Trafikverket

Den nya, moderna järnvägen Söderhamn–Kilafors är nu klar

Dela

Den omfattande upprustningen av banan Söderhamn–Kilafors är klar och invigd av Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon. Banan blir en viktig länk för hela järnvägssystemet, men särskilt för Ostkustbanan, Stockholm–Sundsvall.

Trafikverket arbetar ständigt för att rusta upp och modernisera järnvägen i landet. Banan Söderhamn–Kilafors har fått en omfattande upprustning och standardhöjning, en sträcka på 3 mil. Banan invigdes av Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon under tisdagen. Banan öppnar för trafik i december.

- Nu när vi har rustat järnvägen mellan Söderhamn och Kilafors så har det skapats en viktig länk för godstransporter som kan avlasta Ostkustbanan norrut. Samtidigt har vi ökat säkerheten vid järnvägen betydligt eftersom vi under arbetet kunnat stänga ett 40-tal järnvägskorsningar, säger Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon.

Syftet med upprustningen har varit att skapa en viktig länk för godstransporter via inlandet och därmed avlasta Ostkustbanan norrut, vilket gör att fler persontåg kan trafikera på Ostkustbanan Stockholm–Sundsvall.

Banan har fått en ny mötesstation samt ett nytt förbindelsespår mot Ostkustbanan i Söderhamn. På den nya och modernare banan kan godstransporter utföras med längre tåg (upp till 750 meter) och med jämnare flöden och mindre energiåtgång.

- Efter fem års arbete har vi nu en ny och modern järnväg som kommer att hålla länge, säger en mycket nöjd Magnus Gilljam, projektledare på Trafikverket.

Initialt kommer järnvägen att trafikeras av nio tåg per dygn.

Kilafors bangård

Även bangården i Kilafors har rustats upp, och detta blev klart 2016. Spåren på bangården har förlängts och anpassats till 750 m långa tåg. Bangården kan nu även ta emot tyngre godståg. Trafiksäkerheten har förbättrats i och med att två järnvägskorsningar har stängts och ersatts med en tunnel under järnvägen. Det ger en säkrare väg för skolbarnen.

Kontakter

Magnus Gilljam, projektledare, Trafikverket, 070-724 58 85
Catherine Kotake, regional direktör, Region Mitt, Trafikverket, 010-123 12 25
Trafikverkets pressjour, 0771-31 15 00

Bilder

Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon invigde Foto Trafikverket
Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon invigde Foto Trafikverket
Ladda ned bild
Projektledare Trafikverket Magnus Gilljam Foto Trafikverket
Projektledare Trafikverket Magnus Gilljam Foto Trafikverket
Ladda ned bild
Järnvägsbro i Segersta Foto Trafikverket
Järnvägsbro i Segersta Foto Trafikverket
Ladda ned bild
Karta Projekt Söderhamn- Kilafors med åtgärder
Karta Projekt Söderhamn- Kilafors med åtgärder
Ladda ned bild

Länkar

Om

Trafikverket ansvarar för långsiktig planering av det samlade transportsystemet samt byggande, drift och underhåll av statliga vägar och järnvägar. Vår vision är att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt. På Trafikverket jobbar cirka 8000 engagerade medarbetare som tillsammans bidrar till samhällsutvecklingen genom sina olika roller och kunskaper.

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum