Fredrik Larsson

Syftet med satsningen är att hindra plast och andra material från att hamna i havet, men också att ta hand om skräp som flyter iland. Samtidigt bidrar satsningen till att kartlägga hur stort problemet med nedskräpning av kustremsan är.

– Vi vill göra en insats för havet kan man säga. Vi kallar det för havfall för att tydliggöra hur viktigt det är att vårt avfall inte hamnar i haven, där det gör stor skada för miljön och oss människor, till exempel i form av mikroplaster, säger Emma Renström som är projektledare.

Redan två ton

Måndag till fredag under hela sommaren är ett team på sex personer ute på ett antal utvalda platser längs kusten och plockar skräp, som sedan vägs och sorteras för återvinning. Redan nu, fyra veckor in i projektet har gruppen plockat över två ton skräp.

– Vi tror att alla som besöker de städade stränderna blir inspirerade att ta hand om sitt eget skräp och kanske till och med ta med sig skräp som de hittar. För oss är det viktigt att satsningen får ringar på vattnet, att människor får upp ögonen för problemet och att det är ett gemensamt ansvar att hålla stränderna fria från skräp, säger Emma Renström.

Efterlyser tips på stränder

Hon vill också uppmuntra allmänheten om att tipsa om strandremsor med mycket skräp, där teamet kan göra en stor insats.

– Kom gärna fram och prata med oss så kan vi berätta mer om arbetet och vilka strandfynd vi gör. Vi talar flera språk; svenska, engelska, somaliska och arabiska, berättar Emma Renström.

Fakta

En satsning med flera syften:

  • Minska nedskräpningen på stränderna längs kusten i Umeå
  • Öka medvetenheten om problemen som kommer med skräp på stränderna
  • Kartlägga hur stora problemen är med nedskräpning längs Umeås kust
  • Öka sysselsättningen genom att anställa människor som står långt ifrån arbetsmarknaden

Satsningen drivs med medel från Naturvårdsverket och Umeå kommun

Läs mer och tipsa om skräpiga strandremsor och områden på www.umea.se/havfall

Kontakt

Kontakta gärna oss för att träffa teamet på plats!

Emma Renström
Projektledare
emma.renstrom@umea.se
070-522 05 85

Kontakter

Bilder

Foto: Fredrik Larsson
Foto: Fredrik Larsson
Ladda ned bild
Foto: Fredrik Larsson
Foto: Fredrik Larsson
Ladda ned bild
Foto: Fredrik Larsson
Foto: Fredrik Larsson
Ladda ned bild

Länkar

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Ingen presskonferens efter individ- och familjenämndens sammanträde21.6.2022 13:29:53 CEST | Pressinbjudan

Det blir ingen presskonferens efter individ- och familjenämndens sammanträde 22 juni. Handlingar för individ- och familjenämnden finns på www.umea.se/handlingar Mer information: Andreas Lundgren (S) ordförande individ- och familjenämnden Umeå kommun 070-330 63 24 andreas.lundgren@umea.se Hanna Lundin Jernberg (L) vice ordförande individ-och familjenämnden Umeå kommun 070-812 90 69 hanna.lundinjernberg@umea.se

Genomfartsförbud på prov längs vägen förbi hållplats Universum17.6.2022 07:30:00 CEST | Pressmeddelande

Lokaltrafiken i Umeå - Ultra - har problem med framkomligheten genom universitetsområdet. Från och med september och ett år framåt införs därför ett genomfartsförbud för motorfordonstrafik, med undantag av moped klass 1. Förbudet gäller under dagtid på vardagar och omfattar en begränsad del av Petrus Laestadius väg. - Genom detta vill vi skapa bättre framkomlighet för kollektivtrafiken och göra området säkrare för fotgängare och cyklister, förklarar Marie Frostvinge, trafikplaneringschef på Umeå kommun.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum