Den digitala arbetsgruppen

Dela
Inger Ehn-Knobblock funderar på vad distansarbete och videomöte gör med oss som människor. Kan vi läsa av varandra bakom webbkameran?

Under flera månader har nu på grund av pandemin anställda runt om i landet jobbat på distans. De har suttit framför skärmen i någon skrubb, vid köksbordet eller vid ett ergonomiskt godkänt skrivbord. Det här gäller ju förstås inte alla de som har uppgifter som kräver fysisk närvaro på arbetsplatsen.

Flera undersökningar visar att de som arbetat hemifrån är positiva till detta. Inflytandet över det egna jobbet ökar, restiderna minskar och det är lättare att koncentrera sig på tankekrävande arbetsuppgifter. Dessutom är det enklare att få ihop privatliv och arbetsliv. Det finns helt enkelt mera tid och mindre distraktioner. Stressen avtar. Avigsidan är att de fysiska kontakterna med kollegorna blir färre.

Redan innan pandemin undersökte en rad företag vad som hände då man lät personalen arbeta på distans. Effektiviteten ökade, sjukfrånvaron minskade och möjligheterna att rekrytera rätt kompetens förbättrades. Dessutom insåg man att de lokaler man hade kanske inte var optimala för en framtida digital arbetsmarknad. Det finns också studier som visar att de som får arbeta på distans faktiskt bemödar sig ännu mer om att göra ett bra jobb.

Fördelarna verkar alltså vara många. Men vad händer med en arbetsgrupp som digitaliseras? Leder det till att deltagarna tänker mer likriktat eller frigörs de från grupptänkandet?

Till en början antog jag att distansen och möjligheten till koncentration skulle leda till ökad självständighet och ge ett annat perspektiv på arbetsuppgifterna. Kanske skulle vi reflektera mer över hur de bör utföras på bästa sätt.

En annan sida av denna förändring skulle kunna vara att vi får ett ännu större behov av att tillhöra den avlägsna gruppen som vi nu bara ser på våra skärmar. Dessutom blir det kanske vanskligare att ifrågasätta idéer eller förslag. Framför skärmen är det svårt att läsa de subtila signaler som människor både medvetet och omedvetet förmedlar. Nyanser försvinner, gester som vägleder och mjuka hummanden går förlorade. Plötsligt blir det ännu besvärligare att förstå vad som händer i gruppen. För att inte tala om hur komplicerat det blir att kritisera en kollega. Orden som förmedlas via skärmen kan uppfattas som så mycket skarpare.

Hur det än är med grupptänkande och självständighet är jag övertygad om att kontorsskvallret minskat. Den nya arbetssituationen har säkert också fått andra intressanta konsekvenser. Jag ser fram emot nya undersökningar som inte bara fokuserar på effektivitet, tidsbesparingar och kostnader för arbetsresor. Jag är verkligen nyfiken på hur de digitala arbetsgrupperna kommer att utvecklas och om vi blir mer eller mindre polerade framför skärmen.

Inger Ehn-Knobblock

utredare, Fackförbundet ST

Nyckelord

Bilder

Om

Fackförbundet ST
Fackförbundet ST
Sturegatan 15
Box 5308 102 47 Stockholm

0771-555 444https://st.org/

ST är det största fackförbundet inom statlig verksamhet med över 95000 medlemmar som arbetar inom statliga myndigheter och verk, bolag med statligt uppdrag, universitet, högskolor och statligt finansierade stiftelser. ST är fackförbundet för alla som valt att arbeta på statens och medborgarnas uppdrag. Vårt motto är "En arbetsplats - en fackförening". Alla är välkomna som medlemmar, oberoende av utbildning, befattning och arbetsuppgifter. Det ger inflytande, styrka och ökar gemenskapen.

Följ Fackförbundet ST

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Fackförbundet ST

Fackförbundet ST kommenterar vårbudgeten - Tillskotten visar att sparkrav var ett misstag15.4.2024 10:05:58 CEST | Pressmeddelande

Vårbudgeten indikerar att regeringen har insett att extrema sparkrav inte är vägen framåt, och att myndigheterna behöver bättre ekonomiska förutsättningar för att klara sitt uppdrag. Den slutsatsen drar Fackförbundet ST efter att bland andra Försäkringskassan nu tillförs mer resurser. Men regeringens tidigare spariver har skapat problem på fler ställen i statsförvaltningen som också behöver åtgärdas.

Fackförbundet ST ifrågasätter Energimyndighetens agerande12.4.2024 15:25:09 CEST | Pressmeddelande

Uppsägningen av en ST-medlem på Energimyndigheten väcker grundläggande frågor om vad en statligt anställd får och inte får göra utanför arbetstid. Arbetsgivarens har omprövat en säkerhetsklassning efter vad som kan misstänkas vara politiska påtryckningar, och avslutat anställningen med motiveringen att medarbetaren inte uppfyller säkerhetskraven. Därför kräver nu fackförbundet ST överläggning med arbetsgivaren i ärendet och överväger även att anmäla fallet till Justitieombudsmannen.

ST överklagar ensamarbetet på pendeltåg4.4.2024 13:58:52 CEST | Pressmeddelande

Fackförbundet ST överklagar domen i förvaltningsrätten att upphäva skyddsstoppet på Stockholms pendeltåg. Beslutet innebar att dåvarande operatören MTR kunde fortsätta att låta tågförare köra pendeltågen ensamma utan tågvärdar, trots de risker för arbetsmiljön som de fackliga organisationerna och skyddsombuden uppmärksammat. Skyddsombuden begär nu att kammarrätten ger prövningstillstånd till att målet tas upp på nytt.

Fackförbundet ST står upp för och firar kollektivavtalet i Uppsala18.3.2024 11:19:47 CET | Pressmeddelande

Kollektivavtalet har mött motstånd den senaste tiden. Stora internationella företag har ifrågasatt den svenska modellen med kollektivavtal och hävdat att det inte behövs eftersom företagen ändå har så goda villkor. Fackförbundet ST, som deltar i sympatiåtgärderna mot Tesla genom blockad av postutdelning på PostNord, delar inte den bilden. I samband med kollektivavtalets dag vill Fackförbundet ST därför samla medlemmar, förtroendevalda och kanslipersonal runt om i landet för att hylla och stå upp för kollektivavtalet och den svenska modellen.

Fackförbundet ST står upp för och firar kollektivavtalet i Sundsvall18.3.2024 11:17:09 CET | Pressmeddelande

Kollektivavtalet har mött motstånd den senaste tiden. Stora internationella företag har ifrågasatt den svenska modellen med kollektivavtal och hävdat att det inte behövs eftersom företagen ändå har så goda villkor. Fackförbundet ST, som deltar i sympatiåtgärderna mot Tesla genom blockad av postutdelning på PostNord, delar inte den bilden. I samband med kollektivavtalets dag vill Fackförbundet ST därför samla medlemmar, förtroendevalda och kanslipersonal runt om i landet för att hylla och stå upp för kollektivavtalet och den svenska modellen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye