Linköpings kommun

Demokratidag på Folkungaskolan

Dela

Onsdag 23 mars ägnar Folkungaskolans gymnasieelever i årkurs 1 och 2 dagen helt åt arbete för demokrati. Förmiddagen inleds med föreläsare från Svenska FN-förbundet och Svenska Afganistankommittén. På eftermiddagen kan alla elever delta i elevkårens årsmöte.

Förra året föreslog elevkåren att undervisningen skulle brytas under en halv dag för att alla medlemmar skulle få möjlighet att delta i kårens årsmöte. Det ledde fram till att Folkungaskolan lade in en så kallad resursdag på temat demokrati där kårens årsmöte ingår som en del av dagen. Dagen har planerats av lärare i samhällskunskap och representanter för elevkåren.

Demokratidagen ger möjlighet att belysa demokratin ur olika synvinklar – både i ett globalt men också i ett lokalt perspektiv.

Det globala perspektivet ges av Svenska FN-förbundets ordförande Alexander Gabelic, som talar på morgonen om sina erfarenheter av demokratiarbete. Därefter visas en film av Khazar Fatemi ”Där mitt hjärta slår”, som handlar om hennes hemland Afghanistan. Slutligen kommer Krister Holm från Svenska Afghankommittén. Demokratidagen fokuserar på Afghanistan också för att ge eleverna en chans att få en större förståelse för den stora inströmningen av afghaner till Sverige under senare tid.

På eftermiddagen ges alla elever som så önskar möjlighet att delta i elevkårens årsmöte. Nästan 100 procent av skolans gymnasieelever är medlemmar i Folkungaskolans fria elevkår. Kåren bedriver ett arbete på skolan för sina medlemmars bästa. Årsmötet ger bra skolning i praktisk demokrati på det lokala planet. Eleverna lär sig i arbetet med motioner, votering, valberedningsarbete, samtidigt som de får lära sig terminologin som används i föreningssammanhang.

Förmiddagens program:

8.30-9.30 Inledning: Alexander Gabelic (ordf Svenska FN-förbundet), Aulan

9.30-10.00 Paus

10.00-11.00 Film: ”Där mitt hjärta slår” ( av Khazar Fatemi), Aulan

11.00-11.15 Paus

11.15-12.15 Krister Holm, Svenska Afghankommitténs arbete i Afghanistan (SAK), Aulan

För ytterligare information kontakta enhetschef Christer Helmersson, 0709-109222.

Linköping har över 150 000 invånare och är landets femte största kommun. Vi har devisen "Linköping - där idéer blir verklighet". Staden växer och attraherar nya invånare. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. Linköping har ett kluster av flygrelaterade företag och är Sveriges flyghuvudstad. I Linköping finns flera hundra innovationsbaserade företag inom bland annat IT, mobil kommunikation och visualisering.

Kontakter

Sonja SandbackaTf. Presschef

Presstjänsten är den gemensamma ingången oavsett vem eller vad du söker inom Linköpings kommun. Kan inte vi svara på din fråga kan vi förhoppningsvis hitta rätt person i kommunen, som kan göra det. Presstjänsten är en del av kommunikationsavdelningen, som i sin tur ingår i kommunledningsförvaltningen.

0725-967863 sonja.sandbacka@linkoping.se

Claes LundkvistPresskommunikatör

Presstjänsten är den gemensamma ingången oavsett vem eller vad du söker inom Linköpings kommun. Kan inte vi svara på din fråga kan vi förhoppningsvis hitta rätt person i kommunen, som kan göra det. Presstjänsten är en del av kommunikationsavdelningen, som i sin tur ingår i kommunledningsförvaltningen.

0727-336477claes.lundkvist@linkoping.se

Bilder

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 58
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med snart 160 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum