Linköpings kommun

Delvis fjärr- och distansundervisning för gymnasiet

Dela
Bildningsnämnden fattar på måndag beslut om att de kommunala gymnasieskolorna kommer att delvis övergå till fjärr- och distansundervisning. Ambitionen är att kunna kombinera den viktiga närundervisningen med fjärr-och distansundervisning samtidigt som skolorna kan minska trängseln i lokalerna.

– Vi vet att för de allra flesta elever är närundervisning den bästa formen av undervisning. För att säkra elevernas rätt till utbildning trots den pågående pandemin samtidigt som vi ökar möjligheten att upprätthålla fysiskt avstånd i våra skollokaler, kommer vi att fatta det här beslutet, säger Åsa Wennergren (L), ordförande i bildningsnämnden.

Nämnden kommer på måndag den 23 november att hålla ett extra sammanträde för att fatta beslut om att samtliga kommunens gymnasieskolor kommer att använda sig av delvis fjärr- och distansundervisning. Detta för att minska trängseln i gymnasieskolans lokaler samt trängsel i kollektivtrafiken.

Genom att kombinera när- och distansundervisning kan vi minska antalet gymnasieelever och lärare på plats, samtidigt som eleverna bibehåller kontakten med skolan på ett bra sätt. Nu måste vi alla hjälpas åt för att bromsa smittspridningen, säger Jonatan Hermansson (S), vice ordförande i bildningsnämnden.

Enligt skollagen är huvudregeln att skolorna ska bedriva närundervisning. För att minska trängseln i våra skollokaler ger regeringens nya förordning huvudmannen rätt att besluta om delvis fjärr- och distansundervisning. Att övergå till fjärr- och distansundervisning är en sistahandsåtgärd då alla andra möjligheter är uttömda.

De kommunala skolorna har under året med pandemin aktivt arbetat med åtgärder för att minska trängseln, men det kan i vissa fall behövas fler åtgärder. Därför ger nämnden också i uppdrag till Utbildnings- och arbetsmarknadsförvaltningen att tillfälligt hyra tillfälliga undervisningslokaler, inklusive lokaler för skolbespisning, under vårterminen 2021.

Kontakter

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 43
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med drygt 160 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

Pressinbjudan: Förslag för en budget i balans i social- och omsorgsnämnden19.3.2024 14:00:00 CET | Pressinbjudan

Social- och omsorgsnämnden i Linköping har ett underskott och behöver minska kostnaderna under 2024 för att få en budget i balans. Media välkomnas till en pressträff där Annika Krutzén (M), kommunalråd och ordförande i social- och omsorgsnämnden, tillsammans med Yvonne Thilander, socialdirektör, kommer att berätta om vilka åtgärder som föreslås för att få en budget i balans.

Lägsta antalet hushåll med ekonomiskt bistånd på tio år21.2.2024 08:00:06 CET | Pressmeddelande

Under flera år har antalet hushåll med ekonomiskt bistånd sjunkit i Linköping. Januari 2024 var antalet utbetalningshushåll 616 stycken färre än i januari 2021. I januari 2024 erhöll 2087 hushåll ekonomiskt bistånd vilket är det lägsta antalet på åtminstone 10 år. Även det långvariga ekonomiska biståndet fortsätter att minska. Under hela 2023 har trenden varit nedåtgående. Januari 2024 var det 287 färre långvariga hushåll jämfört med januari 2023.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye