Linköpings kommun

Den offentliga konsten tar plats

Dela

I och med att staden Linköping växer och utvecklas, ökar också antalet offentliga konstverk i stadsrummet. Lördagen den 2 oktober sker en kollektiv invigning av de 26 nya offentliga konstverk som uppförts i Linköpings kommuns regi under 2020-2021.

Bigert & Bergströms Målarmussla vid Stångebro. Foto: Linköpings kommun
Bigert & Bergströms Målarmussla vid Stångebro. Foto: Linköpings kommun

– Förutom konstnärerna är det många olika aktörer som samverkar vid tillkomsten och uppförandet av konsten. Det rör sig om kommunala bolag och förvaltningar, mark- och byggentreprenörer, olika slags konstruktörer med flera. Den sammanhållande länken för alla kommunala konstprojekt är emellertid Linköping Offentlig Konst (LOK), som är en del av kultur- och fritidsförvaltningen, berättar konstchef Lars-Ove Östensson.

Gustaf Appelberg är ordförande i kultur- och fritidsnämnden, som formellt fattar beslut om de offentliga verk som ska uppföras. Han betonar vikten av offentliga konstverk i stadsrummet, medborgarnas gemensamma “vardagsrum”, och framhåller särskilt några av de verk som står redo att invigas.

– Jag är stolt över vårt arbete med den offentliga konsten. Sedan 2019 har jag sett fram emot att se Ebba Matz “Spegelportal” och Bigert & Bergströms “Målarmussla” ta plats längs Stångån. Det är fantastisk att nu kunna erbjuda dessa konstskatter till Linköpingsborna. Det är också väldigt spännande att se hur Ulrika Sparre har arbetat med den konstnärliga gestaltningen av Britta Holmströms torg.

Konstverk av humanium

Britta Holmström (1911-92) var 1938 med om att grunda biståndsorganistationen Individuell Människohjälp (IM). Konstverket “Du måste övervinna det onda med det goda” som uppförs på Britta Holmströms torg av konstnären Ulrika Sparre är bland annat skapat av metallen humanium. Denna metall är ett globalt initiativ som ägs av IM och består av nedsmälta illegala vapen.

– IM är stolt över att vår grundare, Britta Holmström, får namnge ett vackert torg i Linköping. Hennes vision om en medmänsklig och demokratisk värld lever vidare i vårt arbete idag. Ända sedan Humanium Metal lanserades 2016 har vi bidragit till att 12 000 vapen har smälts ner och blivit fredliga produkter. Intäkterna går tillbaka till samhällen och individer drabbade av väpnat våld. Ulrika Sparre har genom sin konst bidragit till att detta arbete kommer till liv på torget, säger Martin Nihlgård, generalsekreterare Individuell Människohjälp.

Läs mer om stadsvernissagen den 2 oktober

Kontakter

Lars-Ove Östensson
Konstchef
Tfn: 013-20 73 12
E-post: lars-ove.ostensson@linkoping.se

Bilder

Bigert & Bergströms Målarmussla vid Stångebro. Foto: Linköpings kommun
Bigert & Bergströms Målarmussla vid Stångebro. Foto: Linköpings kommun
Ladda ned bild

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 58
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med drygt 160 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

Ekonomiskt stöd till elitidrott och skötsel av konstgräsplaner28.10.2021 13:44:03 CEST | Pressmeddelande

Under Kultur och fritidsnämndens sammanträde den 28 oktober togs beslut om ekonomiskt stöd till elitidrott och konstgräsplaner. Ett tillfälligt stöd på totalt 2,5 miljoner kronor har beviljats till fyra elitidrottsföreningar i Linköpings kommun. Nämnden beslutade också om att bevilja tre fotbollsföreningar bidrag på 1,2 miljoner kronor för drift och skötsel av konstgräsplaner

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum