Region Örebro län

Demokratin kan inte tas för given – den måste försvaras

Dela

Demokratin får aldrig tas för given, och den måste värnas varje dag. Det är budskapet i den deklaration för en stark demokrati som ledamöter i länets region- och kommunfullmäktigeförsamlingar undertecknat.

År 2021 är det 100 år sedan demokratin fick sitt genombrott i Sverige vilket har haft stor betydelse för vårt lands historia, utveckling och välstånd. I dag står sig demokratin stark i Sverige, men det betyder inte att det saknas hot som måste tas på allvar.

- Runt om i världen utmanas och försvagas demokratier, och även hemma i Sverige kan vi se antidemokratiska rörelser. Det är en utveckling vi inte kan tillåta, och nu behöver vi agera för att säkra en demokrati som står sig stark även i framtiden, säger Torgny Larsson, ordförande i regionfullmäktige.

Vår demokrati – värd att värna varje dag

Insatser för demokratin kan göras på många olika sätt. Kommittén Demokratin 100 år, som har i uppdrag att samordna och genomföra en samling av insatser och aktiviteter för att stärka demokratin, har till exempel tagit initiativ till en nationell samling under rubriken Vår demokrati – värd att värna varje dag.

En del i detta är den deklaration som ledamöter ur regionfullmäktige och länets tolv kommunfullmäktige nu undertecknat.

- Det är en deklaration som ska ena de krafter som stödjer demokratin som styrelseskick samtidigt som den ska uppmuntra fler att tydligt ta ställning för de demokratiska värden vi många gånger tar för givna, säger Torgny Larsson.

- Genom att underteckna deklarationen har vi bland annat åtagit oss att värna alla människors lika värde, de grundläggande fri- och rättigheterna och rättsstatens principer samtidigt som vi tar avstånd från diskriminering, extremism, främlingsfientlighet, korruption och rasism, säger Torgny Larsson.

Öppenhet och respekt

Det Torgny Larsson nämner ska uppnås genom att alla deltagande aktörer bland annat ska:

  • verka för att fler får en god kunskap och medvetenhet om det demokratiska systemet,
  • arbeta för att fler deltar aktivt och står upp för demokratin, och
  • bidra till ett samtalsklimat som kännetecknas av öppenhet och respekt.

- Demokratin får aldrig tas för given, säger Torgny Larsson.

Kontakt

Torgny Larsson, regionfullmäktiges ordförande, telefon: 070-546 54 05

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Torgny Larsson
Torgny Larsson
Ladda ned bild

Om

Region Örebro län
Region Örebro län
Eklundavägen 1
701 16 Örebro

http://www.regionorebrolan.se

Region Örebro län - Tillsammans skapar vi ett bättre liv

Region Örebro län ansvarar för många frågor som berör länsinvånarnas vardag och framtid, bland annat hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, infrastruktur, näringslivsutveckling, kultur och utvecklingen av social välfärd.

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum