Arla

Den klassiska gräddfilsförpackningen går ur sortimentet

Dela

I närmare 40 år har Arlas gräddfil sålts över hela landet i den klassiska tegelstensförpackningen för tre deciliter. Nu är det dags att ta farväl av tegelstenen och säga hej till bägaren. Samtidigt flyttas produktionen till mejeriet i Linköping.

Den klassiska gräddfilsförpackningen går ur sortimentet - ersätts av bägaren.
Den klassiska gräddfilsförpackningen går ur sortimentet - ersätts av bägaren.

I början av 1980-talet installerade Arla nya maskiner på mejeriet i Stockholm för att producera gräddfil i tredecilitersförpackningar. Den lilla tegelstenen fick sitt nuvarande utseende tio år senare och har sedan dess varit en klassiker på såväl midsommarbordet som till chipsdippen på fredagar. För att möta konsumenternas efterfrågan producerar maskinerna 6000 paket gräddfil i timmen. Nu behöver maskinerna bytas ut och all gräddfil kommer från och med vecka 39 att säljas i bägare.  

– Jag är stolt över att våra medarbetare har lyckats hålla igång maskinerna i nästan 40 år, det är betydligt längre än vad någon trodde skulle vara möjligt. Vi skulle gärna installera nya maskiner, men tyvärr finns inga på marknaden som matchar våra behov. Men som tur är kommer ingen att stå utan gräddfil, produktionen fortsätter men på annan ort och i annan förpackning, säger Jörgen Thunholm, mejerichef Arla Stockholm.  

Förra året investerade Arla 52 miljoner kronor i en ny förpackningslinje för bägare på mejeriet i Linköping, som beräknas vara i full drift vecka 39. När de gamla maskinerna stängs ner i Stockholm flyttas hela produktionen av gräddfil till Linköping. 

– Vi har framtidssäkrat framställningen av gräddfil och andra bägarprodukter på mejeriet i Linköping och är redo att ta över produktionen fullt ut. Visst är det känslofyllt att den klassiska lilla tegelstenen försvinner, men nu har vi en ny hjälte i stan – bägaren, säger Mathias Carlsson, mejerichef Arla Linköping.  

Mejeriet i Linköping kommer årligen att producera ungefär 13 miljoner 3 dl bägare med konventionell gräddfil. Utöver det produceras även gräddfil i andra storlekar och som ekologisk och laktosfri. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Den klassiska gräddfilsförpackningen går ur sortimentet - ersätts av bägaren.
Den klassiska gräddfilsförpackningen går ur sortimentet - ersätts av bägaren.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Arla
Arla
Rättarvägen 3
169 68 SOLNA

08−789 50 00https://www.arla.se/

 

Arla Foods är ett internationellt mejeriföretag och en kooperativ förening som ägs av 8 900 mjölkbönder i Sverige, Danmark, Tyskland, Storbritannien, Belgien, Luxemburg och Nederländerna. Med visionen att skapa framtiden inom mejeri för att sprida hälsa och inspiration i världen, helt naturligt, är Arla i Sverige hem åt varumärken som Arla Ko, Bregott, KESO och Pucko. Arla är världens största producent av ekologiska mejeriprodukter och en av de starkaste aktörerna i den internationella mejerivärlden. Arlas tolv mejerier i Sverige köper 100 procent förnybar el och alla egna tunga transporter är fossilfria.

 

Följ Arla

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Arla

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum