Motormännen

Dekaler ska rädda liv i trafiken

Dela

Varje år omkommer mellan 50-100 cyklister, mopedister och MC-förare. Ett vanligt skäl är kollision med motorfordon och orsaken bakom olyckorna är ofta bristande uppmärksamhet, från båda håll. För att uppmärksamma bilister på de oskyddade trafikanterna och minska antalet olyckor så drar Motormännen, tillsammans med Sveriges MotorCyklister, igång kampanjen #ThinkBikes.

Genom att dela ut två miljoner små klisterdekaler, i form av en varningstriangel med en cykel och en motorcykel, ska organisationerna bidra till att få ner antalet olyckor bland oskyddade trafikanter. Dekalerna skickas direkt hem till 185 000 familjemedlemmar och delas även ut i samband med olika aktiviteter runt om i landet. Dekalerna ska sättas på instrumentpanelen i bilen eller på någon annan plats där föraren påminns om att titta extra noga efter oskyddade trafikanter.

– Bristande uppmärksamhet är orsaken bakom många olyckor och en ökad medvetenhet skulle minska olyckstalen. Detta är en mycket enkel idé som otvivelaktigt kommer att rädda liv om det används i en bred utsträckning, säger Erik Kjellin, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännen.

Även om bilister fortfarande överlägset är den trafikantgrupp där flest omkommer har antalet allvarligt skadade cyklister sedan 2011 överstigit antalet allvarligt skadade bilister och gapet ökar. Samtidigt saknas till stor del planerade åtgärder för att få ner det stora antalet skadade oskyddade trafikanter.

– Detta är en väldigt viktig fråga för oss eftersom det handlar om liv – och i 25 procent av dödsfallen på vägarna så är det människor på två hjul som dör. Om det vore säkrare för cyklister att vistas i trafiken så skulle ännu fler cykla, och fler på cykel skulle få många positiva effekter för samhället, säger Erik Kjellin.

Varannan motorcyklist som dödas i trafiken gör det i kollision med ett annat fordon. Det finns många faktorer som orsakar olyckorna; motorcyklisterna själva och vägmiljöns utformning, men ofta beror olyckorna på att andra trafikanter inte uppmärksammat motorcyklisterna.

– Vi motorcyklister vill inte skadas i trafiken! Nästan hälften av alla olyckor med motorcyklister är kollisioner där bilister råkar köra på motorcyklisterna. Som en förklaring hörs ofta kommentaren ”jag såg inte motorcykeln”, säger Jesper Christensen, generalsekreterare på Sveriges MotorCyklister.

Förhoppningen med dekalerna är att förare ska titta en extra gång i backspeglarna och tänka på att både motorcyklister och cyklister snabbt kan dyka upp på oväntade ställen. Samtidigt är det viktigt att både cyklister och MC-förare är medvetna om att de kan vara svåra att upptäcka för bilförare.

Think bikes har även Cykelfrämjandets stöd och ordförande Lars Strömgren ser mycket positivt på kampanjen.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Motormännen
Motormännen
Fridhemsgatan 30
112 40 Stockholm

08-690 38 00http://www.motormannen.se

Följ Motormännen

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Motormännen

Sveriges bilägare vinner delseger i garantitvist11.10.2018 07:54Pressmeddelande

Konsumentombudsmannen har lämnat in en stämningsansökan mot företaget Svensk Fordonsgaranti AB. KO anser att marknadsföringen i det erbjudande som företaget skickar ut är vilseledande. Företaget skriver bland annat att det kan vara riskfyllt för bilägaren att avstå från att anta erbjudandet om en förlängd garanti, vilket KO alltså inte håller med om. Motormännen har under ett par års tid uppmanat konsumenter att anmäla marknadsföringen till Konsumentverket.

Fyra av hundra använder mobilen när de kör bil30.7.2018 06:28Pressmeddelande

Motormännens vägombud har undersökt hur många bilförare som använder handhållen mobil när de kör bil. 4,2 procent av samtliga fordonsförare använde handhållen mobil eller annan kommunikationsutrustning under körning. Det är en kraftig minskning jämfört med tidigare mätningar utförda av Motormännen. 2016 var användningen av handhållen mobiltelefon 7,6 procent och 2012 var den 6,6 procent bland bilförarna.

Lurigt i bilhandeln efter bonus-malus27.7.2018 06:30Pressmeddelande

Bilåret 2018 blir snårigt och oförutsägbart enligt branschen. Motormännens kontroller visar att detta i synnerhet gäller för den som ska köpa ny bil. Förutom att regelverken om de nya skatterna kan vara krångliga att sätta sig in i, har många bilhandlare ställt på flera av sina lagberbilar i trafik innan 1 juli för att undvika malus-skatten som nu trätt i kraft. Det innebär bland annat att bilköparen riskerar att gå miste om värdefull garantitid.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum