Vänsterpartiet Skåne

Demokratisk storseger i Helsingborg: Invånarna behåller Öresundskraft!

Dela

Folkomröstningen är avklarad och det preliminära resultatet blev allt annat än tvetydigt: 96,4 % av de som röstade var emot en försäljning av det gemensamt ägda energibolaget. M, Kd och L tvingas backa från privatiseringsplanerna och invånarna behåller Öresundskraft.

- Det är hemskt roligt att såpass många insett vikten av den här frågan och dessutom tagit tydlig ställning till att Öresundskraft ska behållas i kommunens ägo! säger Claudia Velásquez, ordförande för Vänsterpartiet i Helsingborg. Nu är det upp till det borgerliga styret att visa att de lyssnar på sina invånare och följer deras tydliga vilja. Att hälften av stadens invånare går ut och säger nej, det är ett mycket tydligt tecken på att vilja vara med och bestämma om kommunens framtid.

Försäljningen av Öresundskraft har kantats av hårda anklagelser mot det borgerliga styret, bland annat för att först hemlighålla försäljningen och sedan uppmana människor att inte gå och rösta. Under måndagen meddelade dock M, Kd och L att de drar tillbaka försäljningsplanerna.

- För oss i Vänsterpartiet har det varit självklart att bolaget ska behållas, och vi har varit många som engagerat oss! Inte minst sammanslutningen Folkinitiativet har gjort stor skillnad för att människor ska få information kring affären. Det är underbart när det ger resultat, att vara ute och dela ut information och prata med invånarna. De flesta vi pratat med har redan velat behålla Öresundskraft i egen ägo, men för oss har det varit viktigt att folk utnyttjar sin rätt och verkligen går och röstar! Säger Umihana Rašović Kasumović, ordförande för Vänsterpartiet Skåne.

Moderaterna i Helsingborg har genom processen hävdat att Öresundskraft inte kommer att ha framtida framgång inom kommunal ägo, vilket strider mot den upprättade affärsplanen. Vänsterpartiet i Helsingborg anser därför att företagets moderate styrelseordförande bör avgå. Läs mer här.

Vänsterpartiet i Helsingborg och Skåne vill tacka alla som engagerat sig i stort och smått kring omröstningen!

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Vänsterpartiet Skåne
Vänsterpartiet Skåne
Nobelvägen 51a
214 33 Malmö

040-19 27 87http://vskane.se/

Jämlika samhällen är en förutsättning för alla människors frihet. Det är när vi tillsammans ser till att välfärden och samhället ställer upp för oss alla och envar som vår individuella frihet växer. Inom sjukvården innebär det drift i egen regi för att säkra en jämlik tillgång till god vård. Bäst vård får man om patienternas behov får styra och låter skattepengarna finansiera verksamheten istället för att gå till vinster för välfärdföretagen. Sänkta avgifter för biljetter till ett modernt järnvägsnät, ett utbyggt nät av stadsbussar och regionala busslinjer som binder ihop hela regionen är Vänsterpartiets vision. Fri kollektivtrafik är framtiden!

Vänsterpartiet vill bygga ett Skåne för alla – inte bara för de rikaste.

Följ Vänsterpartiet Skåne

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet Skåne

V vill se regionala åtgärder för att hantera varsel inom tåg- och busstrafiken16.6.2020 13:24:54 CESTPressmeddelande

Den senaste veckan har det rapporterats om trafikbolag som väljer att varsla sin personal mitt under pågående covid-19kris. För tillfället rör det sig om 300 respektive cirka 250 anställda på de två aktuella bolagen som anställer personal inom tåg- och busstrafik. Vänsterpartiet vill nu att Region Skåne tar sitt ansvar och försöker förhindra varsel inom välfärden.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum