Jönköpings kommun

Del av Trädgårdsgatan föreslås bli gågata året om

Dela
En del av Trädgårdsgatan i Jönköping har omvandlats till gågata under sommarmånaderna sedan 2018 och bidragit till liv och rörelse på Väster. Nu föreslår stadsbyggnadskontoret i Jönköpings kommun en förnyelse av Västra centrum som innebär att norra delen av gatan ska vara gågata året runt. Förslaget behandlas i stadsbyggnadsnämnden 22 september.

För att utveckla Jönköpings gatuliv har en del av Trädgårdsgatan och en del av Östra Storgatan omvandlats till gågator under sommarmånaderna de senaste åren. Förslaget från stadsbyggnadskontoret i Jönköpings kommun är nu en förnyelse av Västra centrum där del av Trädgårdsgatan, kvarteret mellan Skolgatan och Nygatan, ska bli en permanent gågata.

– De två sommargågator vi haft senaste åren har bidragit till att göra Jönköping till en sommarstad. Det har visat sig vara mycket positiva inslag i stadsbilden och utmed den här delen av Trädgårdsgatan har vi haft stöd från både medborgare och verksamheter. Det har även funkat bra med trafikflödet, därför ser vi att det är rimligt att göra detta kvarter till permanent gågata, säger Anders Samuelsson (C), ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Goda förutsättningar för gågata i Västra centrum

Stadsbyggnadskontoret har studerat förutsättningarna och möjligheterna med att genomföra en permanent ombyggnation av Trädgårdsgatan. Utredningen har visat att det finns goda förutsättningar för en permanent gågata mellan Skolgatan och Nygatan och den bedöms också förstärka Västra centrum och Tändsticksområdet som besöksmål och skapa bättre förutsättningar för hela området.

– Det här bidrar till att vi får en permanent mötesplats i centrum, vilket skapar nytta och glädje för både näringsliv och dem som vistas i stadsrummet, säger Mona Forsberg (S), kommunalråd i Jönköpings kommun.

Förslaget innebär också att sträckningen av Trädgårdsgatan mellan Nygatan och Brunnsgatan omvandlas till en gångfartsgata som möjliggör biltrafik med låga hastigheter. Det nya parkeringshuset på Tändsticksområdet gör nu att tillgången till parkeringsplatser i Västra Centrum är god, även då det i förslaget utgår nio parkeringsplatser på Trädgårdsgatan. Ett önskemål från näringsidkare utmed sträckan är att tillgången på 15-minuters p-platser på tvärgatorna ses över för att öka möjligheten för bilburna besökare att göra snabba ärenden.

Stadsbyggnadsnämnden behandlar förslaget om förnyelsen i Västra centrum torsdagen den 22 september.

Nyckelord

Kontakter

Henrik Zetterholm
Utvecklings- och trafikchef på stadsbyggnadskontoret.
henrik.zetterholm@jonkoping.se
036-10 60 71

Bilder

Om

Jönköpings kommun
Jönköpings kommun

551 89 Jönköping

036-105000https://www.jonkoping.se/

I Jönköpings kommun arbetar omkring 13 000 medarbetare för att ge våra 145 000 invånare välfärd och service av hög kvalitet. Läs mer om våra verksamheter på kommunens webbplats.

Följ Jönköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Jönköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum