Den kvinnliga hormonbehandlingens återupprättelse - Boken "Hormonkarusellen" lanseras på Bokmässan

Dela

Över 30% av alla kvinnor i övergångsåldern lider och har så svåra problem att de önskar få behandling. Hormonkarusellen är en av de första böcker som tar upp klimakteriet och hormonbehandling grundad på vetenskap och klinisk erfarenhet som vänder sig till allmänheten, både män och kvinnor. Hormonkarusellen ger en saklig genomgång av vad kvinnor själva kan göra för att få kontroll över sina klimakterieproblem, varför hormonbehandlingar förpassades till skamvrån för en hel generation kvinnor, samt hormonbehandlingens återupprättelse.

Hormonkarusellen
Hormonkarusellen

Författarinnan och gynekologen Hilde Löfqvist förenar vetenskap med sin nära 40-åriga yrkeserfarenhet, där hon bland annat skriver om kvinnoöden direkt hämtade ur den kliniska vardagen. Under sina möten med patienter ser hon dagligen och på nära håll hur kvinnor lider i det tysta. I många fall är symptomen så allvarliga att kvinnan inte kan leva det liv hon själv önskar. I boken förklarar Löfqvist på ett initierat sätt hur kvinnor själva kan påverka klimakteriet, hur de kan förebygga åldersrelaterade sjukdomar samt vilka fördelar som finns med evidensbaserad behandling med bioidentiska hormoner.

– Jag har träffat tusentals kvinnor med klimakteriebesvär och tydligt känt av deras frustration. Under de senaste tio åren har jag även behandlat kvinnor med bioidentiska hormoner. Dessa erfarenheter vill jag förmedla i boken, tillsammans med den vetenskapligt belagda kunskap som finns, för att hjälpa kvinnor som är i, eller på väg in i, klimakteriet. Även en partner som har en relation till en kvinna som går igenom klimakteriet kan ha nytta av att läsa Hormonkarusellen, eftersom den kan öka förståelsen för eventuella psykiska och fysiska förändringar som kan uppstå. Är kvinnan själv påläst om grunderna, frigörs också mer tid under läkarbesöket till att diskuteramåendet och vilken sorts behandling som kan vara bäst för kvinnan, säger författaren och gynekologen Hilde Löfqvist.

Utöver hormonbehandlingens uppgång, fall och återupprättelse, berättar Hilde Löfqvist om hormoner, nätmedicin, sexualiteten i klimakteriet samt vikten av att sätta in rätt behandling i rätt tid.

– De kvinnor som påbörjar en behandling i tid har mycket att vinna på såväl kort sikt, i form av minskade klimakteriebesvär, som på lång sikt genom förebyggande av benskörhet och hjärt- och kärlsjukdomar, avslutar Hilde Löfqvist.

Tord Naessén, Senior Professor vid Uppsala universitet, har faktagranskat boken mot angivna referenser och menar att Hormonkarusellen på ett lättillgängligt sätt ger en god beskrivning av det aktuella kunskapsläget.

– Hormonkarusellen vänder sig inte bara till kvinnor som närmar sig eller redan är i klimakteriet, utan kan också vara ett komplement för sjukvårdspersonal som vill uppdatera sina kunskaper om klimakteriet och hormonbehandling, säger Tord Naessén.

Boken lanseras under Bokmässan i Göteborg 26-29 september och kan beställas på hormonkarusellen.se, där du också kan få mer information.

Möjlighet till intervjuer finns i Hormonkarusellens monter på Bokmässan. För övriga intervjuförfrågningar, kontakta: 

Henrik Westdahl, 0708-68 58 50, henrik.westdahl@medicalaffairs.se

Nyckelord

Kontakter

Henrik Westdahl,
Tel. 0708-68 58 50,
E-mail: henrik.westdahl@medicalaffairs.se

Bilder

Hormonkarusellen
Hormonkarusellen
Ladda ned bild
Hilde Löfqvist
Hilde Löfqvist
Ladda ned bild

Länkar

Om

Hormonkarusellen är boken som benar ut fakta och myter om klimakteriet och hormonbehandling för klimakteriebesvär. Författarinnan och gynekologen Hilde Löfqvist förenar vetenskap med över 30 års yrkes- erfarenhet, där hon bland annat skriver om kvinnoöden hämtade ur verkliga livet.

Följ Hormonkarusellen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.