Umeå kommun

Delningsutmaningen - Vad kan du dela med din granne?

Dela

Dela mera på resurserna. Det är årets Earth Hour-tema för Umeå, Skellefteå och Storumans kommuner. Lördag 28 mars, klockan 20.30 genomförs världens största klimatmanifestation Earth Hour där alla uppmanas att släcka ned en timme för att uppmärksamma klimatfrågan.

- Det blir ingen tävling mellan kommunerna i år. Vi vill hellre värna om våra gemensamma resurser och samla in så många delningsförslag som möjligt på vår digitala Klimatlöfteskarta, säger Erik Eklund, Energi-och klimatrådgivare på Umeå kommun.

Vinn en el-cykel med vagn

- Vad äger du som du kan dela med din granne, vänner, familj, jobbarkompisar eller någon okänd? Det kan exempelvis vara att handla åt någon, dela en grej eller bjuda någon på middag, säger Erik Eklund.
Alla som lägger ett delningsförslag mellan 17 mars och 28 mars på klimatlöfteskartan utifrån Världsnaturfondens fem grundpelare bilen, biffen, bostaden, butiken och börsen har chansen att vinna en el-cykel med vagn och lite andra klimatsmarta priser. Här är länken till klimatlöfteskartan: https://kartor.umea.se/EarthHour/

Nyhet - Salong Earth Hour

Salong Earth Hour är ett nytt koncept från i år där Umeå kommuns experter på klimat-och miljöfrågor erbjuder exklusiva kunskapshöjande aktiviteter på en timme. Aktiviteterna kan genomföras från två till 30 personer. Alla umebor som lämnar ett delningsförslag på klimatlöfteskartan deltar i utlottningen av aktiviteterna som kommer att genomföras under hösten 2020.

Byggnader som släcks ned
Följande byggnader i Umeå kommer att släcka ned sin fasadbelysning för att uppmärksamma Earth Hour lördag 28 mars.

  • Stadshuset
  • Vattentornet
  • Restaurang Rex i Rådhuset
  • Ikea

Om Earth Hour:

Earth Hour startade för drygt tio år sedan i Australien, som en enkel symbolhandling för klimatet. Då var manifestationen liten, men med åren har den vuxit och nu engagerar den varje år hundratals miljoner människor i 188 länder och territorier. Att släcka ljuset i en timme är en signal till politiker att ta krafttag för klimatet. Läs mer på: wwf.se/earthhour

För mer information:

Erik Eklund
Energi-och klimatrådgivare
Umeå kommun
090 -16 16 85, 070- 237 53 63
erik.eklund@umea.se

Madeleine Rinman
Kommunikatör  
Storumans kommun
0951-140 20
070-207 95 22
madeleine.rinman@storuman.se 

Jenny Sundkvist
Energi- och klimatrådgivare
Skellefteå kommun
0910-73 50 00 (vxl)
070-273 69 51
jenny.sundkvist@skelleftea.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00http://www.umea.se/kommun

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är norra Sveriges största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 129 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum