Norrköpings kommun

Demokrati- och människovärdedagarna i Norrköping 2020

Dela

Mellan den 26 januari och 6 februari hålls de årliga demokrati- och människovärdedagarna i Norrköping. Under årets dagar ligger fokus på hur vi kan försvara demokrati- och människovärde samt hur vi tillsammans kan arbeta för öppenhet och mångfald i Norrköping.

Demokrati och människovärde är hjärtefrågor för ett levande och demokratiskt samhälle. Under den årliga veckan i Norrköping hålls 21 arrangemang genom ett samarbete med 19 aktörer, med föreläsningar, samtal, utställningar, musik och film.

En av de stora punkterna under veckan är Förintelsens minnesdag den 27 januari. Dagen uppmärksammas med ett fackeltåg som går från Norrköpings synagoga till judiska begravningsplatsen, där landshövding Carl Fredrik Graf håller tal. Den 2 februari besöks Hedvigs kyrka av en överlevare från Förintelsen som kommer att berätta om sina upplevelser.

På stadsbiblioteket diskuteras kvinnors rättigheter tillsammans med Supriti Dhar, journalist och fristadsförfattare i Norrköping och på Arbetets museum samtalar Helena Trus från Aftonbladet om vad som händer när ingen som överlevde Förintelsen finns kvar. Under veckan blir det också diskussioner och samtal om hur vi tillsammans kan motverka antisemitism, rasism och diskriminering, och i stället arbeta för mångfald, demokrati och människovärde.
– Förintelsen är inte bara en historisk händelse utan ett brott mot mänskligheten. Människovärdet är tyvärr inte alltid givet, utan något som, precis som demokrati, måste försvaras i alla tider. Därför är det oerhört viktigt att hålla samtalet levande i vårt lokalsamhälle just i vår nutid, säger Anne Olofsson, som koordinerar veckans program.

Läs hela programmet på:
www.norrkoping.se/demokratidagar

Kontakt:
Anne Olofsson
Titel: Koordinator Hållbar utveckling, utrednings- och utvecklingsenheten
Telefon:011-15 11 20, eller 076-128 11 44

_____________________________________________
Avsändare: Fanny Miles, presskommunikatör
Telefon: 011-15 21 95

Bilder

Länkar

Om

Norrköpings kommun
Norrköpings kommun
Rådhuset
604 81 Norrköping

http://norrkoping.se

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum