Norrköpings kommun

Demokrati- och människovärdedagarna 2023

Dela

Den 26 januari-4 februari pågår demokrati- och människovärdedagarna i Norrköping. Dagarna omfattar allt från föreläsningar och utställningar till samtal, musik och film. Förintelsens minnesdag utgör en del av dagarna.

Foto: Mostphotos
Foto: Mostphotos

– Vi tvingas tyvärr än i dag konstatera att många inte känner sig trygga när man inte kan uttrycka sin religion och kultur fritt, så demokrati- och människovärdedagarna är mycket viktiga. Vi som samhälle måste försvara rättsstaten, jämlikheten, solidariteten, trosfriheten och mänskliga rättigheter. Det blir särskilt angeläget här i Norrköping i ljuset av händelser i närtid riktade mot den judiska församlingen, säger Sophia Jarl (M), kommunstyrelsens ordförande.

.Den 27 januari 1945 befriades koncentrations- och förintelselägret i Auschwitz. Sedan år 2000 är därför den 27 januari en officiell minnesdag för Förintelsens offer. I samband med det genomförs varje år ett fackeltåg från Norrköpings synagoga till den mosaiska begravningsplatsen där kommunfullmäktiges ordförande Anna Sotkasiira Wik, kyrkoherden vid Svenska kyrkan i Norrköping Katarina Wändahl samt landshövding Carl-Fredrik Graf håller tal. I år sker fackeltåget redan den 26 januari. Samling vid synagogan i Norrköping är klockan 17.45, och fackeltåget avgår klockan 18:00.

– Synagogan och det judiska livet i Norrköping är en viktig och berikande del av stadens historia, samtid och framtid. Alla goda krafter i vår stad behöver gå samman och värna den judiska församlingens möjlighet att idag få utöva sin tro och kultur, säger Katarina Wändahl, kyrkoherde Svenska kyrkan.

Ett inslag i veckans program är ”Antisemitism, rasism, folkbildning och yttrandefrihet”. I samtalet medverkar journalisten och ordföranden för Svenska kommittén mot antisemitism Willy Silberstein, Fredrik Petterson, verksamhetschef vid ABf och initiativtagare till ”Folkbildning mot rasism” samt moderator Jesper Bengtsson, ordförande för Svenska PEN. Samtalet äger rum i Hedvigs kyrka lördag den 28 januari klockan 14:00.

Hela programmet hittar du här   

Demokrati- och människovärdedagarna är ett årligt återkommande samarrangemang mellan Norrköpings kommun och Svenska kyrkan i Norrköping tillsammans med 13 medarrangörer. Det samordnas av Norrköpings kommun.

Kontakt:
Sophia Jarl (M)
Titel: kommunstyrelsens ordförande
Telefon :0725-83 69 66

Anne Olofsson
Titel: koordinatorhållbarhetsstrateg vid Kommunstyrelsens kontor.                                                                                                              
Telefon: 0761-28 11 44

Kontakt för eventuell förintervju
Willy Silberstein
Titel: ordföranden för Svenska kommittén mot antisemitism
Telefon: 0706- 06 26 00

Fredrik Pettersson
Titel: verksamhetschefen vid ABf och initiativtagare till ”Folkbildning mot rasism”
Telefon: 0703- 83 42 19

______________________________________________________
Avsändare: Helena Jalkner, presskommunikatör
Telefon: 0725-97 09 00

Bilder

Foto: Mostphotos
Foto: Mostphotos
Ladda ned bild

Om

Norrköpings kommun
Norrköpings kommun
Rådhuset
604 81 Norrköping

http://norrkoping.se

 Norrköpings kommun har omkring 145 000 invånare, varav cirka 68 000 är förvärvsarbetande. I kommunen finns drygt 13 000 företag i starka branscher som pappersindustri, transport och logistik, energi, visualisering och medieteknik samt besöksnäring. Med drygt 11 000 anställda är Norrköpings kommun den största arbetsgivaren i Norrköping. Under mandatperioden 2022-2026 styrs Norrköpings kommun av borgerlig samverkan, som består av M, KD och L. 

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

Nu görs en strategisk utredning av Louis De Geer konsert och kongress1.2.2023 11:48:48 CET | Pressmeddelande

Louis De Geer konsert och kongress i Norrköping AB:s uppdrag är att sälja, marknadsföra och utveckla verksamheten i syfte att stärka Norrköping som en attraktiv stad avseende konferenser, kongresser, nöjen och evenemang. Verksamheten har varit mycket framgångsrik genom åren och har en stor positiv potential att utvecklas. Nu kommer en strategisk utredning att genomföras med syfte att se hur anläggningen fortsatt kan utvecklas till en av Sveriges främsta konferens- och nöjesanläggningar och hur detta kan ske genom en kommersiell bas.

Unik satsning på den Östgötska konsten på Norrköpings Konstmuseum1.2.2023 09:59:20 CET | Pressmeddelande

Lördag den 4 februari bjuder Norrköpings Konstmuseum tillsammans med Östgöta Konstförening in allmänheten för att fira och lyfta fram det Östgötska konstlivet. Konstnärerna Louise Johansson Waite och Camilla Akraka tilldelas Östgöta konstförenings stipendier och boken ”Konst är nödvändigt: Konstscen Östergötland” presenteras. Museet är öppet för alla och har fri entré hela dagen och kaféet är öppet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum