Region Uppsala

Den 19 november startar årets influensavaccination

Dela

Den 19 november sätter årets vaccination mot säsongsinfluensa igång. Utifrån hur det sett ut de senaste åren tros årets influensa bli av typen A(H3N2), en typ man vet slår hårdast mot äldre. – Det är därför extra viktigt i år att personer som är 65 år och äldre vaccinerar sig. Vaccinet är fyrvalent som det heter och skyddar alltså mot fyra olika typer av influensa, det gör det mer effektivt än en del tidigare års vaccin, säger Johan Nöjd, smittskyddsläkare i Region Uppsala

Riskgrupperna, bland annat de som är 65 år och äldre, får vaccinet gratis. Smittskyddsläkaren i Uppsala län uppmanar alla att nappa på detta erbjudande.

– Influensa är en sjukdom som kan vara livshotande om man tillhör en riskgrupp. Därför bör man skydda sig, säger Johan Nöjd.

I år kommer alla som är 75 år eller äldre att få ett vykort om att de kan vaccinera sig gratis. I övrigt kommer kampanjen för influensavaccination att ske via sociala medier och 1177 Vårdguiden. Tidigare år har alla som är 65 år eller äldre fått vykort, men här är bedömningen nu att internetanvändandet är högt i gruppen mellan 65 och 75.

Förra året var viljan att vaccinera sig så hög att de 52 000 doser som Region Uppsala beställt tog slut.

-       I år har vi därför beställt hela 76 000 doser, vi har goda förhoppningar att det räcker. Skulle det ta slut är det på ett sätt i och för sig glädjande, ju fler som är vaccinerade desto sämre möjligheter till smittspridning, säger smittskyddsläkare Johan Nöjd.

När det gäller allmänheten är influensavaccinationen gratis för alla som ingår i en riskgrupp. Som riskgrupp räknas bland annat alla som är över 65 år, kvinnor i senare delen av graviditeten, diabetiker, barn med flerfunktionshinder samt vuxna och barn med vissa diagnoser som hjärtsjukdom, lungsjukdom som svår astma och kraftigt nedsatt immunförsvar.

Personer som inte tillhör någon riskgrupp är också välkomna att vaccinera sig, men betalar då en avgift.

För att vaccinera sig besöker man en vaccinationsbyrå eller vårdcentral.

Läs mer:
Information på 1177 Vårdguiden om vaccination mot influensa

Kontakter

Johan Nöjd, smittskyddsläkare, tel: 076 - 721 65 88
Johan Hedlund, smittskyddssjuksköterska: 070 – 611 90 55

Om

Region Uppsala
Region Uppsala
Storgatan 27 (postadress Box 602)
751 25 Uppsala

https://www.regionuppsala.se/

Region Uppsala arbetar med hälso- och sjukvård, kultur, kollektivtrafik och regional utveckling. Det innebär att samordna och tillsammans med många andra aktörer samverka inom områden som transportinfrastruktur, näringsliv och arbetsmarknad, besöksnäring och folkhälsa.

Följ Region Uppsala

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Uppsala

Trendbrott vad gäller unga tjejers mående10.5.2021 08:34:14 CEST | Pressmeddelande

Till sist verkar det ha kommit ett positivt trendbrott vad gäller unga tjejers mående, siffror som gått åt fel håll i cirka tio års tid. Andelen tjejer i gymnasiets årskurs 2 som mår bra eller mycket bra ökar nu från 57 till 62 procent. Detta är ett av resultaten från undersökningen Liv och hälsa Ung 2021, där elever i årskurs 7, 9 och årskurs 2 på gymnasiet har fått svara på frågor om sin hälsa, levnadsvanor och livsvillkor.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum