Dagens Samhälle

Den kommunala hyrnotan rusar

Dela

I skuggan av debatten om stafettläkare i vården spenderar kommunerna alltmer pengar på inhyrd personal. De senaste fem åren har den samlade hyrnotan blivit 140 procent dyrare, visar Dagens Samhälles analys.

Förra året växte den kommunala hyrnotan med 17 procent till 2,5 miljarder kronor. Kommunernas hyrkostnader växer därmed betydligt snabbare än landstingens och regionernas, som sista kvartalet 2017 ökade med blygsamma 7 procent jämfört med 2016, enligt Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).

– Vi för diskussioner och följer frågan noga, och vi är särskilt bekymrade över inhyrningen av socialsekreterare, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på SKL.

Bemanningsbolagen levererar inte minst just socionomer till kommunerna, men också till exempel lärare, rektorer, undersköterskor, sjuksköterskor, psykologer, jurister, enhetschefer, stadsarkitekter, fastighetstekniker och handläggare.

Personalbrist är en drivkraft bakom utvecklingen. Enligt Arbetsförmedlingen har nära 70 procent av de  offentliga arbetsgivarna problem att rekrytera. 

– Det är hård kamp om personalen. Behoven är större än antalet tillgängliga medarbetare, säger Mathias Bohman (S), kommunstyrelsens ordförande i Upplands Väsby.

Arjeplog är den kommun som hyr in mest i förhållande till antal invånare. I Stockholm är notan störst, totalt sett.

Hela listan – se kostnaderna för hyrpersonal kommun för kommun här.

Kontakter

Annika Almgren
PR & kundrelationer
Tel 08-452 73 04
Mobil 076-808 73 04
aa@dagenssamhalle.se

Bilder

Dokument

Länkar

Om

Dagens Samhälle
Dagens Samhälle
Telefonvägen 30
126 26 Hägersten

08-452 73 00http://www.dagenssamhalle.se

Följ Dagens Samhälle

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dagens Samhälle

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum