Linköpings kommun

Den kommunala tomtförmedlingen reformeras

Dela

Nuvarande tomtförmedlingsprocess, som går via den kommunala tomtkön, är ineffektiv och syftet med tomtförmedlingen uppfylls inte längre. Nu föreslås att den kommunala tomtförmedlingen ändras på så sätt att tomtförmedlingen och tomtförsäljningen sker via upphandlad fastighetsmäklare, på uppdrag av kommunen, eller i kommunens egen regi.

Enligt det av kommunfullmäktige antagna politiska styrdokumentet för mandatperioden önskas att fler får möjlighet att förverkliga drömmen om ett eget boende. Klyftan mellan de som äger och de som hyr sin bostad måste minska och samtidigt är andelen nyproducerade villor och radhus låg. Trots rekordhöga hyror finns det idag många hushåll som inte har något annat val än att hyra sin bostad eftersom deras förutsättningar inte tillåter den egeninsats som det fåtal villor och radhus på marknaden medför.

Kommunen föreslår därför att kommunens småhustomter säljs i ett första skede via upphandlad fastighetsmäklare. De tomter som inte blir sålda via fastighetsmäklaren säljs i ett andra skede i kommunens egen regi utifrån principen ”först till kvarn”. I och med detta så fyller inte tomtkön någon funktion längre, vilket medför att tomtkön stängs den 1 januari 2020 för att sedan avvecklas helt den 31 december samma år.

– Kommunens tomtkö klarar inte av att möta den efterfrågan som finns. Genom att reformera kommunens tomtförmedling vill vi ge fler chansen till ett eget boende och en bostadskarriär i Linköping, säger Muharrem Demirok (C), kommunalråd och ordförande i Samhällsbyggnadsnämnden.

Nuvarande tomtförmedling innebär att kommunens småhustomter endast är tillgängliga för de som är köande i den kommunala tomtkön och de med längst kötid har förtur. Föreslagen förändring av tomtförmedlingen innebär att förmedling och försäljning sker på ett mer öppet och transparent sätt och medför att samtliga intressenter som önskar förvärva en tomt i Linköping har möjlighet till detta.

Fakta om tomtkön

I tomtkön står idag 2 237 personer (januari 2019).

Förmedlade tomter:

2019: 4 st

2018: 0 st

Kontakter

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 58
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med drygt 160 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum