Dramaten

Den lille girige – först ut i Dramatens satsning på klassiker för de yngre

Dela

Den lille girige är en komedi för 3: åringar om att vilja ha, men att tvingas dela. Ada Berger, konstnärlig ledare för Unga Dramaten, står för regi i denna klassiker som tolkats extremt fritt efter Molière. Premiär på Lejonkulen den 25 oktober.

Den lille girige. Ill. Lena Sjöberg
Den lille girige. Ill. Lena Sjöberg

Den lille girige är en ha-galen komedi om Harpagon och Marianne. Harpagon är tre år och vill ha allt. Alla leksaker i leksaksaffären. Alla andras leksaker i sandlådan. Marianne är tre år och vill ha allt. Alla leksaker i leksaksaffären. Alla andras leksaker i sandlådan. Hur blir det när de två möts? Det blir krig.

– Jag hade aldrig känt mig kallad att utforska de stora klassikerna. Men så läste jag Barbro Lindgrens pekboksversion av Hamlet. Nerkokad till ett fåtal meningar framstod berättelsen så naken, drastisk och underbart absurd. Jag blev sugen på att närma mig alla de här kända berättelserna på samma sätt, som om jag aldrig hört dem förut. På samma sätt möter vår yngsta publik våra klassiker; öppet och utan förförståelse. Det gör gamla berättelser nya, på ett väldigt fint och intressant sätt, berättar Ada Berger.

I Unga Dramatens nya serie ”Unga klassiker” tolkas teaterns tyngsta klassiker för de yngsta. Först ut är Den lille girige och den 23 november har Lilla Svansjön i regi av Claire Parsons premiär.

Medverkande:
Marianne: Siri Hamari
Harpagon: Michael Jonsson
Mamman: Maria Salomaa

Regi: Ada Berger, extremt fritt efter Molière
Rum: Emma Fallde, Tina Paulsson
Ljusdesign: Jesper Larsson

En produktion från Unga Dramaten. Rekommenderas från 3 år.

Den lille girige, premiär 25 oktober, Lejonkulan.

 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Den lille girige. Ill. Lena Sjöberg
Den lille girige. Ill. Lena Sjöberg
Ladda ned bild
Michael Jonsson och Maria Salomaa med en liten testpublik under repetition av Den lille girige. Foto: Erik Gripenholm
Michael Jonsson och Maria Salomaa med en liten testpublik under repetition av Den lille girige. Foto: Erik Gripenholm
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Teaterchef är Eirik Stubø.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum