Barncancerfonden

De vann Barncancerfondens journalistpris

14.3.2017 12:00 | Barncancerfonden

Dela

Ett radioreportage om sorgen efter en kompis som får cancer och dör, och en reportageserie som visar barncancer utifrån fem olika perspektiv. Det är de vinnande bidragen i Barncancerfondens journalistpris 2016. Dessutom delar juryn ut ett hederspris för porträttserien Ljuspunkter, med foton av tio cancerdrabbade barn.

Moa Larsson, reporter på Skolministeriet och en av vinnarna i Barncancerfondens journalistpris.Fotograf: Karoline Malitzki
Moa Larsson, reporter på Skolministeriet och en av vinnarna i Barncancerfondens journalistpris.Fotograf: Karoline Malitzki

Varje år delar Barncancerfonden ut sitt journalistpris till de bästa reportagen i ämnet barncancer som har publicerats under det gångna året. Journalistpriset omfattar två kategorier; print och etermedia. I år delades även ett hederspris ut. Priset delas ut för tolfte året i rad och de två vinnande bidragen får 25 000 kronor vardera.

– I kampen mot barncancer är vi beroende av att våra frågor uppmärksammas. Publicitet kan skapa ökad förståelse för de utmaningar som möter de drabbade barnen och deras familjer, och kan bidra till att fler personer vill skänka pengar till forskningen. Juryn är enig i att årets vinnare och hederspristagaren på ett insiktsfullt och ärligt sätt skildrar hur barncancer, på olika vis, drabbar och lämnar spår, säger Ylva Andersson, informationsansvarig på Barncancerfonden.

Årets jury bestod av Kattis Ahlström, journalist och programledare, Ylva Andersson, informationsansvarig på Barncancerfonden, Gustaf Ljungman, docent och överläkare i barnonkologi, Carlos Rojas, driver Sweden Research och Anki Wide Karlsson, författare.

Vinnare i kategorin Print
Mikael Leijon, Norrbottens-Kuriren – för artikelserien om barncancer i fem delar. Juryns motivering:

Utifrån fem olika perspektiv målar denna artikelserie upp en ärlig och engagerande bild av barncancer och dess konsekvenser. Vi får möta det drabbade barnet, berörda syskon och en mamma som mist ett barn. Vi träffar den lokala föreningen, barnläkaren och barnen som överlevde och nu är en helt ny patientgrupp för vården. Det här är journalistik som gör samhället en tjänst; den är granskande, informativ – och samtidigt hoppingivande.

Vinnare i kategorin Etermedia
Moa Larsson, UR – för reportaget När Amanda blev sjuk. Juryns motivering:

Ett viktigt och angeläget reportage om vad som händer när en kompis får cancer och dör, och om de som blir kvar. Lyssnaren får följa med när vännerna minns Amanda och sjukdomstiden, och i insiktsfulla samtal hanterar sin sorg. Reportaget berör starkt; både genom berättelsen om Amanda och när vi får följa lärarens arbete med att involvera ungdomarna och stärka dem i att, var och en på sitt sätt, ge uttryck för sorgen. Det här är en stark dokumentär som alla lärare borde använda i klassrummen för att prata om sorg.

Hedersomnämnande
Magnus Wennman, Aftonbladet – för porträttserien Ljuspunkter. Juryns motivering:

Med ett innovativt grepp och med stor respekt för barnen sätter Magnus Wennman ljus på barncancer. I porträttserien Ljuspunkter får vi möta tio cancerdrabbade barn och höra dem berätta om sina drömmar, mitt i sjukdomstiden. Det är vackert, sorgligt och hoppfullt på en och samma gång.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Moa Larsson, reporter på Skolministeriet och en av vinnarna i Barncancerfondens journalistpris.Fotograf: Karoline Malitzki
Moa Larsson, reporter på Skolministeriet och en av vinnarna i Barncancerfondens journalistpris.Fotograf: Karoline Malitzki
Ladda ned bild

Länkar

Om

Om Barncancerfonden 
Barncancerfondens vision är att utrota barncancer. Efter att ha arbetat i närmare 35 år med att fler ska överleva klarar sig idag cirka 80 procent av barnen. Så sent som på 1970-talet var förhållandena de omvända. Barncancerfonden är den enskilt största finansiären av barncancerforskning i Sverige – helt utan bidrag från stat, kommun eller landsting. Detta kan endast ske tack vare generösa bidrag från privatpersoner, företag och organisationer. Barncancerfonden är godkänd av Svensk Insamlingskontroll vilket garanterar att pengarna alltid går till rätt ändamål. Barncancerfondens plusgironummer är 90 20 90-0. Tack för ditt bidrag.

Följ Barncancerfonden

Skriv in din e-postadress så får du ett mejl när vi har något nytt att berätta.

Senaste nyheterna från Barncancerfonden