Jönköpings kommun

Del av Trädgårdsgatan föreslås bli gågata året om

Dela

En del av Trädgårdsgatan i Jönköping har omvandlats till gågata under sommarmånaderna sedan 2018 och bidragit till liv och rörelse på Väster. Nu föreslår stadsbyggnadskontoret i Jönköpings kommun en förnyelse av Västra centrum som innebär att norra delen av gatan ska vara gågata året runt. Förslaget behandlas i stadsbyggnadsnämnden 22 september.

För att utveckla Jönköpings gatuliv har en del av Trädgårdsgatan och en del av Östra Storgatan omvandlats till gågator under sommarmånaderna de senaste åren. Förslaget från stadsbyggnadskontoret i Jönköpings kommun är nu en förnyelse av Västra centrum där del av Trädgårdsgatan, kvarteret mellan Skolgatan och Nygatan, ska bli en permanent gågata.

– De två sommargågator vi haft senaste åren har bidragit till att göra Jönköping till en sommarstad. Det har visat sig vara mycket positiva inslag i stadsbilden och utmed den här delen av Trädgårdsgatan har vi haft stöd från både medborgare och verksamheter. Det har även funkat bra med trafikflödet, därför ser vi att det är rimligt att göra detta kvarter till permanent gågata, säger Anders Samuelsson (C), ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Goda förutsättningar för gågata i Västra centrum

Stadsbyggnadskontoret har studerat förutsättningarna och möjligheterna med att genomföra en permanent ombyggnation av Trädgårdsgatan. Utredningen har visat att det finns goda förutsättningar för en permanent gågata mellan Skolgatan och Nygatan och den bedöms också förstärka Västra centrum och Tändsticksområdet som besöksmål och skapa bättre förutsättningar för hela området.

– Det här bidrar till att vi får en permanent mötesplats i centrum, vilket skapar nytta och glädje för både näringsliv och dem som vistas i stadsrummet, säger Mona Forsberg (S), kommunalråd i Jönköpings kommun.

Förslaget innebär också att sträckningen av Trädgårdsgatan mellan Nygatan och Brunnsgatan omvandlas till en gångfartsgata som möjliggör biltrafik med låga hastigheter. Det nya parkeringshuset på Tändsticksområdet gör nu att tillgången till parkeringsplatser i Västra Centrum är god, även då det i förslaget utgår nio parkeringsplatser på Trädgårdsgatan. Ett önskemål från näringsidkare utmed sträckan är att tillgången på 15-minuters p-platser på tvärgatorna ses över för att öka möjligheten för bilburna besökare att göra snabba ärenden.

Stadsbyggnadsnämnden behandlar förslaget om förnyelsen i Västra centrum torsdagen den 22 september.

Nyckelord

Kontakter

Henrik Zetterholm
Utvecklings- och trafikchef på stadsbyggnadskontoret.
henrik.zetterholm@jonkoping.se
036-10 60 71

Bilder

Om

Jönköpings kommun
Jönköpings kommun

551 89 Jönköping

036-105000https://www.jonkoping.se/

I Jönköpings kommun arbetar omkring 13 000 medarbetare för att ge våra 144 699 invånare välfärd och service av hög kvalitet. Läs mer om våra verksamheter på kommunens webbplats.

Följ Jönköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Jönköpings kommun

Köp av fastigheter på Mariebo tas upp i Tekniska nämnden18.11.2022 09:00:00 CET | Pressmeddelande

Jönköpings kommun avser att köpa sju förorenade fastigheter, som sedan ska rivas, i bostadsområdet Mariebo. Det görs inom ramen för ett projekt som leds av statliga SGU och syftar till att föroreningarna från en gammal kemtvätt ska kunna saneras. Tekniska nämnden ska nu ta ställning till förslaget om köp av fastigheter, som för kommunens del kan komma att uppgå till cirka 15 miljoner kronor efter att statsbidrag från Naturvårdsverket betalats ut.

Pressinbjudan: Koalition för Jönköping presenterar budget för 202328.10.2022 13:39:15 CEST | Pressmeddelande

Budgetarbetet inför 2023 har pågått intensivt under hösten. Nu är Koalition för Jönköping redo att presentera budget för 2023. Jönköpings kommun har en stabil ekonomi, men en turbulent omvärld och risk för lågkonjunktur gör att ekonomin påverkas. Media bjuds in till en presskonferens där de styrande politikerna från Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet kommer att presentera sin ekonomiska modell. Tid: Måndag 31 oktober klockan 10.00 Plats: Rådhuset (Galleriet) * Presslegitimation kan komma att krävas.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum