Den externa arbetsmiljöutredningen slutförd och återkopplad till individ- och familjenämnden
Syftet med nämndens uppdrag till Feelgood var att stärka en hållbar arbetsmiljö och grunda denna i ett systematiskt arbetsmiljöarbete och stark dialog mellan chef och medarbetare. Utredningen hade följande fokusområden:
- medarbetarnas behov av ett nära ledarskap
- öppenhet på arbetsplatserna
- hur processen för brister i anställningen fungerar
- hur systematisk uppföljning av varför medarbetare slutar fungerar.
Vad visar rapporten kring ovanstående fokusområden?
Rapporten visar att både chefer och medarbetare har en önskan om nära ledarskap och att rollerna bör förtydligas så att förväntningarna överensstämmer. Arbetsplatserna upplevs som öppna, men medarbetarna önskar utökad dialog om organisatoriska förutsättningar som påverkar det dagliga arbetet. När det gäller brister i anställningen ska de följas upp och åtgärdas enligt gällande rutiner men det bör kommuniceras tydligare vad brister i anställningen är och i vilka situationer rutinen tillämpas. Orsakerna till att medarbetare slutar är många men utmärker sig inte i förhållande till andra arbetsplatser. Avgångssamtal sker tillsammans med enhetschef, men kommer i fortsättningen att kompletteras med ett samtal även med HR så att orsakerna följs upp systematiskt.
Fortsatt arbetsmiljöarbete
Berörda enheter har tagit fram handlingsplaner och aktivitetsplaner kopplade till dessa. En handlingsplan kommer att tas fram även på verksamhetsnivå och stämmas av mot enheternas planer. Förhoppningen är att rapporten kan utgöra en plattform för fortsatt arbetsmiljöarbete och att de handlingsplaner som tagits fram följs av aktiviteter för att stärka arbetsmiljön.
– Företagshälsovården har nu återredovisat utredningen av arbetsmiljön inom myndighetsutövningen, med hög svarsfrekvens från de anställda. Utredningen visar inte att på att det finns någon tystnadskultur inom myndighetsutövningen. Det finns en hög ambition att det ska vara en öppen dialog på arbetsplatsen. Förvaltningen och de fackliga organisationerna är överens om att arbeta vidare med resultatet för att säkra en långsiktigt hållbar arbetsmiljö. Vårt mål är att alla socialsekreterare ska vilja stanna kvar inom yrket, och vi kommer från nämndens sida finnas med hela vägen och stötta parterna i detta arbete, säger Andreas Lundgren (S), ordförande i individ- och familjenämnden.
– Det känns positivt att få information om att det råder en samstämmig bild mellan både medarbetare, chefer och facken om vad som behövs göras framgent vilket har konkretiserats i handlingsplaner och aktivitetsplaner. Jag har därför förtroende för den fortsatta processen framåt och ser fram emot att se hur verksamheten utvecklas, säger Hanna Lundin Jernberg (L), vice ordförande i individ- och familjenämnden.
Kontakt
Andreas Lundgren (S)
ordförande
individ- och familjenämnden
Umeå kommun
070-330 63 24
andreas.lundgren@umea.se
Hanna Lundin Jernberg (L)
vice ordförande
individ- och familjenämnden
Umeå kommun
070-206 70 81
hanna.lundinjernberg@umea.se
Mona Kårebrand Åberg
samordnare HR
Umeå kommun
070-16 23 41
mona.karebrandaberg@umea.se
Nyckelord
Om
Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.
I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.
Följ Umeå kommun
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun
Efterlyser pensionärer med erfarenhet av vård och omsorg28.3.2023 16:04:53 CEST | Pressmeddelande
Umeå kommun efterlyser pensionärer med erfarenhet från vård och omsorg som kan gå in och sommarjobba i hemtjänsten, på vård- och omsorgsboende eller inom funktionshinderomsorgen.
Umeå planerar anläggning för förbränning av slam från norra Sverige27.3.2023 15:49:39 CEST | Pressmeddelande
Kommunfullmäktige har beslutat tillstyrka att Umeå Energi bildar ett nytt bolag som ska arbeta med förbränning av deponerat slam från Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland. Verksamheten som är tänkt att bedrivas vid Dåva industriområde kommer att ta hand om de miljöfarliga ämnen som finns i slammet och även bidra till fjärrvärme i Umeå.
Kommunalråd blir ordförande i demokratiberedning27.3.2023 14:28:33 CEST | Pressmeddelande
Anders Ågren (M), kommunalråd i Umeå kommun, blir ny ordförande i Beredningen för demokratifrågor vid Sveriges kommuner och regioner, SKR. Beredningens uppgift är att hantera frågor som rör relationen medborgare och förtroendevalda, demokratiutveckling, att motverka utanförskap och öka människors delaktighet.
Nya regler för foodtrucks ska bidra till ett mer levande Umeå24.3.2023 08:30:00 CET | Pressmeddelande
Systemet för foodtrucks i Umeå görs om. Det beslutade tekniska nämnden i går. Det nya regelverket innebär att foodtruck-försäljarna kan boka plats i förväg och att de får likvärdiga möjligheter att stå på de olika försäljningsplatserna.
Fortsatt bättre luftkvalitet i Umeå23.3.2023 16:48:24 CET | Pressmeddelande
Distansarbete, digitala möten och varmare väder har haft fortsatt god påverkan på luftkvalitén i Umeå. Nivåerna för kvävedioxid och partiklar är relativt låga som under pandemiåren 2020-2021. Det visar årsrapporten för luft 2022.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum