Norrköpings kommun

Demokrati- och människovärdedagarna i Norrköping 2022

Dela

Mellan den 23 till 30 januari genomförs de årliga demokrati- och människovärdedagarna i Norrköping. Under dessa dagar ligger ett extra fokus på hur man tillsammans kan försvara demokrati- och människovärde och arbeta för öppenhet och mångfald i Norrköping.

Foto: Norrköpings kommun
Foto: Norrköpings kommun

En levande demokrati kräver ett ständigt arbete för öppenhet och tolerans, och även att gemensamt stå emot det som hotar dessa värden. Demokrati- och människovärdedagarna är en del av detta arbete och anordnas varje år av Norrköpings kommun och Svenska kyrkan i Norrköping tillsammans med 13 medarrangörer.

–Tyvärr utmanas demokratiska värden just nu på allt fler platser i världen, inklusive Sverige. Det är därför oerhört angeläget att som samhälle stå emot det som hotar vår öppenhet och mångfald. I det arbetet är vi alla viktiga, säger kommunfullmäktiges ordförande Maria Sayeler Behnam (S).

Dagarna omfattar allt från föreläsningar och utställningar till samtal, musik och film. I arrangemanget ingår Förintelsens minnesdag den 27 januari. Runt om i världen samlas då människor för att minnas offren för nazisternas brott mot mänskligheten. I Norrköping uppmärksammas dagen med ett fackeltåg som går från Norrköpings synagoga till den mosaiska begravningsplatsen, där landshövding Carl Fredrik Graf samt kommunfullmäktiges ordförande Maria Sayeler (S) samt Thomas Wärfman, kyrkoherde i Svenska kyrkan i Norrköping, håller tal.

Förra årets demokrati- och människovärdedagar genomfördes digitalt. I år är förhoppningen att dagarna ska kunna genomföras traditionellt. Med anledning av den osäkra situation som pandemin skapat kommer dock en filminspelning att ske den 11 januari av de tal som ska framföras vid den mosaiska begravningsplatsen på Förintelsens minnesdag, för att de även ska kunna presenteras digitalt.

– 2021 har varit ett oroligt år i pandemins kölvatten. Dock hoppas vi kunna genomföra veckans arrangemang och fackeltåget i år 2022, men eftersom läget just nu är osäkert spelar vi även in talen. Norrköping står upp mot antisemitism och olika former av rasism och diskriminering. Demokrati- och människovärdedagarna 2022 är en gemensam manifestation för demokrati, människovärde och mänskliga rättigheter, säger Anne Olofsson, hållbarhetsstrateg i Norrköpings kommun och projektledare för veckan.

Media är välkomna att delta vid förinspelningen den 11 januari samt genomföra intervjuer efteråt. Vid önskemål om deltagande vid inspelningen anmäls detta till Anne Olofsson, utrednings- och utvecklingsenheten enligt kontaktuppgifter nedan.

Medverkande arrangörer följer utvecklingen och genomförandet av Demokrati- och människorättsdagarna kommer att ske i enlighet med de regler och restriktioner som råder.

Program Demokrati- och människovärdedagarna 2022

Kontakt:
Anne Olofsson
Titel: koordinator, utrednings och utvecklingsenheten
Telefon: 076-128 11 44 
E-post: anne.olofsson@norrkoping.se

Maria Sayeler Behnam (S)
Titel: kommunfullmäktiges ordförande
Telefon: 0738-96 15 86
E-post: maria.sayeler@norrkoping.se

____________________________________________
Avsändare: Caroline Amnéus, presskommunikatör
Telefon: 0730-20 17 18

Bilder

Foto: Norrköpings kommun
Foto: Norrköpings kommun
Ladda ned bild

Om

Norrköpings kommun
Norrköpings kommun
Rådhuset
604 81 Norrköping

http://norrkoping.se

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum